5 фармски птици кои јадат крлежи во нивната секојдневна патрола на фармата

William Mason 12-10-2023
William Mason

Содржина

Овој запис е дел 4 од 7 во серијата Инсекти на фармски животни

Ако направиме листа на најомразените суштества во светот, гарантирам дека крлежот ќе се најде на првите 3.

Овие мали крвопијци - околу стотини видови од нив се стотини видови од нив затоа што не ја цицаат нашата крв само нашата кожа. Тие исто така можат да носат опасни и изнемоштени болести , вклучително, но не ограничувајќи се на Лајмска болест, Бабезиоза и Треска на карпестите планини.

Крлежите се присутни ширум светот, а нивниот број е во пораст. Секако, пестицидите се корисни во борбата против нив, но тие се опасност за нашето здравје и за целата биосфера.

Плус, крлежите се премногу тешки и комплицирани за лекување само со примена на пестициди, а хемикалиите често завршуваат со убивање на природните непријатели на крлежот наместо нивната цел.

Накратко - не можеме само да го испрскаме нашиот излез од кризата со крлежи . Треба да станеме инвентивни за контролирање на крлежите на природен начин.

Штиклирајте Биоконтрола

Користењето на еден организам за контрола на ширењето на друг организам се нарекува биоконтрола . Тоа е интелигентен начин да ги искористиме природните навики за хранење на нашите други суштества против други суштества кои ни нанесуваат штета.

И покрај нашата перцепција дека крлежите постојат само за да ги измачуваат нашите колеги цицачи и нас, за среќа, тие сме дел од мрежата на храна.

Тоазначи дека и тие се изедени.

И тоа значи дека можеме да имаме предатори од крлежи на нашиот имот за да ни помогнат.

Опсумите се едни од најдобрите ловци на крлежи таму, но веројатно не сакате да собирате опосуми за да помогнете во контролата на крлежите на вашата фарма! За среќа, постојат 5 одлични фарма птици кои би сакале да ви помогнат да ја намалите популацијата на крлежи.

Кои животни јадат најмногу крлежи?

Посумите се официјалните рекордери кога станува збор за јадење крлежи.

Студијата покажа дека тие консумираат 95% од крлежите кои се доволно наивни за да се обидат да им ја цицаат крвта - тоа е околу 5000 крлежи по сезона! Верверичките и верверичките имаат слични навики.

Меѓутоа, одгледувањето посум за контрола на крлежите веројатно не е добра идеја.

Покрај тоа што се диви и не обезбедуваат никаков производ за фармерот, тие би можеле и да се занимаваат со јадење на вашите кокошки.

Какви птици ќе јадат крлежите? птиците ловат за нив како што би ловеле други инсекти, тие немаат тенденција да се дружат на тревата.

Од сите птици кои јадат инсекти и други членконоги, најкорисни се птиците што живеат во земјата . 5> од големи површини земја се смета за една од причините за модерната пролиферација на крлежи.

Во отсуство надиви птици, припитомени птици од слободна пареа се одличен кандидат за титулата истребувач на крлежи.

Какви птици јаде крлежи?

Неколку типови на птици се одлични во ловот на крлежи.

Очигледно, птиците треба да бидат ослободени - или

можат да ја завршат нивната работа. би било најдобро да внимавате да не ги оставите да избегаат во родниот екосистем - за да избегнете нарушување на природниот поредок на нештата и губење на птиците поради грабливки.

Топ 5 фарми птици што јадат крлежи

Сега, ајде да ја погледнеме листата на нашите најдобри јадечи на птичји крлежи!

Овие мали птици ќе се шетаат по падокот и ќе помогнат да се држи под контрола каква било наезда од крлежи на вашата фарма. Тие се користат дури и во организирани програми за биоконтрола на крлежи!

Најмалата птица на нашата листа - препелица сè уште е сила на која треба да се сметате ако сте крлеж. Тие ја надокнадуваат нивната мала големина со нивните големи апетити за морничави лази.

Оваа птица со задоволство бара храна во мали групи и јаде мали безрбетници што случајно ќе ги најде. Крлежите во никој случај не се поштедени – потполошките се користат дури и во организирани програми за биоконтрола на крлежи како оваа на Лонг Ајленд, Њујорк.

Ако живеете во САД, постои одлична можност - да се придружите на програмата за одгледување на мајчин препели и на студијата насочена кон крлежнамалување .

