Предатори од пајакот грини кои ги уништуваат штетниците во градината и овошните дрвја

William Mason 12-10-2023
William Mason

Содржина

уништи ги сите корисни предатори на грини кои се хранат со нив и го одржуваат нивниот број под контрола!

Деструктивното размножување на пајакот грини често се случува по редовни третмани со постојани инсектициди како пиретроиди или карбарил во растителното производство. Со други зборови – овие инсектициди им помагаат на пајаковите грини.

Постојат специјализирани производи кои конкретно ги таргетираат грините – митициди. Но, повторно, ти ги убиваш сите грабливи грини кои би сакале да покажат некои вештини за грабливки на досадните пајакови грини само ако им се даде шанса.Прекрасни придружни растенија од домати!

 • 15 ситни црни бубачки кои изгледаат како семе од афион
 • Ние ги сакаме предаторите од пајаковите грини! Еве зошто. Ако имате овошни дрвја, зеленчук, бобинки, винова лоза или украсни растенија, тогаш знаете дека грините предизвикуваат фрустрација вам и на вашата градина.

  А ако никогаш не сте имале грините да ви го уништат родот, ќе ви опишам од лично набљудување. Замислете го ова градинарско сценарио.

  Вашето растение работи добро, напредува и изобилно расте на сјајното сонце во топлата сезона.

  Потоа, на листовите се појавуваат бели точки и бледи ознаки, но растението инаку изгледа незасегнато. Белите дамки почнуваат да се појавуваат во кластери и да се шират, а листовите стануваат криви; растот се забавува.

  Одеднаш, ќе забележите тенка, пајакова мрежа како се протега меѓу листовите. И ако погледнете внимателно, ќе почнете да гледате ситни живи точки како се движат по нишките и се собираат на долната страна на листот.

  По некое време, белите дамки станаа бронзени или бледо-сребрени дамки, а растението веќе е во опаѓање - покажува застој во растот, деформирано зеленило <1 веројатно имам здраво и неможност за растење>пајакови грини, чести штетници во посевите и домашните градини.

  Но, без грижи! Ќе подготвиме идеи за неколку грабливци од грини кои гладно се гостат со грини.

  Добро звучи?

  Тогаш да продолжиме.

  Содржина
  1. Што се пајаковите грини?
  2. Како ги оштетуваат пајаковите гринивлажност , за среќа, имаме многу природни сојузници кои ќе ни помогнат да ги контролираме пајачните грини во градинарските поставки. Овие се агенси за биолошка контрола на пајакот грини.

  Додека поголемите животни (на пр., птиците песни) не се впуштаат во грабнување на грини, ние сме среќни што имаме многу гладни безрбетници кои ги сметаат за оброк. По некое време, непроценливиот предаторски ефект на грини станува бесрамен. (И.Е. – ќе забележите многу помалку грини.)

  Еве листа на суштества кои едвај чекаат да грицкаат по пајаковите грини. И ниедна мрежа нема да ги спаси!

  Грабливи грини

  Овде гледате одблиску профил на злината од вошки и пајакови грини насекаде. Тоа е предаторски грини со тврд изглед! Овие прекрасни градинарски животни се агресивни грини и природни непријатели на пајаците кои се хранат со лисја, лиснати вошки, вошки и други непожелни кабриолет суштества кои ги загрозуваат вашите полски култури и снабдувањето со храна. Предаторските грини се една од причините зошто никогаш не користиме токсични пестициди - не сакаме да го попречиме нивниот број! Оставете ја мајката природа да ја работи својата работа! Таа е супериорна од секој хемиски пестицид.

  Поимот за борба против оган со оган секако се однесува на грините.

  Така, може да се борите со пајаковите грини со други видови грини!

  Грабливите грини не се хранат со растенија и не создаваат мрежи. Наместо тоа, тие се шетаат наоколу по растенија, чекајќи да налетаат на пајакот - и потоа да го цицаат да се исуши.

  Овие пајаковидниПредаторите се толку ефикасни во контролирањето на пајачните грини што тие се едно од основните средства за биолошка контрола на овие растителни штетници .

