11 случаи каде тресетниот хумус може да стане ваше тајно градинарско оружје

William Mason 12-10-2023
William Mason

Веројатно сте слушнале дека тресетот прави одличен додаток на почвата.

Хумусот , се разбира, е уште еден добро познат помошник на почвата.

Значи, тресетниот хумус мора да биде нешто уште подобро - двојна работа, подлогата со сите ѕвезди, нели?

Краткиот и изненадувачки одговор би бил - Не. Тресетскиот хумус е една многу специфична состојка на почвата која не е погодна за секојдневна употреба. 11 растенија кои можат да имаат корист од тресетниот хумус.

Што е тресет хумус?

Санџии со тресет со садници

Пред да започнеме со придобивките, да се обидеме да ја решиме мистеријата за потеклото на тресет хумусот.

Да кажам дека секој што се обидел да го замисли тоа соодветно име – и маркетиншки го ставил напорно.

Зошто?

Па, затоа што „тресет мов“ не е вистински мов, и - погодивте - „тресет хумусот“ не е навистина хумус! Овој недостаток на јасност предизвика многу конфузија во минатото, и сигурно ќе продолжи да го прави тоа и во иднина.

За да ги решиме овие мистерии и да откриеме што се всушност производите од тресет, треба да копаме длабоко во темните, влажни мочуришта. Тоа е една од причините зошто тресетот е толку скапоцен - и зошто се многу експерти во паника за одржливоста на тресетот!

Прочитајте повеќе од колеџот Помона за органското земјоделство - дали нашите алтернативи навистина се одржливи? Ако не, што треба наместо тоа да користат сточарите и градинарите?

Пит производи – тресет Мос наспроти тресет хумус

Тресетот (општо) е специфична акумулација на мртва органска материја од блата, тресети, блати, или мускести . Растителната материја од која се состои тресетот зависи од локацијата, но во суштина тоа се претежно мочуришни растенија.

Сфагнумовиот мов е најпознатата и најзастапената компонента на тресетот.

За разлика од обичниот хумус, органската материја во мочуриштата поминува низ макотрпно бавно анаеробно распаѓање - процес без кислород кој би можел малку да се спореди со мариноването (но, искушението на жлебот е додајте го). е темно кафеава до црна. За разлика од тресет мов, тој е тежок супстрат со мал капацитет за задржување вода. Сепак, и тој има ниска pH вредност (4-8, иако е почеста киселата), плус содржи мала количина на азот – 2,5 – 3 проценти.

Исто така види: Што да се служи со лизгачи на забава

Дополнително, постојат два вида тресет хумус .

Постојат два главни типа тресет на пазарот за градина. се најде во горните слоеви на тресет и блато седименти. Има ниска pH вредност, светло кафена боја, воздушеста е и задржува водамногу добро. Тресетскиот мов е една од најчестите компоненти на мешавините без земја.

Тресетниот хумус е подлабок дел од седиментот што се наоѓа на дното на блато. Тоа е комбинација од различни наслаги, а содржи и мов сфагнум - само во понапредните фази на распаѓање.

 • Аморфниот тресет хумус има лоша структура и е многу кисел. Се додава како дополнување на почвата во исклучителни околности, но не е погоден за секојдневна употреба во градината.
 • Зрнестиот тресетен хумус има многу подобра структура која овозможува соодветно движење на водата и воздухот и содржи хумати. Почесто е во градинарството за подобрување на мешавините за саксии и песочните почви.

Од друга страна, вистинскиот хумус е целосно распаднат органска материја, претежно растителна материја од различни копнени екосистеми.

И покрај популарното верување, хумусот нема хранливи материи. Но, тоа има структура која е многу корисна за почвата. Што се однесува до pH на хумусот, тој е малку кисел до неутрален.

За што се користи тресетниот хумус?

Неколку садници растат во саксии за тресет.

Турсетскиот хумус нема толку многу улоги во градинарството колку што може да претпоставите на почетокот. Тресетот има поширок опсег на употреба поради неговата воздушна структура и својствата за задржување вода.