На тој начин, и двајцата поддржувате ранлив вид кој се намали за 85 проценти во текот на минатиот век, и се ослободувате од крлежите.

Колку е кул?

Побарајте раси на наследство наместо раси на месо ако додавате мисирки во вашата фарма за контрола на крлежите.

Од сите птици што јадат инсекти, старата добра мисирка има една единствена карактеристика.

Поради својот висок раст, може да излезе во аглите на вашиот имот покриен со долга трева - територија што останува недостапна за кокошките и за потполошките.

Расите на Турција комерцијално одгледувани за месо не се погодни за ловци на крлежи. Тие се премногу големи - и често премногу мрзливи - за ефикасно да бараат храна.

Наместо тоа, земете некои од расите на наследството на мисирки. Полесни и агилни, овие мисирки се повеќе склони да покажуваат природно однесување - а тоа вклучува и џвакање крлежи.

Кокошки

Лесните, агилни раси на кокошки се одлични ловци на крлежи. Кокошките генерално не се претрупан јадења и сакаат сè што се движи - вклучително и крлежи!

Сите знаеме дека кокошките не се пребирливи јадења - но тие сигурно се крлежи- и -јадат! Тие ќе џвакаат секој членконог што нема лош вкус, и за среќа, тоавклучува крлежи.

Единствениот недостаток на чувањето на кокошки од слободен опсег низ вашиот двор е нивната навика за копање .

Тие го прават тоа за да стигнат до плен од инсекти што се крие во горните слоеви на почвата. Во тој процес, тие може да ја нарушат вашата градина, тревник или цветник, затоа внимавајте каде сакате да ги ставите на задачата.

Исто така, кога избирате кокошки со контрола на крлежите на ум, одете на полесните, агилни раси . Тешките месни раси, како што се бројлерите, сигурно нема да бидат успешни во ловот на крлежи или во какво било активно барање храна.

Патки

Крлежите сакаат влажни области во вашиот двор, па затоа патките се одлични во вашиот арсенал за борба против крлежи. Тие ќе бидат насочени кон оние влажни и калливи области каде што може да демнат крлежи.

Патките се нешто како морнарицата во светот на контролата на крлежите управувана од птици. За разлика од повеќето други видови птици кои избегнуваат влажни и калливи области, патките природно ги сакаат.

Погодно, крлежите сакаат влага , па патките можеби ќе можат да се справат со некои од нивните омилени упоришта.

Индиските патки тркачи се особено заинтересирани за оваа работа. (Можете да купите пајчиња во Tractor Supply)

Познати по тоа што се една од ретките птици што јадат голтки, тие се исто така напредни ловци на крлежи . Поради нивната висина, тие можат да земат високи тревни сечила, слични на мисирки.

Дополнително, секое може да ви обезбеди 250-325 јајца годишно, заедно со месо ипердуви !

Исто така, патките воопшто се лесни. Тие не се склони кон роаминг, негување или копање. Сепак, природно, тие треба да имаат водена површина за да напредуваат.

Бивичарите

Бивиците се одлична помош на фармата кога станува збор за контрола на крлежите (и другите инсекти). Тие се природно активни и сакаат да бараат храна - можат да јадат и до 1.000 крлежи дневно!

Меѓу домашните птици, бисерките веројатно би се класифицирале како хиперактивност од клинички степен. Гвинеите постојано брборат (или подобро, врескаат ), трчаат наоколу и се чини дека ги има насекаде!

Во овој случај, да се биде хипер е доста корисно затоа што ветува силен инстинкт за потрага по храна . А потрагата по храна вклучува голем дел од ловот на членконоги.

И ако прашате колку крлежи јадат Гвинеја дневно, можеби ќе се изненадите.

Исто така види: Како да ја стерилизирате почвата со врела вода!

Според повеќе извори, во нивната африканска татковина, бисерките можат да изедат и до 1000 крлежи дневно .

Префрли се од тој престол, опосум!

Сепак, има некои недостатоци за да се има бисерки. Како и многу сили за специјални задачи, тие се малку нервозни .

На ист начин тие се истакнуваат во ловот на членконоги, бисерките се истакнуваат во скокањето, скитањето, ромењето и бегството.

О, и многу, многу бучава.

Тие се познати по тоа што не се многу паметни во сообраќајот - или воопшто паметни - што значитие можат, за жал, лесно да умрат под тркалата ако имате пат во близина.

И на крај, тие се познати по тоа што малтретираат друга живина.