  Ако имате пајакови грини и здрава градина, веќе имате предаторски грини околу хранењето. Сепак, можете да купите и грабливи грини - различни видови во зависност од вашата клима и видот на пајакот што сакате да го таргетирате.

  Во земјоделското растително производство, грабливите пајакови грини функционираат како жестоки и високо обучени падобранци кои паѓаат на полињата од беспилотни летала за да донесат хаос на популацијата на пајакот грини.<1 <0? Подлабоко погледнете:

  Предаторни грини наспроти пајаци

  Ако се прашувате, „Која е разликата помеѓу грабливи грини и грини со пајаци“, тука е брза листа за проверка:

  • Предаторски грини не се хранат со делови за живи растенија , иако некои извори на полен. пајаковите грини го прават тоа.
  • Грабливите грини обично се јавуваат како осамени и имаат тенденција да талкаат од растение до растение (иако бавно). Но, пајаковите грини формираат прилично стационарни колонии (освен што се движат низ нивната мрежа и користат воздушни струи за да се шират наоколу).
  • Кога ќе смачкате и размачкате групна грина на бела површина , дамката е од жолта до црвеникава поради тоа што се храните со (и) <25 милји> дамка зелена одсе храни со растителни сокови.
  <2828>Не Не >
  Грабливи грини Пајакови грини
  Се храни со живи растителни делови Не Да
  Формира колонии Не Да
  Боење при стиснување Боење кога е смачкано Боење кога е смачкано Жолта, ЦрвеноГо Ораново Споредба на грабливи грини наспроти пајакови грини

  Видови на предаторски грини за градини

  Еве ја конечната листа на грабливи видови на грини за контрола на пајаковите грини. ) е предаторски грини пронајден на глобално ниво. Присутен е во различни живеалишта, вклучително и овоштарници, но претпочита (и е најефикасна во) поладна и повлажна клима.

  Т. pyri претпочита да се храни со европскиот црвен грини, но исто така ќе се движи и на пајакот со две точки и на јаболковата 'рѓа со силен апетит. Дополнително, се храни со полен.

  Во Северна Америка, ова е најраспространетиот предацест и најдобро се користи во овоштарниците и градините во североисточниот и северниот среден запад на САД. Тој е меѓу најзначајните предатори на грини на капини, овошни дрвја, семејни растенија од рози, а понекогаш и хмељ.

  Pyri Решавање проблеми

  Проблем со T. pyri е дека бавно се движи ине сака да покрива растојанија во потрага по плен и полека ќе се всели во вашата градина - понекогаш премногу бавно.

  За да се сместите на вашиот имот бесплатно, исечете и внесете пука или исечоци од блиските дрвја каде што сте го идентификувале T. пири . Комерцијален пристап со брзо дејство е да го купите и да го ослободите - но ќе мора да го повторувате процесот повремено.

  Друго ограничување е тоа што видот може да напредува само со доволна влажност . Меѓутоа, ако имате овоштарник со постојано наводнување , како што е наводнување капка по капка, сепак може да уживате во Т. Придобивките од pyri, дури и во посуви региони. 3> occidentalis ) е Т. pyri's топлољубив братучед и една од најперспективните опции за биоконтрола за овоштарниците со јаболка, како и овоштарниците со сливи, праски и цреши во поволни топли подрачја.

  Успева во топли и топли услови, тој се храни само со други грини и го претпочита црвениот грине од две грини. Во поладна клима, тој станува доминантен предатор на грини во текот на средната сезона.

  Исто така, Т. occidentalis е помобилен од T.pyri . Во сите други аспекти, двете се слични и добро функционираат заедно бидејќи покриваат различни сезони и претпочитаатмалку поинаков плен.

  Ја споделуваме оваа одлична презентација на предаторски грини од WSU CAHNRS. Експозето го споделува истражувањето во врска со влијанието на пестицидите врз два популарни грабливи видови грини пронајдени во овоштарниците со јаболка во Вашингтон - Galendromus occidentalis и Amblydromella caudiglans. Кои пестициди најмногу влијаат на овие корисни суштества? И кој предаторски грини има подобра отпорност на пестициди? Резултатите ги најдовме изненадувачки - и фасцинантни.

