Како да се забрза компостот

William Mason 12-10-2023
William Mason
исечоци, шишарки и остатоци од храна. Потоа - оставете го забрзувачот на компостот да работи! Очекувајте свеж компост за околу 30 дена. Совршено е за цвеќиња, грмушки, дрвја, грмушки, тревници и градини. Овој акцелератор за компост содржи 12 пакети. Секој пакет третира девет квадратни метри компост.Добијте повеќе информации

Можеме да заработиме провизија доколку купите, без дополнителни трошоци за вас.

20.07.2023 11:25 часот по Гринич
 • Nazhura Compost Tumbler Bin Composter
 • $72,95 Има капацитет од 43 галони и одлична аерација. Дизајнот на калапчето го олеснува ротирањето на вашиот компост без да се валка. Фрлете ги остатоците од градината низ вратата на калапчето. Потоа, ротирајте темелно на секои неколку дена. Вашиот компост завршува брзо - за неколку недели. Добијте повеќе информации

  Можеме да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас.

  20.07.2023 04:35 часот по Гринич
 • Компост акцелераторНетретираните области беа суви - и досадни!

  15. Додавање здрава почва

  Можете да воведете енергична микробна заедница за да започне брзо распаѓање со додавање здрава почва на почетокот на процесот на компостирање. Можете да земете малку бујна градинарска почва од добро воспоставен, просперитетен дел од вашиот двор и да ја раширите во слоеви додека го градите купот со компост.

  16. Намалете ги нивоата на pH

  Првично, микробите што ги разградуваат материјалите за компост се развиваат во малку кисели до неутрални средини од околу пет и пол до осум (5,5 до 8) на рН скалата. Како што созрева компостот, околината треба да стане понеутрална.

  Еве уште еден совет за забрзување на процесот на распаѓање. Можете да го намалите нивото на pH со додавање малку кисели материјали како што се борови иглички или дабови лисја.

  Најдобрите градинарски алатки кои помагаат да се забрза компостот

  Знаеме дека цената на ѓубривото излегува од контрола! Зголемувањето на цените веројатно ќе доведе до тоа да ви треба повеќе компост. Без да чекаме до следната година!

  Значи – ја составивме нашата омилена градинарска опрема за да помогнеме во забрзувањето на компостот.

  Се надеваме дека оваа листа на опрема за компост ќе ви помогне да произведете епски компост.

  Со брзање!

  1. Компост акцелератор 12 растворливи пакетиТермометарот за компост во дворот ни е омилен за да ја направиме вашата работа многу поедноставна. Има стебло од 20 инчи за без напор мерење на температурата - дури и ако вашето купче компост е масивно. Исто така, добивате бонус водич за компост кој им помага на новите компостери да го забрзаат компостот без врева. (PDF формат.) Добијте повеќе информации

   Можеме да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас.

   20.07.2023 04:20 часот по Гринич
  2. Мерач на влага во градина и компост

   Како да го забрзате компостот! Поставувањето корпа за компост е одличен начин да додадете храна во вашата градина и да практикувате еколошки живот. Ако започнете од нула, може да се чувствувате исплашени од тоа колку долго може да потрае компостот за да созрее. Понекогаш една година или повеќе!

   Добрата вест е дека кога заедницата на микроорганизми одговорни за разградување на материјалот за компост ги има состојките и условите што им се потребни за да напредува, вашиот компост може да биде подготвен за употреба во рок од неколку месеци, па дури и недели!

   Во овој водич, ќе споделам 16 совети за забрзување на процесот на компостирање и добивање на таа прекрасна, хранлива градина, богата со хранливи материи>Како да се забрза компостот

   • 1. Аерирајте го купот
   • 2. Свртете го купот почесто
   • 3. Исечете го материјалот на помали парчиња
   • 4. Додадете азот
   • 5. Направете поголем куп
   • 6. Додадете акцелератор за да го забрзате компостот
   • 7. Формирајте Вуди основен слој
   • 8. Наводнете го купот
   • 9. Одржувајте го идеалниот температурен опсег
   • 10. Користете термометар за компост за следење на условите за компостирање
   • 11. Користете компост тумлер
   • 12. Додадете талог од кафе
   • 13. Изолирајте го вашиот куп
   • 14. Додадете ѓубриво за добиток
   • 15. Додадете здрава почва
   • 16. Намалете ги нивоата на pH
 • Најдобрите градинарски алатки кои помагаат да се забрзадо 100 килограми компост. Совршен е за садови за компост, кофи, вреќи за компостирање, системи за компост од црви, кујнски канти и купишта компост на отворено. Добијте повеќе информации

  Можеме да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас.

  20.07.2023 06:50 часот по Гринич
 • Заклучок

  Производството на црното злато од вашето купче компост или не треба да траат месеци. во науката за почвата! Откако ќе разберете како да ја негувате микробната заедница, можете да го добиете тој прекрасен, богат компост за неколку кратки недели.

