Целосен водич за најдобрите црви за успех во градината

William Mason 12-10-2023
William Mason

Содржина

Во нашата колективна градинарска имагинација, дождовните црви се синоним за здрава почва - и со добра причина.

Дали магијата на дождовните црви е само мит или има семе на вистина во тоа?

Излегува дека има многу повеќе од само семе. Има добра причина зошто ги славиме дождовните црви како врвни природни поправки на почвата.

Сепак, можеби сте слушнале дека постојат различни видови градинарски црви и дождовни црви. Која е разликата меѓу нив? Дали секој вид е специјализиран за одредена цел? Кои се најдобрите црви за почвата во зеленчукова градина?

Ајде да ја откриеме тајната на градинарските црви и сите нивни улоги во градината.

Копајте!

Кога велиме „Црв“, што мислиме?

Го изгубивме бројот на сите видови црви што ги видовме низ годините. Некои црви се инвазивни градинарски штетници - како што се скокачките црви и сечените црви. Но, не се сите црви страшни! Ајде да зборуваме за некои од нашите омилени дождовни црви погодни за градината, како што се црвените црви и ноќните црви.

За едноставност на овој напис, кога велам црви, ги земам предвид само анелидите , сегментирани црви, конкретно оние кои припаѓаат на фамилијата Lumbricidae.

Други црви како нематодите исто така комуницираат со вашата градина и растенија, но тие се сосема друга приказна.

Она што е исто така важно да се забележи е дека анелидните црви не можат да предизвикаат штета вожители на површината, поради што ја сакаат вашата корпа за компост или куп ѓубриво. Тие не пробиваат низ почвата како дождовните црви. Второ - освен ако не живеете во Европа, испуштате неавтохтони видови во околината. Не е познато дека црвениот мрдател предизвикува никаква штета, но подобро е да се биде безбеден отколку да се извинуваме. Црвените вртежи се совршени црви за фарми со црви и канти за компост - лепете ги дождовните црви за вашата градина.

Дали црвените мрдачи се исти како и дождовните црви?

Не. Црвените мрдачи и дождовните црви се роднини, но тие не се од истиот вид. Тие дури и не се во истиот род. Тие живеат и сосема поинаку. Црвените мрдачи се жители на површината. Тие не навлегуваат длабоко во почвата - живеат и се хранат во близина на површината. Црвените мрдачи се помали од дождовните црви и можат да се справат и со повисоки температури. Вирџиите се совршени за разградување на растителниот отпад во вашиот компост. Тие дури и ќе го скршат ѓубривото од говеда!

Дали земјените и црвените црви можат да живеат заедно?

На некој начин. Земјените црви и црвените црви не се натпреваруваат за исти ресурси поради нивниот различен начин на живот, па на тој начин тие можат да живеат заедно. Како и да е, дождовните црви се вдлабнатини, а црвените црви се површински, што го отежнува создавањето средина што одговара на двете.

Еден начин на кој дождовните и црвените црви би можеле да живеат заедно е длабок куп компост. Црвените црви ќе напредуваат во близинаповршината, разградувајќи го материјалот, а дождовните црви ќе живеат под купот во почвата, работејќи од дното нагоре. Земјените црви не се љубители на топлина, па затоа треба да бидат способни да навлезат во почвата за да избегнат топлина.

Кои црви се најдобри за почва во градината?

Ако зборуваме за тоа кои црви е најдобро да се додадат директно во почвата на зеленчукова градина, дождовните црви и ноќните црви се дефинитивно најдобрите црви. Тие го пробиваат патот низ почвата, проветрувајќи ја и зголемувајќи ја пенетрацијата на водата. Овие црви се како мали тајни специјалисти за почва! Тие напорно работат на деградирање на целата органска материја во вашата почва. Деградирајќи го и претворајќи го во пу, тие им даваат на растенијата достапни многу неверојатни хранливи материи.

Меѓутоа - не го намалувајте скромниот црвен мрдач! Црвените вртежи се ултра ефикасни во разградувањето на остатоците од зеленчук во купот со компост или во корпата со црви, а нивниот измет и мочање се неверојатно корисни за вашите растенија и вашата градина.

Идеалното поставување е да ги поттикнете дождовните црви во вашата градина, како и да имате фарма за црви или корпа за компост со црвени мрдачи.

Дали земјените црви се подобри од црвените мрдачи?