  Phytoseiulus persimilis

  Нашиот следен mite-y предатор (наменета за игра на зборови) доаѓа од друго семејство - Phytoseiidae . Видовите Phytoseiulus се светло-црвени до портокалови суштества кои можат да изгледаат како пајакови грини, но немаат означени темни дамки. Во стапката на предавство, друга предност на Phytoseiulus persimilis е тоа што нема фаза на одмор и е активен во текот на целата година ако температурите се благи и може да произведе повеќе генерации. Така, може да помогне во оранжерии и други затворени зеленило .

  Euseius грини

  Овие грини исто така припаѓаат на семејството Phytoseiidae.

  Она што е кул кај нив е тоа што, освен грини, тие се хранат со други штетни брошчиња и вкусот на грините Euseius е дека тие можат да се одржат дури и откако ќе се смири појавата на грини - што може да биде проблем со видовите кои јадат само грини, како што е Typhlodromus occidentalis. т управување за Европа , веднаш по Т. pyri .

  Се наоѓа на целата северна хемисфера, се храни со европски црвени грини, пајакови грини со две точки, пацифички грини, грини од јаболко 'рѓа, проун грини, циклама грини, тхиди и полен. andersoni вреден сојузник во насадите со јаболка и насадите со круши.

  Други грабливи грини

  Други грабливи грини вклучуваат Mesoseiulus longipes, Metaseiulus citri, Neoseiulus californicus, Neoseiulus californicus, и Galiulus<1. е.

  Исто така, веруваме дека постојат уште многу грабливи грини кои сè уште се неоткриени. Се обложуваме дека научниците најверојатно ќе откријат и олеснуваат други видови во иднина.

  Грабливите грини од градинарски бубачки

  Грините не се единствените суштества кои ловат пајакови грини што цицаат лисја. Многу поголеми инсекти (и пајаковидни животни) исто така безмилосно ги ловат. Еве некои од нашите омилени примери.

  Бубамари (Coccilnelindae)

  Еве го најдобриот предатор од пајакот грини на нашатацелата листа. Тоа е незапирлив градинарски џогернаут кој безмилосно ги лови пајачните грини и ги проголтува десетина. Зборуваме за моќниот уништувач на пајакот грини, исто така наречен Stethorus punctum - меѓу другите имиња. Уништувачот на пајакот грини е специјализирана бубамара. А нејзината специјалност е грицкање и јадење на грини кои цицаат растенија. И таа е добра во својата работа - премногу добра. Возрасните консумираат до 100 пајакови грини дневно - или околу девет на час.

  Бубамара е групно име за бубачки од семејството Coccilnelindae . Најпознати се како предатори на вошки. Но, тие грицкаат и грини што вртат мрежа.

  Меѓу околу 5.000 видови бубамари, најплодниот ловец на грини е бубамара за уништување на пајаци , Stethorus punctum . Какво име, а?

  Оваа мала северноамериканска бубамара е целосно црна и ексклузивен предатор на пајакови грини. Ги чувствува хемикалиите ослободени од хранењето на пајаците, ги следи и јаде 75-100 грини дневно!

  Донекаде логично, уништувачот на пајаковите грини живее во овоштарници, полиња со јагоди, придавките шумски живеалишта и на посевите погодени од пајакови грини. Возрасните бубачки остануваат активни до септември или крајот на октомври.

  Sixspotted Thrips ( Scolothrips spp. )

  Еве едно одлично видео од UCIPM поучување за тоа како тие ги следат тхидите со шест точки во овоштарниците со бадеми. Не сите тхидисе лоши за градините! Земете го за пример шестодамнешниот трип. Трипсот со шест точки е уште едно тајно оружје во вашата војна против Tetranychidae (пајакови грини.) Една од придобивките на тхидите со шест точки е тоа што не им требаат многу пајакови грини за да преживеат - и не им пречи да ги ловат дури и ако грините се малку. Со други зборови - тхидите со шест точки веројатно ќе останат во вашиот двор - дури и ако нема многу пајакови грини. Споредете го овој стил на лов со уништувачот на пајакот грини, кој претпочита да се храни во силно нападнати области - и може да патува за да најде големи концентрации на пајаци.