  Само запомнете дека добрите бактерии што ви се потребни за да го разградите вашиот материјал за компост бараат овие рудиментирани услови и ќе имате готов компост. Побрзо отколку што мислите!

  • Топлина (135°F до 160°F)
  • 40% до 60% содржина на вода
  • Често вртење и проток на воздух
  • 30:1 сооднос јаглерод и азот
  • Големина на купот од околу девет кубни стапки, не се надеваме уште повеќе сојузник, тоа звучи како неред!) користејќи ги овие совети за да го забрзате вашиот куп компост. Дали имате други добри совети и трикови за забрзување на распаѓањето на компостот? Или сте нашле какви било методи за забрзување на компостот? Кажете ни!

   Ви благодариме што прочитавте. И среќно компостирање!

   Компост
  • Заклучок
  • Како да го забрзате компостот

   Потребен ви е компост - но не сакате да чекате до следната година? Ова се нашите омилени совети кои ќе ви помогнат да го забрзате процесот на компостирање. Без гужва!

   1. Аерирајте го купот
   2. Превртете го купот почесто
   3. Раздробете ги материјалите на помали парчиња
   4. Додајте азот
   5. Направете поголем куп
   6. Додајте забрзувач за компост
   7. Додајте забрзувач за компост
   8. Формирајте го дрвенестиот идеален опсег
   9. Врвен слој
   10. Wa>Користете термометар за компост за да ги следите условите
   11. Користете сад за компост
   12. Додајте талог од кафе
   13. Изолирајте го вашиот куп
   14. Додајте сточно ѓубриво
   15. Додајте во здрава почва
   16. Намалете ја pH вредноста

   Сега кога знаете како да го забрзате компостот во деталите. (Градина лопата по избор!)

   Сакате да го забрзате компостирањето? Обидете се со методи на топла компостирање! Топлото компостирање бара најмалку еден куб простор за компостирање - и често вртење. Ако помалку се грижите за брзината на распаѓање на вашиот компост - тогаш препорачуваме ладно компостирање. Прочитавме одлична статија во која се објаснува како кул компостирањето е поедноставно од топлото компостирање. Ладното компостирање може исто така да има изненадувачки придобивки! (Но – брзината не е една од нив.)

   1. Аерирајте го купот

   Еве како да забрзате компостот без второ погодување. На микробите кои брзо и ефикасно го разградуваат вашиот куп компост им треба кислород за да преживеат инапредува.

   Ако нивоата на кислород се исцрпат во купот компост, анаеробните бактерии, кои напредуваат во средини без кислород, ќе ги заменат бактериите зависни од кислород.

   Овие анаеробни бактерии имаат многу побавен метаболизам и произведуваат водород сулфид и метан наместо јаглерод диоксид. Резултатот? Многу побавно се распаѓа, смрдлив куп компост.

   Превртувањето на купот, создавањето лабава структура, разбивањето на свежи материјали, вградувањето цевки за аерација и додавањето гломазни материјали (како што се стапчиња) низ купот компост ќе помогне да се создадат воздушни џебови.

   2. Почесто вртете го купот

   Постојаното вртење на купот компост ќе помогне да се забрза вашиот компост. Постигнувате неколку работи со тоа. Прво, вртењето на купот го промовира протокот на кислород. Второ, со вртење на купот компост, не дозволувате јадрото на купот компост да стане премногу жешко.

   Иако топлината ќе помогне да се забрза процесот на распаѓање, премногу топлина, во комбинација со недостаток на кислород, ќе ги убие микробите што ни се потребни и ќе ја создаде таа страшна анаеробна средина.

   Општо правило предложено од Националната органска програма е да го превртите купот компост најмалку пет пати во првите две недели. Со тоа се поддржува активноста на термофилните бактерии (бактерии кои ја сакаат топлината) и ја спречува температурата на купот компост да надмине 160 степени целзиусови.

   3.Распарчете го материјалот на помали парчиња

   Сакате да го забрзате компостот? Скрши го долу! На големите парчиња органска материја ќе им треба подолго време за да се разградат од поситните делови од материјалот. Лесен начин да се забрза процесот на распаѓање е да се распарчат вашите материјали за компост на мали парчиња од околу еден и пол инчи до еден и пол инчи (0,5 до 1,5) за микробите да можат полесно и побрзо да се распаѓаат. И – распарчувањето на вашиот компост е одличен начин да се осигурате дека купот ќе остане газиран.

   Сакате да го забрзате компостот? Големината на честичките се брои! На блогот за проширување на Универзитетот во Флорида прочитавме дека помалите парчиња компост имаат поголема површина. Но – како тоа го забрзува компостот? Па, поголема површина им овозможува на микробите побрзо да го разградат компостот. Имаат повеќе агли на напад! Значи – за брзо компостирање – скршете го вашиот компост на мали парчиња. Нека тие микроби одат на работа!