Не! Не мора. И двете даваат одлични резултати за вашата зеленчукова градина, но тие напредуваат во различни средини. Земјените црви се фантастични во вашата почва. Црвените мрдачи се жители на површината, па затоа претпочитаат да го разградат вашиот органскиотпад во фарма за црви или канта за компост.

Која е разликата помеѓу градинарските црви и црвите за компост?

Градинските црви или дождовните црви се жители на почвата. Тие се закопуваат длабоко во почвата, создавајќи аерација во вашата почва и оплодувајќи се додека одат. Земјените црви не сакаат топлина, така што не им оди добро во плитки корпи за компост или затворени простори. Од друга страна, црвите за компост, како црвените мрдачи, живеат на површината.

Тие можат многу подобро да се справат со топлината и се совршени за фарми со црви или канти за компост. Земјените црви ги прават хранливите материи достапни за вашите растенија. Црвите за компост произведуваат одлеаноци од црви и мочање од црви што прават неверојатно моќно ѓубриво за вашите растенија.

Црвите се неверојатни за почва во градината со зеленчук

Анелидните црви се волшебници од градинарската почва .

Тие го претвораат органскиот отпад во богата почва-хранлива смеса со едноставно варење и напрегање во форма на одлеаноци од црви.

Сепак, не сите видови на црви работат за сите прилики.

Земјените црви , како што сугерира нивното име, претпочитаат да копаат длабоко во почвата, да работат бавно и осамено. Тие се ефикасни во голем број, но тие бројки бараат многу простор.

Во исто време, црвените мрдачки црви се специјализирани за работа на ниво на земја, успешно ракување со површинскиот растителен отпад, легло од лисја и кравјо ѓубриво и се многу ефикасни поради нивните големи колонии и брзина.

Ако виеСакате да испробате вермикомпостирање или да ја деградирате прекривката во вашата градина и да извадите од неа одлеаноци од црви, можете да купите црвени вртења и сами да бидете сведоци на магијата.

Од друга страна, одржувањето на почвата здрава, влажна и богата со органска материја и растителен свет природно ќе ги поттикне дождовните црви да напредуваат и да ја вршат својата работа тивко, но вредно.

Дали има нешто друго што би сакале да знаете за дождовните црви и црвените мрдачи? Дозволете ни да знаеме во коментарите!

Нашиот изборMaze Worm Farm Composter 124,99 $97,99 $

Овие се најдобрите за одгледување црви дома! Тоа е само 15 на 15 инчи. Исто така, има шик изглед и лесно се вклопува на вашиот балкон, трем, градина или барака. Тој е мал, но ефикасен - и има одлични критики. Фармите за црви доаѓаат од Австралија и се од (првенствено) рециклирани материјали. Фиоките се натрупуваат вертикално во прегради - за да можете да ја проширите или смалите црвината по ваш вкус.

Добијте повеќе информации Може да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас. 20.07.2023 04:25 часот по Гриничвашата градина – за разлика од некои членови на многу поразновидните и разновидни нематоди.

Зошто црвите се толку добри за вашата градина со зеленчук?

Земјените црви во градината се како тајни специјалисти за почва со спецификации . Најчесто нема ни да знаете дека се таму, но долу под земјата, тие напорно работат на оплодување и проветрување на вашата почва.

Присуството на дождовни црви во вашата почва покажува дека веројатно има доволно органска материја за да ги одржи црвите - и вашите растенија.

Покрај тоа, овие мали дигестори ќе обезбедат дека целата органска материја што влегува во почвениот систем ќе се деградира од активноста на хранењето на црвот.

Така е - најкорисната активност што ја вршат дождовните црви во вашата градина е создавање хранлива супстрат од органска материја со нејзино варење и збогатување во нивните црева.

Чекај малку, „Слушам дека велиш, „ Значи, изметот на дождовниот црв е најдоброто нешто кај нив?!

Краткиот одговор би бил „Да“ - само прашајте ги вашите растенија!

Долгиот одговор би бил дека со (пред)варење на органската материја, црвите ги прават сите хранливи материи високо достапни за растенијата.

Како што објаснува Cooperative Extension на Универзитетот во Аризона, ѓубрето на дождовниот црв заедно ја меле потрошената храна и почвата.