  Знам дека тхидите добиваат лош рап како деструктивни градинарски штетници. Видовите како западните цветни тхиди веројатно предизвикуваат годишна земјоделска штета од милиони долари.

  Но, држете ги коњите (и трипсите!).

  Додека повеќето видови што знаеме дека се фитофаги и цицаат растителни сокови, има и грабливи видови - и тие се хранат со пајакот ps

  од родот Scolothrips . Тие се појавуваат насекаде каде што се изобилни грини кои се вртат со мрежа и се хранат со сите фази на пајакови грини, иако се чини дека ги претпочитаат незрелите форми. Тие јадат возрасни пајакови грини, нимфи ​​и јајца. И тие можат да консумираат многу. Сепак, тие исто така се одржуваат и се размножуваат со оскуден плен. Плус, за разлика од предаторскигрини, тие поседуваат одлични вештини за пребарување - дури и кога густината на грините е мала, овие тхиди остануваат ефикасни ловци.

  Lacewings Larvae

  Еве една грозоморна слика од ларви за чипкање кои собираат закуска од вошка! И вошките вошки не се единствените штетници што ги консумираат ларвите за чипкање. Тие ловат и бели муви, пајакови грини и јајца од инсекти. Исто така, прочитавме дека ларвите за чипкање имаат фасцинантен самоодбранбен механизам. Се претвораат во оклопни борбени тенкови! Па, некако. Нивните тела се природно тркалезни и сочни - оставајќи се отворени за плен. Така, тие вешто ги покриваат своите тела со егзоскелетите на нивните жртви - создаваат вештачки оклоп од школка! Природата е дива. 🙂

  Крапчињата се нежни, елегантни инсекти слични на муви кои се хранат со полен и нектар како возрасни, но се жестоки предатори во нивната ларва фаза.

  Бебешките врвки јадат и пајакови грини. Некои проценки велат дека ако хипотетички се хранеше само со пајакови грини – една ларва со врвки може да извади 11.000 грини!

  Меѓутоа, ларвите со врвки јадат други штетници, како што се лисните вошки, бели муви, мешунки, дури и повеќе распространети гасеници>Larvae Hoverfly Ларвите на Hoverfly нè потсетуваат на филмот The Blob од 1958 година. Овие желатинозни предатори талкаат низ вашиот растителен фластер, јадејќи главно лисни вошки. Но, тие јадат и другиРастенија?

 • Што јадат пајаковите грини?
 • Кои се најдобрите предатори од пајакот грини?
 • Видови на пајакот грини
  • дво-забележан пајакот грини
  • спрус пајакот грини
 • Како да се тестира Spider>Howtes Што ги убива пајачните грини?
 • Кои се предаторите на грини?
  • Грабливите грини
  • Грабливите грини наспроти пајачните грини
 • Грабливите грини за градините
  • Typhlodromus pyri>

   li=""> Westeratoryte

  • yphlodromus occidentalis
  • Phytoseiulus persimilis
  • Euseius mites
  • Amblyseius andersoni
  • Други предацеусни грини
 • <75>Garden>
 • Трипс со шест точки (Scolothrips spp.)
 • Lacewings Larvae
 • Hoverfly Larvae
 • Minute Pirate Bugs (Orius spp.)
 • Jumping Spiders (Salticidae spp.)
 • Salticidae Предатори на грини?
 • Завршни зборови
 • Што се пајаковите грини?

  Пајаците се мали пајаковидни штетници кои се хранат со различни градинарски и стакленички култури - вклучувајќи зеленчук, овошни дрвја, винова лоза, домашни грмушки и украсни растенија. Како крлежи, пајаци и други пајаковидни пајаци, пајаковите грини имаат осум нозе. Овде гледате крупен пајак од грини на градина што умира. Сепак, ве потсетуваме дека пајаковите грини се речиси невозможноинсекти, вклучувајќи гасеници, тхиди, грини и други бубачки со меко тело.

  Hoverflies (Syrphidae) се толку недоволно ценети како градинарски сојузници.

  Иако целото внимание на опрашувачите е насочено кон пчелите, Сирфидите се меѓу најважните опрашувачи. Но, не завршува тука.