Која е најдобрата птица што јаде крлеж за вас?

Крлежите можат да бидат опасни не само за вас и вашето семејство, туку и за вашите животни и добиток. Воведувањето на јато птици во вашиот имот е одличен начин за природна контрола на крлежите!

Заборавањето на важноста на нашите природни предаторски сојузници и изборот за прскање отрови насекаде, доведе до голема нерамнотежа на животната средина и дозволи токму она што требаше да го спречи.

Исто така види: Најдобро дрво за ребра за пушење

И покрај сиот наш „напредок“, крлежите доживуваат популациски бум, а бројот на болести кои се пренесуваат преку крлежи е во пораст.

Лекцијата?

Кога природата ви дава сојузници за борба против штетниците - подобро чувајте ги, негувајте ги и секако - користете ги.

Иако не можете да ги вратите дивите птици во нашите преразвиени земји, барем можете да го поштедите сопственото живеалиште од интоксикација и да дозволите домашните птици да го истребат крлежот.

Никогаш не беше кажано дека методот за контрола на птичји крлежи ќе ги ослободи од сите крлежи на вашиот имот, но, како што посведочија многу домашни, тој може многу да го намали нивниот број .

Се надевам дека ви дадов доволно информации за птиците на фармата кои јадат крлежи и дека сега можете да го изберете вашиот омилен што јаде крлеж со пердуви.

Не гледам апричина да не користите живина во вашиот двор, особено ако веќе чувате живина. Ако им дозволите да го прегледаат вашиот двор дали има крлежи, тие ќе бидат посреќни, а вашиот двор ќе се ослободи од голем дел од оптоварувањето со паразити.

Какво е вашето искуство со птиците како контрола на крлежот? Дозволете ни да знаеме во коментарите!

William Mason

Џереми Круз е страстен хортикултурен и посветен домашен градинар, познат по својата експертиза во сите работи поврзани со домашно градинарство и хортикултура. Со долгогодишно искуство и длабока љубов кон природата, Џереми ги усоврши своите вештини и знаења во грижата за растенијата, техниките на одгледување и еколошките градинарски практики.Откако израснал опкружен со бујни зелени пејзажи, Џереми рано развил фасцинација за чудата на флората и фауната. Оваа љубопитност го поттикна да продолжи да дипломира по хортикултура на реномираниот универзитет Мејсон, каде што ја имаше привилегијата да биде менториран од ценетиот Вилијам Мејсон - легендарна фигура во областа на хортикултурата.Под водство на Вилијам Мејсон, Џереми стекнал длабинско разбирање за сложената уметност и наука за хортикултурата. Учејќи од самиот маестро, Џереми ги впивал принципите на одржливо градинарство, органски практики и иновативни техники кои станале камен-темелник на неговиот пристап кон домашно градинарство.Страста на Џереми да го сподели своето знаење и да им помага на другите го инспирираше да го создаде блогот Home Gardening Horticulture. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги поттикне и едуцира амбициозните и искусни домашни градинари, обезбедувајќи им вредни увиди, совети и чекор-по-чекор водичи за создавање и одржување на сопствени зелени оази.Од практични совети заизбор на растенија и грижа за справување со заедничките градинарски предизвици и препорачување на најновите алатки и технологии, блогот на Џереми опфаќа широк спектар на теми дизајнирани да ги задоволат потребите на ентузијастите во градината од сите нивоа. Неговиот стил на пишување е привлечен, информативен и исполнет со заразна енергија што ги мотивира читателите да тргнат на нивните градинарски патувања со доверба и ентузијазам.Покрај неговите активности за блогирање, Џереми активно учествува во иницијативи за градинарство во заедницата и локални градинарски клубови, каде што ја споделува својата експертиза и негува чувство на другарство меѓу колегите градинари. Неговата посветеност на одржливите градинарски практики и зачувувањето на животната средина се протега надвор од неговите лични напори, бидејќи тој активно промовира еколошки техники кои придонесуваат за поздрава планета.Со длабоко вкоренетото разбирање на хортикултурата на Џереми Круз и неговата непоколеблива страст за домашно градинарство, тој продолжува да ги инспирира и ги зајакнува луѓето ширум светот, правејќи ги убавината и придобивките од градинарството достапни за сите. Без разлика дали сте зелен палец или штотуку почнувате да ги истражувате радостите на градинарството, блогот на Џереми сигурно ќе ве води и инспирира на вашето хортикултурно патување.