   4. Додадете азот

   Ако сакате да го забрзате распаѓањето на вашиот компост, додавањето повеќе азот ќе го нахрани растот и активноста на бактериите во купот компост.

   Исто така види: Колку кутии за гнездење по кокошка

   Материјалот богат со азот вклучува исечоци од свежа трева, ѓубриво од добиток и остатоци од храна. Дури и нашата урина обезбедува одличен извор на азот! Додадете тенки слоеви низ купот за брзо распаѓање.

   Само погрижете се да не додавате премногу азот.

   Како што ќе научите во текот на овој напис, постигнување на абалансот на состојките и условите е од клучно значење. Премногу азот може да создаде прекумерна топлина, превртувајќи го купот кон таа смрдлива анаеробна средина.

   Општо земено, ќе сакате да одржите сооднос јаглерод-азот од 30 делови јаглерод (дрвени материјали како стапчиња, дрвени чипсови, кафени листови) до еден дел азот.

   5. Направете поголем куп

   Поголемиот куп компост може да одржува потопли температури подобро од малите. Идеалната големина за куп компост во дворот е најмалку девет кубни стапки. (Три стапки широк, три стапки долг и три метри височина.)

   Со оваа големина, има доволно маса за полесно да ја одржува температурата во средината потребна за активноста на бактериите (помеѓу 135 и 160 степени Фаренхајт), додека останува доволно мал за вртење и ракување.

   6. Додадете акцелератор за да го забрзате компостот

   Додавањето забрзувач за компост (познато како активатор на компост или стартер на компост) ќе го направи токму тоа – ќе го забрза разградувањето.

   Можете да купите формулиран акцелератор исполнет со разградувачи како бактерии од габи и состојки богати со азот за да го додадете директно во вашиот куп. Додавањето забрзувач за компост во почетната фаза е одличен начин да се започне процесот на распаѓање.

   7. Формирајте Вуди основен слој

   Како го конструирате вашиот куп компост ќе игра клучна улога во брзината на распаѓање. Колку повеќе е спакуван и погуст купот на компост, толку помалку ќе има кислородсе движи низ, што резултира со помала брзина на распаѓање. Формирањето дрвенести основен слој од гранки на дното, исто така, ја поттикнува циркулацијата на воздухот.

   8. Наводнувајте го купот

   Влагата е клучна за процесот на распаѓање бидејќи го поддржува растот и активноста на микробите одговорни за разградување на материјалите за компост.

   Идеалната содржина на влага за повеќето купови компост е околу 40% до 60%. Можеби ќе треба да го полевате за да го постигнете ова ниво - во зависност од вашата клима. Можете да купите мерач на влага за да добиете отчитување (проверете дали сондата е доволно долга за да стигне до центарот на купот), или можете да ги тестирате нивоата на влага на компостот со зграпчување на грст и стискање.

   Идеално, грстот компост треба да се чувствува како исцеден сунѓер. Дали материјалот за компост се чувствува сув или кршлив? Тогаш на купот му треба повеќе вода. Ако водата исцеди, содржината на влага е превисока.

   Ако сакате да го забрзате компостот - можете добро да ги искористите вашите бујни почви. Нашиот омилен начин - е да додадеме компост во нашите подигнати градинарски кревети! Компостот ќе ја збогати почвата и ќе промовира корисни бактерии. Имаме одлична среќа додавајќи свеж компост еднаш годишно. Ни требаат и помалку ѓубрива кога додаваме многу компост богат со хранливи материи. Но - веројатно нема целосно да ја елиминира потребата од ѓубрива - особено ако одгледувате робусни градинарски култури секоја сезона!

   9. Одржувајте го идеалниот температурен опсег

   Корисните, топлински (термофилни) микроби потребни за распаѓање на компостот напредуваат на температури помеѓу 135 и 160 степени целзиусови. Идеално, овој температурен опсег треба да се одржи две недели или повеќе за да се одржуваат работите во движење.

   За да го одржите вашиот компост доволно топол, ќе сакате да се осигурате дека е добро газиран и дека содржи доволно азот за да одржи високо ниво на микробна активност.

   10. Користете термометар за компост за следење на условите за компостирање

   Одличен начин за следење на температурата е да купите термометар за компост. Снимајќи ја температурата колку што е можно почесто, ќе можете да фатите кога купот станува премногу жежок или ладен и може да се приспособите соодветно.

   11. Користете машина за компост

   Користењето на машина за компост е фантастична опција ако планирате да создадете помала серија компост. Овие калапчиња доаѓаат во многу големини и форми, се добро проветрени и генерално се вклопуваат помеѓу 30 до 100 литри материјал за компост. Леснотијата на користење го прави достижно честото (дури и секојдневно) вртење.