  Како и врвките, ларвите на лебдечките муви не паѓаат на моќта на цвеќето туку се незаситни генералистички предатори во градините - а грините се исто така на нивното мени.

  Истражувачите ни кажуваат дека едно бебе лебди може да уништи 100-4 од големината на кофите, а во зависност од тоа е 100-4 големина на гасеница. Нема податоци за грини; сепак, со оглед на тоа што грините се поситни од вошките, безбедно е да се процени дека ларвите на лебниците можат да изедат многу повеќе грини.

  Покрај лисните вошки и грини, другиот плен на ларвите на сирфидите вклучува вошки, мравки, гасеници, жабари и лушпи> Минутните пиратски бубачки лесно се забележуваат од нивните диви, испакнати очи и овална форма на телото. Тие обично можат да ги најдат како бараат храна за нивните растенија домати релативно рано во сезоната - ловат грини што може да ги проголтаат. Тие имаат репутација како застрашувачки предатори на пајакови грини - но сакаат и да грицкаат тхиди, бели муви, псилиди и други мали инсекти. Минутите пиратски бубачки не се пребирливи - и тие исто така ќе вечераат на нектар и полен аконе можам да најдам вкусни грини за јадење.

  Како тхидите, вистинските бубачки (Hemiptera) се попознати како градинарски штетници отколку како добротвори. Сепак, оваа разновидна група инсекти има и многу ефикасни предатори кои ги бараат нашите градини за плен.

  Исто така види: Зошто свињите мавтаат со опашката? (И како да откриете дали вашата свиња е среќна!)

  Поради нивната мала големина, минутните пиратски бубачки ги напаѓаат малите градинарски членконоги и нивните јајца. Проверете ја нивната импресивна листа на плен. Вклучува неколку досадни градинарски штетници, како што се лисни вошки, тхиди, вошки, бели муви, молци и грини.

  Минитните пиратски бубачки се достапни за купување како биолошка контрола, но исто така природно се појавуваат во градината и земјоделските предели.

  За да го поттикнете нивното присуство, оставете малку природна вегетација на рабовите на полето и рабовите на полето. Како и многу инсекти, овие корисни инсекти се тешко погодени од прекумерната употреба на пестициди.

  Скокачки пајаци (Salticidae)

  И тука сме – последниот предатор на грини на нашата листа. Застрашувачкиот пајак што скока! Скокачките пајаци не се како другите градинарски пајаци кои прават големи раскошни мрежи. Наместо тоа, тие се нафрлаат и го напаѓаат својот плен во текот на денот - кој може да вклучува грини, инсекти и други пајаци. Повеќето пајаци кои скокаат што ги гледаме во нашата градина имаат живописни, шарени тела. Можеби изгледаат страшно - но помагаат да се елиминираат многу штетници во вашата градина. Вклучувајќи ги и грините!

  Овие преслатки пајаци се генералистички предатори на градината, кои среќно скокаат наоколуградина и лов на плен помал од себе.

  За разлика од другите пајаци кои вртат мрежа, пајаците кои скокаат се активни ловци. Иако грините нема да се заплеткаат во обична пајажина, тој лесно може да биде пронајден и изеден од активен ловец на пајаци кој не користи мрежа.

  Иако тие немаат силна претпочитање за живеалиште, според мое набљудување, тие се чини дека ги фаворизираат топлите сончеви места, па затоа најверојатните се најпогодените грини кои ја сакаат топлината на крајот. со помош на митициди и акарициди кои се користат за контрола на грините, а инсектицидите за овоштарници може да им дадат пореметување на мозокот. Така, ако сакате да ги имате овие пајаци со 8 очи наоколу за да ви помогнат, тогаш воздржете се од користење хемикалии.

  Како да воспоставите предатори од пајакот грини?

  Ако сакате скапоцена помош од предаторите на грини, мора да знаете нешто. негативно влијае на нив .

  Додека некои развиваат отпорност, така прават и целните пајакови грини! Така, борбата против грините со пестициди станува бескрајна хемиска војна што му штети на еколошкото и човековото здравје.