Како што смесата минува низ малите црева на црвот, таа се надополнува со многу богатицревна течност која содржи шеќери, амино киселини и други органски материи.

Црвите потоа ја излачуваат целосната смеса во форма на одлеаноци од црви. Одливот се спојува со почвата и на тој начин ја зголемува нејзината плодност .

Одливот на црви во суштина е она од што е направен вермикомпостот, но повеќе за создавање на „црното злато“ малку подоцна.

Друга предност на постоењето дождовни црви во почвата во вашата градина е тоа што тие активно ја проветруваат почвата со копање тунели, помагајќи им на потребниот кислород и вода да навлезат во зоната на коренот.

Нашиот изборЦрви - 1 фунти Red Wiggler $48,99

Овие Red Wiggler Worms доаѓаат од мал семеен бизнис во Југоисточна Џорџија! Совршени се за компостирање, кревети со црви или храна за домашни миленици. Тие се исто така лесни за подигање!

Добијте повеќе информации Може да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас. 20.07.2023 04:25 часот по Гринич

Компостирање – Земјени црви наспроти Црвени вигрчи

Веројатно сте слушнале за вермикомпост – „супер-компост“ направен со помош на црви.

Процесот на вермикомпостирање е сосема различен од традиционалното компостирање.

Со класичното компостирање предводено од микроорганизми, процесот е побавен бидејќи треба да чекате бактериите да ја завршат работата со нивното микроскопско темпо.

Меѓутоа, со додавање на црви во компостот, тие активно ќе ги јадат макроскопските остатоци иотпаден материјал што го обезбедувате за нив, создавајќи збогатени одлеаноци од црви на крајот.

Дополнително, тие ќе го прераспределат овој материјал и ќе копаат низ купот или корпата - за да не морате. Нема потреба да се врти или манипулира со купот вермикомпост.

Универзитетот на Хаваи во Маноа направи опширно истражување за квалитетот и ефикасноста на вермикомпостот.

Откриле дека вермикомпостот помага да се зголеми приносот , дури и во споредба со стандардниот компост, а исто така потиснува болести и штетници .

Тие исто така открија дека вермикомпостот ги содржи сите есенцијални хранливи материи - азот, фосфор, калиум, калциум, магнезиум и микронутриенти .

Најдоброто нешто е што сите овие добрите се многу достапни за растенијата!

Вермикомпостирањето има едноставен основен принцип - создавате поставка погодна за црви, додавате црви и органски отпад што ќе биде нивна храна.

Сепак, можеби имате впечаток дека вермикомпостирањето е незгодно затоа што ви треба посебен вид на црви , а не само обични дождовни црви кои можете да ги ископате од вашата градина.

Целата дополнителна гужва ја прави идејата за компостирање со црви малку помалку привлечна во споредба со традиционалното, лесно компостирање, нели?

Сепак, не е толку лошо колку што мислите - поставувањето може да биде едноставно, а црвите вепотребата да се направи квалитетно поставување на вермикомпостирање е лесно да се добие.

Кои се најдобрите црви за растителна градинарска почва?

Прилагодливоста на црвените вигрчи (Eisenia foetida) им овозможува да преживеат во корпи за компост и црви. Ноќните ролери (Lumbricus terrestris) се исто така одлични за градинарска почва. Како и да е, ноќните ловци не успеваат во корпите за компост како црвените мрдачи. Наместо тоа - ноќните ловци претпочитаат да вкопуваат длабоко под природна градинарска почва.

Постојат повеќе од еден вид дождовни црви, а некои од нив се однесуваат поинаку од другите. Различните животни стилови, улоги и преференции за живеалиштата на секој вид ги нарекуваме нивна еколошка ниша .

Исто така види: Дали маснотиите од сланина се лоши? Да, но еве како да го одржите добро

Кога ќе копате во почвата, најлесно ќе ги најдете обичните дождовни црви или ноќните црви , а најпознатиот вид е Lumbricus terrestris .

Вообичаените имиња на видовите совршено се вклопуваат - овие суштества живеат под земја, подлабоко во почвата и лазат на површината само за време на влажни ноќи или за време на многу облачни дождливи денови.

Тие ги извршуваат сите корисни улоги во градината почва што претходно ги опишав.

Меѓутоа, компостирањето е сосема друга приказна.

Корпите за компост ретко се навистина длабоки, а на врвот се додава органска материја. Тоа е некомпатибилно со начинот на живот и навиките за хранење на ноќниот ловец.