   Исто така види: 20+ прекрасни лулашки од бел трем за да го инспирираат вашиот декор

   12. Додадете талог од кафе

   Раширете тенки слоеви од талогот од кафе низ купот за да им обезбедите на микробите богат и лесно достапен извор на азот, кој ќе поддржи повисоки нивоа на активност и поголема брзина на распаѓање.

   Моето локално кафуле го зачувува нивниот искористен терен за да го земамза употреба во мојата корпа за компост. Ако барате извор на бесплатен материјал за компост богат со азот, би препорачал да побарате од вашата локална кафуле! (Знам дека Starbucks бесплатно ги дава своите терени. Но - погрижете се да им дадете неколку пари за нивното време. На тој начин - ќе имате постојан извор на евтини измени на компостот. И супериорен градинарски зеленчук!)

   13. Изолирајте го вашиот куп

   Ако живеете во постудено опкружување, изолацијата на купот компост во студените месеци може да помогне во одржување на повисоки температури подолго време. Може да се обидете да ја ископате корпата за компост делумно во земја. Исто така, сакаме да го опкружуваме купот со вреќи со лисја или бали од слама. Или – обидете се да го покриете купот компост со тешки церади или картон.

   14. Додадете ѓубриво за добиток

   Додавањето ѓубриво од добиток многу богато со азот е уште еден начин да се забрза компостот. Ако не додадете премногу и го одржувате купот добро проветрено, бактериите ќе се развиваат со ова засилување на азот.

   Какво е нашето мислење за додавање урина во купиштата компост? Па, тоа е бизарно. Сигурно! Но запомнете дека урината има многу уреа, фосфор и калиум. Човечката урина е исто така стабилна и нема да им наштети на вашите растенија. Или дивиот свет! Значи - иако не ја промовираме оваа практика, веруваме дека е безбедна. И може да има корист од вашиот компост! Прочитавме дури и експеримент (во мал обем) каде лентите од поле со сено оплодено со урина беа светли, живописни и зелени.

  William Mason

  Џереми Круз е страстен хортикултурен и посветен домашен градинар, познат по својата експертиза во сите работи поврзани со домашно градинарство и хортикултура. Со долгогодишно искуство и длабока љубов кон природата, Џереми ги усоврши своите вештини и знаења во грижата за растенијата, техниките на одгледување и еколошките градинарски практики.Откако израснал опкружен со бујни зелени пејзажи, Џереми рано развил фасцинација за чудата на флората и фауната. Оваа љубопитност го поттикна да продолжи да дипломира по хортикултура на реномираниот универзитет Мејсон, каде што ја имаше привилегијата да биде менториран од ценетиот Вилијам Мејсон - легендарна фигура во областа на хортикултурата.Под водство на Вилијам Мејсон, Џереми стекнал длабинско разбирање за сложената уметност и наука за хортикултурата. Учејќи од самиот маестро, Џереми ги впивал принципите на одржливо градинарство, органски практики и иновативни техники кои станале камен-темелник на неговиот пристап кон домашно градинарство.Страста на Џереми да го сподели своето знаење и да им помага на другите го инспирираше да го создаде блогот Home Gardening Horticulture. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги поттикне и едуцира амбициозните и искусни домашни градинари, обезбедувајќи им вредни увиди, совети и чекор-по-чекор водичи за создавање и одржување на сопствени зелени оази.Од практични совети заизбор на растенија и грижа за справување со заедничките градинарски предизвици и препорачување на најновите алатки и технологии, блогот на Џереми опфаќа широк спектар на теми дизајнирани да ги задоволат потребите на ентузијастите во градината од сите нивоа. Неговиот стил на пишување е привлечен, информативен и исполнет со заразна енергија што ги мотивира читателите да тргнат на нивните градинарски патувања со доверба и ентузијазам.Покрај неговите активности за блогирање, Џереми активно учествува во иницијативи за градинарство во заедницата и локални градинарски клубови, каде што ја споделува својата експертиза и негува чувство на другарство меѓу колегите градинари. Неговата посветеност на одржливите градинарски практики и зачувувањето на животната средина се протега надвор од неговите лични напори, бидејќи тој активно промовира еколошки техники кои придонесуваат за поздрава планета.Со длабоко вкоренетото разбирање на хортикултурата на Џереми Круз и неговата непоколеблива страст за домашно градинарство, тој продолжува да ги инспирира и ги зајакнува луѓето ширум светот, правејќи ги убавината и придобивките од градинарството достапни за сите. Без разлика дали сте зелен палец или штотуку почнувате да ги истражувате радостите на градинарството, блогот на Џереми сигурно ќе ве води и инспирира на вашето хортикултурно патување.