  Затоа, ако сакате сојузничка војска во вашата битка со пајаци, откажете се од употребата на пестициди или барем нанесете ги локално и што е можно помалку.

  Исто така, заштедете малку природен имот и микрохаобрабете ги вашите градини и полиња со домашни растенија.

  Завршни зборови

  Грините на пајаците се вообичаени во секој градинарски пејзаж - нема смисла да се стремиме да ги елиминираме.

  Меѓутоа, можете да се погрижите да не предизвикуваат голема штета со тоа што ќе ги контролирате нивните популации. Бројот на грини по растение или лист е од витално значење за следење.

  Покрај одржувањето на вашите растенија здрави, хидрирани и прскани со вода, а можеби и примена на органски лекови како што е прскање со масло, најдобриот начин за контрола на досадните популации на грини е со користење на предатори на грицките на пајакот. , ларви со врвки, грабливи тхиди, пиратски бубачки, пајаци кои скокаат - сите овие суштества со задоволство грчат пајакови грини. Биолошката контрола е стратегија win-win-win - има корист за животинскиот биодиверзитет, растенијата и вашиот паричник со исклучување на скапите хемиски трошоци за управување со штетници.

  види без лупа. Вообичаено, нема ни да забележите пајакови грини додека не се случи тешка наезда во вашата градина - на која ќе забележите мрежа.

  Грините на пајаците го добиле своето име затоа што можат да се навојат како пајаци (за разлика од многу други грини кои слободно се движат наоколу). Како и сите други грини, тие не се инсекти туку пајаковидни - како пајаци и крлежи.

  Во најлошите епидемии на пајаци, целото растение се покрива со млаз - во суштина тоа е „град на грини“. Исто така, зеленилото станува рѓосано и суво.

  Како пајаковите грини ги оштетуваат растенијата?

  Грините од пајакот ги оштетуваат растенијата цицајќи сок од растителните ткива. Според нашето искуство, неколку пајакови грини нема да му наштетат на инаку добро нахрането и здраво растение - а нездравите растенија се многу поподложни на оштетување од пајаковите грини. Сепак, дури и најцврстите култури во вашата градина или нива можат да подлегнат на тешка наезда од пајакови грини. Затоа ги сакаме предаторите на грини! Природните предатори на пајаковите грини, како што се грабливите грини и бубамарите, се најдобриот начин да се справите со пајаковите грини без синтетички пестициди.

  Грините од пајакот цицаат растителни сокови и создаваат бројни колонии кои брзо се шират . Бидејќи се толку незабележителни, тие лесно се интегрираат во градината од нов растителен материјал и се разнесени од ветрот.

  Грините кои се вртат мрежа се особено привлечени од растенија кои страдаат од сушастрес.

  Исто така види: Кокошки против патки - Одгледување кокошки или патки на домот?

  Кога ќе се појави зараза, многу грини по растение влијаат на растот на растението, но големината го отежнува нивното забележување додека не дојде до оштетувањето.

  Во најлош случај, тие можат дури и да убијат украсно растение, особено едногодишно или двогодишно. Кај дрвјата и грмушките, грините можат да влијаат на цветањето, плодноста и квалитетот на плодот.

  Што јадат пајаковите грини?

  Грините го јадат хлорофилот од различни растенија - вклучувајќи салати, тревни култури, грашок, тиквички, домати, краставици, црни или овошни краставици. (Меѓу другото.) Хлорофилот е пигмент кој им помага на растенијата за време на фотосинтезата - а хлорофилот прави растенијата да изгледаат зелени. Додека пајачните грини го напаѓаат растението, тие го цицаат хлорофилот од зеленилото - правејќи листовите да изгледаат жолти!

  Сите видови на пајакови грини влијаат на растенијата слично. Сите тие се хранат со широк спектар на растенија , отвораат речиси микроскопски дупки и цицајќи ги нивните сокови.

  Немојте да бидете измамени од мрежата - за разлика од пајаците, тие ја користат само за полесно движење, а не за лов на плен. За жал за градинарите, растенијата се нивна единствена цел.

  Преферирањето за специфични видови растенија зависи од видот на пајакот грини, но на фармите, тие се познати по нападот на овошни дрвја и грмушки, што веројатно влијае на здравјето и приносот на дрвјата.