Исто така, контејнерите и купиштата за компост обично стануваат достатопло, а дождовните црви дефинитивно не се љубители на топлината. Ако не можат да избегаат со закопување длабоко во почвата, најверојатно ќе умрат.

За среќа на сите љубители на вермикомпост, постојат алтернативи.

Дозволете ми да ве запознаам со црвените црви за вртење .

Дали црвените мрдачи се исти како и дождовните црви?

Црвените вртежни црви (Eisenia foetida и Eisenia andrei) и дождовните црви се братучеди од исто семејство, но тие не се ист вид - дури ни од ист род.

Уште повеќе, нивните еколошки ниши се разликуваат.

За разлика од дождовните црви, виглите живеат површински и не навлегуваат длабоко во почвата (но им треба одредена покривка). Наместо тоа, тие живеат и се хранат на или во близина на површината.

Исто така, црвените мрдачи се помали, имаат поголема густина на населеност и можат да издржат повисоки температури. Сите овие карактеристики ги прават идеални за брзо и лесно разградување на растителниот отпад во вашиот систем за компост .

Интересно е тоа што црвените мрдачи се познати по нивната способност да разградуваат ѓубриво од говеда . Ѓубривото старо повеќедневно е едно од местата каде што редовно може да се сретнете со нив.

Дали црвените црви се инвазивни?

Повеќето видови на дождовни црви и црви црви се раширени низ светот заедно со европските доселеници. Сепак, постои разлика во нивното влијание врз животната средина.

Типично црвеноwigglers, E. foetida и E. andrei , се смета дека не предизвикуваат никакви еколошки проблеми.

Сепак, Lumbricus rubellus на пазарот се среќава и под името Црвен црв. Овие големи црви дупчат во близина на површината на почвата и консумираат органска материја горе. Тие се исто така популарни рибарски црви поради нивната големина и живост.

Сепак, постои загриженост дека, како неавтороден вид, овој црв предизвикува штета на северноамериканските шуми.

Иако може да даде добри резултати од компостирањето, особено во комбинација со црвените црви, најдобро е да се воздржите од користење L. rubellus ако не сте во Европа.

Можеш ли да ставиш црвени мрдачи во вашата градина?

За разлика од дождовните црви што седат таму под твоите стапала, најверојатно ќе треба да ги воведеш црвените мрдачи од надворешни извори.

Едноставното ослободување на црвените црви во вашата градина не е најдобрата опција. Овие активни животни можат да се оддалечат од вас.

Освен тоа, ако живеете надвор од Европа, постои етичко прашање за слободно ослободување на неавтороден вид во околината, дури и ако се смета за безопасен.

За оптимални резултати, задржете ги вашите црвени вртежи во содржина .

Можете да ги поставите во подигнат кревет со голема количина прекривка, да ги чувате во корпата за вермикомпост или да ги користите на куп ѓубриво ако имате.

Каде може да се најдат црвените црви?

Можете да да ги купите црвените мрдачи онлајн или од вашата локална фарма за црви, продавница за мамки или градинарски центар.

Ако се чувствувате авантуристи, можете да ги побарате во влажно ѓубре од лисја и кравјо ѓубриво – иако тие првично се од Европа, црвените мрдачи сега се натурализирани на сите континенти, освен на Антарктикот.

Додајте го овој убав магнет за фрижидер за практична референца за тоа што сакаат да јадат црвените мрдачи:

Нашиот избор„Што можат да јадат црвените магнети?“ Магнет за ладилник со инфографик

Магнет за ладилник со инфографик за канти за компостирање со живи црви со црви. Суштински додаток за секој стартен комплет за фарма на црви - Совршен за деца & засилувач; Возрасни

Купете сега Можеме да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас.

Дали дождовните и црвените црви можат да живеат заедно?

Земјените црви и црвените мрдачи имаат сосема различен начин на живот , така што нема да се натпреваруваат за ресурси.

Сепак, фактот што тие се разликуваат толку многу значи дека не секоја ситуација е погодна за двата вида.

Ако пуштите црвени мрдачи во вашата гола градина или кревет, тие веројатно ќе избегаат, ќе умрат или ќе ги изедат птиците бидејќи не дупчат.