Употребата на тресетниот хумус е ограничена на градинарство на отворено - за дотерување на почвата на имотот и во подигнатите кревети.

Меѓутоа, дури и во областа на градинарството на отворено, обичниот хумус или компостот се посоодветни за дополнување на почвата за вообичаени растенија како зеленчук или тревна трева.

Сепак, и покрај неговата реткост и ограничена употреба, постојат случаи во кои тресетниот хумус станува магична тајна состојка што прави сè.

Хумус од тресет за закиселување на почвата и подобрување на структурата

Конечно, еве каде всушност можете да го користите тресетниот хумус.

Овој супстрат сјае како помошен при одгледување растенија кои бараат кисела почва .

 • Боровинки
 • Azaleas
 • Rhododendrons
 • Gardenias
 • Camellias
 • Camellias
 • Camellias
 • Wamellias
 • Waohydraf 15>
 • Холи грмушки
 • Мессојадни растенија.
 • Кај француските hydrangeas ( Hydrangea macrophylla ), закиселувањето на почвата се користи во случаи кога сакате да добиете неверојатни виолетово-сини<1, но не и сини. тресетот често се користи и во подлоги од рози за да се добие pH вредноста во нивната комфорна зона.

Како да се избере помеѓу тресет хумус и тресет мос?

Додека тресетот е лесен и воздушен, тресетниот хумус е погуст, потежок и пофиен.

Ако треба да ја направите вашата почва посуштинска (на пр., во случај на песочна почва) и покисела, тресетниот хумус може да биде добар избор.

Како да се користи тресет хумус?

Мешана градинабилки засадени во саксии за одгледување тресет.

Хумусот од тресет се користи во мешавини на почва, никогаш сам.

Точната мешавина ќе зависи од културата што сакате да ја одгледувате и нејзината pH средина.

Употребата на тресет и еколошки грижи

Сите видови тресет имаат заслужен лош рап кога станува збор за нивното влијание врз животната средина.

Продолжениот процес на создавање тресет го прави необновлив ресурс, слично како јагленот. Производите од тресет се ископани и ископани од чувствителни мочуришни живеалишта, уништувајќи големи делови од овие екосистеми во процесот.

Исто така види: Како да запалите пожар во пожарна на лесен начин

Постои уште една голема загриженост во врска со влијанието на рударството на тресет. Излегува дека тресетот е извонредно моќен копнеен медиум за складирање на јаглерод. Следствено, ископувањето тресет нè ослободува од важен јаглерод во време на драстични климатски промени.

Решението е едноставно – користете тресет само ако навистина ви треба .

Освен ако не ви е потребна специфична pH вредност и структура за одгледување култури кои сакаат киселост, можете да ја измените вашата почва со други, неутрални и повеќе достапни материјали. Во секој случај, би можеле да направите некои истражувања за алтернативите на тресетот.

Алтернативи на тресет:

 • Кокосова кокосова кокоса – Може да се пофали со исклучителни квалитети на задржување на водата и аерација. Бидејќи е производ добиен од кокосови влакна - многу е полесно (и побрзо) да се создаде во споредба со градинарски производи базирани на тресет.
 • Олеаноци од црви - Ноќни ролери идругите дождовни црви имаат одлична репутација за подобрување на аерацијата на градинарската почва, а нивниот измет помага и за оплодување и рециклирање на хранливите материи - како можете да изгубите?
 • Компост – Компостирањето е најдобар пријател на сите градинари и домаќини! Најдобро од сè - компостирањето е веројатно најодржливиот засилувач на почвата, имајќи предвид дека можете сами да произведувате многу од компонентите за компостирање.

Дали знаевте?

Читав случај против тресет од Универзитетот во Џорџија Екстензија. Статијата ја разгледува мечот со две острици природата на тресет мов! Еве што значи тоа.

Мешавините од почва со тресет често се лесни, обезбедуваат одлична дренажа, а исто така ја задржуваат водата! Така да – карпи од тресет за градинарство ! Но – ископувањето тресет исто така ослободува многу CO2 и може да придонесе за глобалното затоплување. Меч со две острици. Стил на тресет мов!