  Она што е важно во врска со управувањето со пајакот ене со што се хранат, туку кога се хранат - има видови во топла и ладна сезона.

  Кои се најдобрите предатори од пајакот грини? се веројатно најдобрите предатори на пајаковите грини. Некои од најистакнатите грабливи видови грини вклучуваат Typhlodromus pyri, Typhlodromus occidentalis, Phytoseiulus persimilis и Amblyseius andersoni.

  Но, ова не се единствените грабливи грини што ги проголтаат и ги заседаат пајачните грини. Има многу други! Ќе прегледаме повеќе во еден момент - и ќе споделиме многу занемарени нијанси на предаторски грини кои градинарите ги занемаруваат.

  Видови на пајакови грини

  Постојат неколку видови на пајакови грини, но најчестиот градинарски штетник е Дво-забележаниот пајак грини или

  SpideraTrawteury ) . При зголемување, тие се лесно да се идентификуваат поради нивните две точки на страните на грбот кои наликуваат на торби за седло.

  Други влијателни видови на пајаци се:

  • европски црвени грини ( Panonychus ulmi )
  • Panonychus ulmi ) 6>)
  • Пајакови грини од смрека (Oligonychus ununguis )
  • Јужни црвени грини ( Oligonychus ilicis )

  Двозабележана пајакова грини,дво-забележана пајакова грини,воточкана илитраспитс<18 , сепознат по тоа што предизвикува хаос во стакленички градини. Иако сакаат удобно да го цицаат сокот од оранжериите, можете да ги најдете и како ја напаѓаат вашата градина на отворено. За жал, тие не се пребирливи во однос на растенијата домаќини и се познати по тоа што напаѓаат стотици градинарски, фарми, украсни, домашни и стакленички култури. Најлошиот дел е што тие се мали - само околу 1/50 од инч. Нивната мала големина ги прави тешко да се забележат додека веќе не се појави значителна инфекција на растенијата.

  Злогласниот пајак со две точки е најзастапен вид. И тоа е типичен грини за топла сезона. Погодува над 180 растенија , од плевел до култури до домашни растенија.

  По презимувањето во почвата или на растението домаќин, женските пајакови грини стануваат активни во април и мај, барајќи соодветни точки на долната страна на листовите за да снесат 100 или повеќе јајца. само пет дена во топло време. Затоа популацијата расте кога надвор е топло. Тие се исто така активни на ладно време, но ретко растат до штетни размери.

  Овој грин најтешко напаѓа кога условите се топли и суви и кога растенијата страдаат од сушен стрес . Одржувајте ги вашите растенија хидрирани и давајте им редовни прскања со вода и веќе сте направиле многу за да спречите оштетување на пајакот со две точки.

  Spruce Spider Mite

  Spruce spiderГрините сакаат да напаѓаат разни четинари - вклучувајќи смрека, смрека, ела и борови дрвја. Овде гледате штета од наезда од грини од смрека. Забележете го заруменувањето на зеленилото. Ваквото заруменување на зеленилото доаѓа од вшмукување на хлорофилот од растението. (Грините од смрека ги користат своите мали усти кои цицаат зеленило за да ги нападнат растителните клетки - и да ја извлечат виталноста од растението. Тие се вампири во светот на градинарски штетници!)

  Ако мислевте дека вашата градина е поштедена од напади на грини затоа што живеете во студена и влажна зона, грешите - и бидете особено вознемирени

  Мите е специјализиран грини за студена сезона . Како што сугерира името, цели на четинари како смреки, ела, борови, и смреки.

  Мрека пајакот е активен во две сезони. Јајцата се изведуваат од март до април, а грините се активни додека температурите не надминат 86°F три последователни дена . Нимфите и возрасните потоа стануваат неактивни до есента, кога продолжуваат да се хранат.

  Интересно е што оштетувањето на есенските и пролетните растенија од грините од смрека, како што се пожолтување и бронзирање на иглите, обично не се појавуваат додека не пристигнат летните горештини. Тоа е причината зошто треба да внимавате на кабли со грини.

  Прочитај повеќе!

