Како да изградите еснаф за јаболкници

William Mason 26-08-2023
William Mason
прочитајте и дека околу 75% од посевите зависат од опрашувачите! Тоа е уште една причина зошто треба да одгледувате многу диви цвеќиња, овошни дрвја, земјоделски култури и автохтони грмушки.

(Исто така, секогаш ги молиме нашите пријатели да престанат да користат синтетички хербициди и пестициди.)

Па - дали сакате повеќе пчели и опрашувачи? Потоа ја напишавме следнава листа на нашите омилени диви цвеќиња и мешани семки од цвеќиња. Овие семиња ќе го натераат животот на вашата храна шума и еснаф со јаболка.

За кратко време!

Се надеваме дека ќе помогнат - и не заборавајте да продолжите да ги храните пчелите.

За живот!

 1. Црнооки Сузан Седсславно без напор да расте.

  Светло-црвените, жолтите, белите и портокаловите цветови се околу два до три инчи. Самите растенија можат да достигнат над три метри високи.

  Добијте повеќе информации

  Можеме да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас.

 2. Candystripe Cosmos SeedsЕве еден забавен начин да додадете огромна разновидност на вашиот еснаф со овошни дрвја, овоштарник со јаболка или дом.

   Вклучува тони семиња, вклучително и калифорниски афион, бебешки сини очи, Џони-џамп-ап, швајцарско џиновско пансионче, поттикнато змеј, зимска мајчина душица и тони повеќе.

  Добијте повеќе информации

  Ние може да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас.

 3. Hummingbird Haven Flower Mix SeedsБотанички интереси
 4. Сакате летен цвет кој сè уште цвета на есен? Тогаш coreopsis ни е омилен. Тоа помага да се привлечат пчели и пеперутки за сладок нектар.

  Може да откриете дека и птиците сакаат да грицкаат семиња. Тоа е уште еден славно издржлив цвет - а сечињата прават совршени букети.

  Добијте повеќе информации

  Ние може да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас.

 5. Southern Hills and Plains Flowers Mixed Seeds

  Ако сакате да засадите јаболкница во вашата градина, не треба да ја одгледувате сами. Во дивината, растенијата не растат изолирано. Тие растат во заедници на растенија. Во вашата градина? Треба да ги имитирате природните екосистеми и да ја опкружувате секоја нова јаболкница што ќе ја засадите со еснаф со јаболкници.

  Што е еснафот со јаболка?

  Еснафот со јаболка или еснафот со јаболкници е збирка на растенија специјално и внимателно избрани да се постават околу јаболкницата на одредена локација. Растенијата се избрани за да му помогнат на јаболкницата, да формираат функционален екосистем и да ви обезбедат дополнителни приноси кои ќе ви помогнат да го искористите максимумот од вашиот простор.

  Еве го совршениот примерок од еснафот со јаболка и овошни дрвја! Гледате џуџести круши и младенчиња јаболкници. Исто така, обрнете внимание на изобилството на јагода. Јагодите ја прават нашата омилена култура со покривка од земја. Јагодите имаат најдобар принос кога има многу корисни опрашувачи. Исто како јаболкниците!

  Зошто да се создаде еснаф со јаболкници?

  Создавањето еснаф со јаболкници е нешто што се презема од низа причини. Совршениот еснаф со јаболкници треба:

  • Да му помогне на дрвото во срцето на еснафот.
  • Формира корисни интеракции помеѓу растенијата и со локалниот почвен свет и други диви животни.
  • Ви даваме низа на приноси за јадење и други.

  Целта е да се создаде симбиоза така што сите елементи ќе работат заедно за да создадатодат добро во многу поставки на еснафот со јаболкници и прехранбени шуми.

  Што е со вас?

  Кои се вашите омилени придружници од еснафот на јаболкниците?

  Исто така види: Крајната листа за проверка за живеење надвор од мрежата

  Или - можеби планирате јаболкница, но не можете да одлучите која сорта може да работи за вашиот регион?

  Кажете ни во коментари. – и имајте убав ден!

  хармоничен екосистем. Екосистем кој се одржува со текот на времето и создава градина со релативно ниско одржување.

  Без да ја зголемувате премногу конкуренцијата меѓу растенијата, вашата цел кога создавате еснаф со јаболкници е да ја зајакнете биолошката разновидност во вашиот простор, носејќи придобивки за самата јаболкница, локалниот див свет и вас и вашето домаќинство.

  Што треба да засадам во еснафот со овошни дрвја?

  Најважното нешто што треба да се запамети кога одлучувате што да засадите во кој било еснаф со овошни дрвја е дека растенијата секогаш треба да се избираат во однос на местото каде што живеете и конкретното место.

  Размислете за следново.

  • Вашата географска локација.
  • Климата и микроклимата каде што живеете.
  • Сончева светлина, сенка, ветер и вода.
  • Типот на почвата, pH и други карактеристики.
  • Што сакате еснафот да обезбеди?