Додавање тресет хумус во почвата – да, или не?

Турсетскиот хумус може да биде одличен додаток на почвата – но не во секоја прилика.

Специфичните растителни култури кои сакаат киселинска киселина, како што се боровинки, ќе напредуваат со додавање на тресет, но ќе треба да одлучите дали ќе одите на тресет мов или тресет хумус врз основа на други својства на почвата.

Лесните почви на кои им недостасува потребната киселост се најдобри кандидати за промена на тресетниот хумус, а наведените 11 растенија може да имаат корист од тоа.

Дали сте нашлеуспешна градинарска употреба за тресет хумус? Споделете го вашето искуство во коментарите подолу!

Повеќе водичи за градинарство:

 • 8 од најдобрите градинарски капи во 2021 година за да останете кул во летните горештини!
 • Дали ова се 12-те најздрави и наједноставни зеленчуци за одгледување?
 • Нов за градинарството? Прочитајте го нашиот епски водич за прехранбената шума!
 • Топ 5 варијанти на сквош за вашата градина – дури и до средината на летото!
 • 6-те најдобри комплети за фарма за црви кои помагаат да се одржи прекрасна градинарска почва.

William Mason

Џереми Круз е страстен хортикултурен и посветен домашен градинар, познат по својата експертиза во сите работи поврзани со домашно градинарство и хортикултура. Со долгогодишно искуство и длабока љубов кон природата, Џереми ги усоврши своите вештини и знаења во грижата за растенијата, техниките на одгледување и еколошките градинарски практики.Откако израснал опкружен со бујни зелени пејзажи, Џереми рано развил фасцинација за чудата на флората и фауната. Оваа љубопитност го поттикна да продолжи да дипломира по хортикултура на реномираниот универзитет Мејсон, каде што ја имаше привилегијата да биде менториран од ценетиот Вилијам Мејсон - легендарна фигура во областа на хортикултурата.Под водство на Вилијам Мејсон, Џереми стекнал длабинско разбирање за сложената уметност и наука за хортикултурата. Учејќи од самиот маестро, Џереми ги впивал принципите на одржливо градинарство, органски практики и иновативни техники кои станале камен-темелник на неговиот пристап кон домашно градинарство.Страста на Џереми да го сподели своето знаење и да им помага на другите го инспирираше да го создаде блогот Home Gardening Horticulture. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги поттикне и едуцира амбициозните и искусни домашни градинари, обезбедувајќи им вредни увиди, совети и чекор-по-чекор водичи за создавање и одржување на сопствени зелени оази.Од практични совети заизбор на растенија и грижа за справување со заедничките градинарски предизвици и препорачување на најновите алатки и технологии, блогот на Џереми опфаќа широк спектар на теми дизајнирани да ги задоволат потребите на ентузијастите во градината од сите нивоа. Неговиот стил на пишување е привлечен, информативен и исполнет со заразна енергија што ги мотивира читателите да тргнат на нивните градинарски патувања со доверба и ентузијазам.Покрај неговите активности за блогирање, Џереми активно учествува во иницијативи за градинарство во заедницата и локални градинарски клубови, каде што ја споделува својата експертиза и негува чувство на другарство меѓу колегите градинари. Неговата посветеност на одржливите градинарски практики и зачувувањето на животната средина се протега надвор од неговите лични напори, бидејќи тој активно промовира еколошки техники кои придонесуваат за поздрава планета.Со длабоко вкоренетото разбирање на хортикултурата на Џереми Круз и неговата непоколеблива страст за домашно градинарство, тој продолжува да ги инспирира и ги зајакнува луѓето ширум светот, правејќи ги убавината и придобивките од градинарството достапни за сите. Без разлика дали сте зелен палец или штотуку почнувате да ги истражувате радостите на градинарството, блогот на Џереми сигурно ќе ве води и инспирира на вашето хортикултурно патување.