Исто така, како што беше споменато претходно, дождовните црви не се погодни за канти за компост бидејќи не се здружени, како што се пониските температури, треба длабоко да продлабочат и се побавни во обработката на поголеми количини органскиотпад.

Им треба голема корпа за компост за да напредуваат.

Исто така види: 16 идеи за празнична божиќна самовила градина што можете да направите сами

Сепак, постојат поставки каде што може да има преклопување помеѓу потребите на двата вида.

Контови за компост со отворено дно и купишта компост можат да бидат домаќини и на дождовни црви и на црвени мрдачи.

Вигерите ќе се хранат на врвот на купот и ќе го направат најголемиот дел од тешкото распаѓање.

Доземните црви ќе ја создадат својата база во почвата под купот компост и ќе влезат во неа одоздола, проветрувајќи го долниот дел од купот и дополнително помагајќи во обработката на отпадот.

ЧПП за растително градинарски црви

Повеќето сточари не сфаќаат дека изборот на најдобрите црви за вашата градина бара многу работа - и внимание.

Може да наидете на прашања и во процесот на избор на црви.

Затоа ја составивме оваа листа на корисни црви во градината! Мислиме под „Црв“?

За да биде оваа статија едноставна, кога се осврнувам на „црви“, зборувам само за анелиди, конкретно анелиди од семејството Lumbricidae. Има и други црви кои комуницираат со вашата градина, како нематоди, но тие се на сосема поинакво ниво. Анелидните црви, на пример, не можат да ја оштетат вашата градина - тоа е друга приказна за некои од нематодите!

Можете ли да ставите црвени мрдачи во вашата градина?

Краткиот одговор е „не“. Како прво, црвените мрдачи се

William Mason

Џереми Круз е страстен хортикултурен и посветен домашен градинар, познат по својата експертиза во сите работи поврзани со домашно градинарство и хортикултура. Со долгогодишно искуство и длабока љубов кон природата, Џереми ги усоврши своите вештини и знаења во грижата за растенијата, техниките на одгледување и еколошките градинарски практики.Откако израснал опкружен со бујни зелени пејзажи, Џереми рано развил фасцинација за чудата на флората и фауната. Оваа љубопитност го поттикна да продолжи да дипломира по хортикултура на реномираниот универзитет Мејсон, каде што ја имаше привилегијата да биде менториран од ценетиот Вилијам Мејсон - легендарна фигура во областа на хортикултурата.Под водство на Вилијам Мејсон, Џереми стекнал длабинско разбирање за сложената уметност и наука за хортикултурата. Учејќи од самиот маестро, Џереми ги впивал принципите на одржливо градинарство, органски практики и иновативни техники кои станале камен-темелник на неговиот пристап кон домашно градинарство.Страста на Џереми да го сподели своето знаење и да им помага на другите го инспирираше да го создаде блогот Home Gardening Horticulture. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги поттикне и едуцира амбициозните и искусни домашни градинари, обезбедувајќи им вредни увиди, совети и чекор-по-чекор водичи за создавање и одржување на сопствени зелени оази.Од практични совети заизбор на растенија и грижа за справување со заедничките градинарски предизвици и препорачување на најновите алатки и технологии, блогот на Џереми опфаќа широк спектар на теми дизајнирани да ги задоволат потребите на ентузијастите во градината од сите нивоа. Неговиот стил на пишување е привлечен, информативен и исполнет со заразна енергија што ги мотивира читателите да тргнат на нивните градинарски патувања со доверба и ентузијазам.Покрај неговите активности за блогирање, Џереми активно учествува во иницијативи за градинарство во заедницата и локални градинарски клубови, каде што ја споделува својата експертиза и негува чувство на другарство меѓу колегите градинари. Неговата посветеност на одржливите градинарски практики и зачувувањето на животната средина се протега надвор од неговите лични напори, бидејќи тој активно промовира еколошки техники кои придонесуваат за поздрава планета.Со длабоко вкоренетото разбирање на хортикултурата на Џереми Круз и неговата непоколеблива страст за домашно градинарство, тој продолжува да ги инспирира и ги зајакнува луѓето ширум светот, правејќи ги убавината и придобивките од градинарството достапни за сите. Без разлика дали сте зелен палец или штотуку почнувате да ги истражувате радостите на градинарството, блогот на Џереми сигурно ќе ве води и инспирира на вашето хортикултурно патување.