  Постојат моменти кога можеби сакате да воведете не-автородни растенија во вашиот дизајн. Сепак, за најдобри можни резултати? Секогаш би препорачал да вклучите што повеќе домашни растенија за да ги пополните нишите на екосистемот што е можно повеќе.

  Може да биде корисно да се погледнат домашните растенија за вашата област додека размислувате кои растенија се наоѓаат во секој слој од вашиот еснаф и кои функции тие би можеле да ги исполнуваат.

  Ако сакате да одгледувате јаболка - можете да одгледувате и круши! Бидејќи крушите и јаболката имаат слични барања за размножување - тие го праватсовршена храна соиграчи од шумата. Крушите се исто така многу лесни за одгледување - што ги прави идеална прехранбена шумска култура.

  Основните елементи за еснафот со овошни дрвја

  Кога се создава еснаф со овошни дрвја, може да биде корисно да се земат предвид различните слоеви на растителниот свет. Ќе имате:

  • Самата јаболкница (која треба внимателно да се избере за вашата локација и одредена локација).
  • Често грмушки или дури и помали дрвја.
  • Можеби алпинисти и винова лоза се качуваат на позрело дрво или растат во близина.
  • Цела палета на тревни повеќегодишни растенија! И повисоки растенија и видови почва.
  • Понекогаш самосеење годишни или двегодишни растенија.
  • Сијалици, корени и клубени во ризосферата (корен зона).

  Не секој еснаф ќе ги вклучи сите тие елементи. Но, разгледувањето на секоја од нив ќе ви помогне да развиете целосно заоблен и сеопфатен дизајн за еснафот на јаболкниците.

  Функции што треба да ги исполнуваат растенијата во еснафот со јаболкници

  Во еснафот со јаболкници, треба да го имате следново.

  • Растенија за подобрување на условите на животната средина (обезбедување на сенка и покривање на површините<8)> Растенија кои помагаат во додавање или одржување на плодноста преку фиксација на азот. И растенија кои можат динамички да собираат хранливи материи (на пример, од пониските нивоа на почвата). Овие можат да обезбедат хранливи материи за растенијата кои растат во близина, но сечесто се сечкаат и фрлаат како прекривка за да се нахрани системот.
  • Видовите кои привлекуваат опрашувачи и други корисни диви животни помагаат да се одржи рамнотежа на екосистемот. Исто така, помага да се намали бројот на штетници преку грабеж.
  • Елементи кои збунуваат, одвлекуваат или одбиваат одредени штетници.
  • Изберете растенија кои обезбедуваат жетва за јадење или други приноси како што се хербални лекови, бои, материјали за изработка итн.

  Исто така, запомнете дека еснафот може да вклучува живот под почвата! И другиот див свет го дели вашиот простор, исто така. Тие ќе формираат врски со растенијата што ќе ги изберете и ќе обезбедат (вкупниот) екосистем да функционира како што треба.

  На вашите јаболкници им требаат опрашувачи. Многу од нив! И бидејќи различни извори на полен привлекуваат различни опрашувачи - препорачуваме да се засади разновиден еснаф исполнет со разни грмушки, цвеќиња и растенија! Колку повеќе опрашувачи - толку повеќе јаболка. Период!

  Создавање еснаф за јаболкници

  • Изберете соодветна локација за засадување јаболкница.
  • Изберете ја вашата јаболкница и почетните еснафски видови (запомнете дека можете да ги додадете на ова додека јаболкницата созрева и системот се менува со текот на времето). Вашиот првичен дизајн ќе биде почетна точка наместо крајна дестинација.
  • Изберете колку голем ќе го направите вашиот еснаф. Еснафот обично ќе стигне до зрелата линија на капка по капка на дрвото, но може да се протега на поголема површина. Еснафите на Appletree не мора да бидат кружни.Може да се направат и во неправилни форми. Можете исто така да направите линеарни еснафи - како жива ограда, преку теренот.
  • Подгответе ја страницата. Можеби се прашувате - како да ја подготвам мојата почва за јаболкниците?

  Подготовката на почвата за јаболкниците може да вклучува рачно чистење на локацијата од несакана вегетација и преземање земјени работи за управување со водата на локацијата. Тоа може да вклучува раслојување на картон и мулчирање на листови.

  Мулчирањето на листовите и картонот помагаат да се потисне растот на тревата и тревата и да се заштити и храни почвата пред да се формира вашиот еснаф со јаболкници. Но, ќе биде специфично за локацијата.

  • Засади грмушки и повеќегодишни членови на еснафот и сее семе за одредени видови.
  • Погрижете се да напоите и на друг начин да се грижите за јаболкницата и другите растенија додека системот ќе се воспостави.
  Гмушките од капини и јаболкниците прекрасно одат заедно во вашиот еснаф со јаболкници. На јаболката им требаат многу опрашувачи за најдобра култура. Грмушките од капини произведуваат чамци со нектар - и пчелите ги сакаат. Одгледувањето капини е исто така совршено за шуми со разновидна храна, бидејќи тие толерираат делумна сенка.