  • Што да се засади со домати за да се чуваат бубачките подалеку – 19може (всушност) да убива мали дрвја.“ Дејвид Бидингер , Ентомолог на овошни дрвја

   Меѓутоа, презимуваните женски пајакови грини стануваат црвеникаво-портокалова и тешко се разликуваат од другите, потенцијално корисни, градинарски грини. Сепак, кога се згмечени, грините од штетници оставаат зелена дамка на хартијата.

   Но што понатаму?

   Добрата вест е што многу предатори природно ги контролираат популациите на пајаци - и на тоа ќе се фокусираме. сите) градинарски и земјоделски средини, така што имањето на некои е неизбежно. Нема смисла да сакаме да ги уништиме сите. Сепак, постојат различни методи за да се контролира нивниот број за да се избегне оштетување на растенијата.

   Првата мерка е да им се даде на погодените растенија капење или добро прскање со вода неколку последователни дена. Грините на пајаците се обесхрабрени со вода. Иако можеби нема сите да умрат, тие ќе се распрснуваат и ќе се уништи нивната мрежа кога ќе се испрскаат.

   Што се однесува до другите средства и производи, ќе започнам да одговарам на ова прашање со тоа што не треба да користите за убивате грини – и многу луѓе ќе прибегнат кон тоа >. Тие не се многу ефикасни, а пајачните грини брзо развиваат отпорност. Два, инсектицидите може да ги влошат епидемиите на пајаковите грини затоа што вие

  William Mason

  Џереми Круз е страстен хортикултурен и посветен домашен градинар, познат по својата експертиза во сите работи поврзани со домашно градинарство и хортикултура. Со долгогодишно искуство и длабока љубов кон природата, Џереми ги усоврши своите вештини и знаења во грижата за растенијата, техниките на одгледување и еколошките градинарски практики.Откако израснал опкружен со бујни зелени пејзажи, Џереми рано развил фасцинација за чудата на флората и фауната. Оваа љубопитност го поттикна да продолжи да дипломира по хортикултура на реномираниот универзитет Мејсон, каде што ја имаше привилегијата да биде менториран од ценетиот Вилијам Мејсон - легендарна фигура во областа на хортикултурата.Под водство на Вилијам Мејсон, Џереми стекнал длабинско разбирање за сложената уметност и наука за хортикултурата. Учејќи од самиот маестро, Џереми ги впивал принципите на одржливо градинарство, органски практики и иновативни техники кои станале камен-темелник на неговиот пристап кон домашно градинарство.Страста на Џереми да го сподели своето знаење и да им помага на другите го инспирираше да го создаде блогот Home Gardening Horticulture. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги поттикне и едуцира амбициозните и искусни домашни градинари, обезбедувајќи им вредни увиди, совети и чекор-по-чекор водичи за создавање и одржување на сопствени зелени оази.Од практични совети заизбор на растенија и грижа за справување со заедничките градинарски предизвици и препорачување на најновите алатки и технологии, блогот на Џереми опфаќа широк спектар на теми дизајнирани да ги задоволат потребите на ентузијастите во градината од сите нивоа. Неговиот стил на пишување е привлечен, информативен и исполнет со заразна енергија што ги мотивира читателите да тргнат на нивните градинарски патувања со доверба и ентузијазам.Покрај неговите активности за блогирање, Џереми активно учествува во иницијативи за градинарство во заедницата и локални градинарски клубови, каде што ја споделува својата експертиза и негува чувство на другарство меѓу колегите градинари. Неговата посветеност на одржливите градинарски практики и зачувувањето на животната средина се протега надвор од неговите лични напори, бидејќи тој активно промовира еколошки техники кои придонесуваат за поздрава планета.Со длабоко вкоренетото разбирање на хортикултурата на Џереми Круз и неговата непоколеблива страст за домашно градинарство, тој продолжува да ги инспирира и ги зајакнува луѓето ширум светот, правејќи ги убавината и придобивките од градинарството достапни за сите. Без разлика дали сте зелен палец или штотуку почнувате да ги истражувате радостите на градинарството, блогот на Џереми сигурно ќе ве води и инспирира на вашето хортикултурно патување.