  Пример за еснаф од јаболкници

  Ќе најдете уште еден пример за еснаф од јаболкници во мојата статија за распоредот на еснафот со овошни дрвја.

  Запомнете дека овој пример покажува еснаф создаден за одредена средина и локација. Може да има огромна разновидност во еснафите на јаболкниците, а виесигурно не мора да се држиме до најчесто користените растенија. Овој пример е од мојата работа како дизајнер на градина за пермакултура, и дизајнирав многу други еснафи и дизајни на шуми за храна за моите клиенти во последните неколку години.

  Иако можете да ги изберете горенаведените елементи за вашиот еснаф и да учите од нив, секогаш треба да бидете сигурни дека ја разбирате вашата одредена страница! Настојувајте да направите селекции и одлуки за дизајн што одговараат на него.

  Ве молиме имајте предвид дека некои елементи во примерите на еснафот дадени на интернет може да бидат инвазивни во некои области. Сепак, тие нема да претставуваат проблем на друго место. Секогаш внимателно истражувајте ги растенијата пред да одлучите да ги користите во вашата градина и прифатете ги домашните опции ако е можно.

  Има еден лесен начин да ја направите вашата прехранбена шума, дом или градина за пермакултура поизбалансирана. Тоа е да додадете јаболкници! Вашиот локален регион ќе ги диктира најдобрите автохтони грмушки, домашни култури и растенија да растат заедно со вашата јаболкница. Но, горната слика наведува некои од нашите омилени.

  Најдобри цветови од еснафот на јаболкниците за опрашувачи!

  Ако вашиот јаболкнички насад или шумата со храна има многу пчели - се обложуваме дека ќе имате повеќе изобилни приноси секоја година.

  Спротивното е исто така!

  Ако вашиот еснаф од јаболкници или во градината немаат многу корисни плодови, Уф за вашето овошје и зеленчук да полета како што се очекуваше.

  Ние сме

  Исто така види: 6 причини зошто да не го чувате емусот со пилешко (и 5 причини зошто би можеле)

William Mason

Џереми Круз е страстен хортикултурен и посветен домашен градинар, познат по својата експертиза во сите работи поврзани со домашно градинарство и хортикултура. Со долгогодишно искуство и длабока љубов кон природата, Џереми ги усоврши своите вештини и знаења во грижата за растенијата, техниките на одгледување и еколошките градинарски практики.Откако израснал опкружен со бујни зелени пејзажи, Џереми рано развил фасцинација за чудата на флората и фауната. Оваа љубопитност го поттикна да продолжи да дипломира по хортикултура на реномираниот универзитет Мејсон, каде што ја имаше привилегијата да биде менториран од ценетиот Вилијам Мејсон - легендарна фигура во областа на хортикултурата.Под водство на Вилијам Мејсон, Џереми стекнал длабинско разбирање за сложената уметност и наука за хортикултурата. Учејќи од самиот маестро, Џереми ги впивал принципите на одржливо градинарство, органски практики и иновативни техники кои станале камен-темелник на неговиот пристап кон домашно градинарство.Страста на Џереми да го сподели своето знаење и да им помага на другите го инспирираше да го создаде блогот Home Gardening Horticulture. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги поттикне и едуцира амбициозните и искусни домашни градинари, обезбедувајќи им вредни увиди, совети и чекор-по-чекор водичи за создавање и одржување на сопствени зелени оази.Од практични совети заизбор на растенија и грижа за справување со заедничките градинарски предизвици и препорачување на најновите алатки и технологии, блогот на Џереми опфаќа широк спектар на теми дизајнирани да ги задоволат потребите на ентузијастите во градината од сите нивоа. Неговиот стил на пишување е привлечен, информативен и исполнет со заразна енергија што ги мотивира читателите да тргнат на нивните градинарски патувања со доверба и ентузијазам.Покрај неговите активности за блогирање, Џереми активно учествува во иницијативи за градинарство во заедницата и локални градинарски клубови, каде што ја споделува својата експертиза и негува чувство на другарство меѓу колегите градинари. Неговата посветеност на одржливите градинарски практики и зачувувањето на животната средина се протега надвор од неговите лични напори, бидејќи тој активно промовира еколошки техники кои придонесуваат за поздрава планета.Со длабоко вкоренетото разбирање на хортикултурата на Џереми Круз и неговата непоколеблива страст за домашно градинарство, тој продолжува да ги инспирира и ги зајакнува луѓето ширум светот, правејќи ги убавината и придобивките од градинарството достапни за сите. Без разлика дали сте зелен палец или штотуку почнувате да ги истражувате радостите на градинарството, блогот на Џереми сигурно ќе ве води и инспирира на вашето хортикултурно патување.