15+ плевел со сини цветови

William Mason 12-10-2023
William Mason

Дали имате тревник со сини цветови на тревникот? Можеби сакате да се ослободите од нив или да научите како да ги идентификувате. Можеби дури и сте се запрашале дали може да се јадат. Во оваа статија, ќе опишеме неколку сини плевели и ќе ви кажеме како изгледаат и каде можете да ги најдете. Исто така, ќе ве известиме дали тие имаат некоја позната употреба.

Се разбира, ако сакате да започнете да грицкате по тревникот, прво треба да се консултирате со неколку препораки и да се уверите дека позитивно сте го идентификувале растението. Никогаш не јадете ништо освен ако не сте 100% сигурни дека знаете што е тоа и како да го подготвите!

Но, од каде да започнете?

Па - почнете овде!

Еве 15 плевели со сини цветови

Нашиот водич за сини трева ќе ви помогне да ги идентификувате вашите плевели без врева.

1. Азиско денско цвеќе (Commelina communis)

Еве едно популарно диво цвеќе од Нова Англија познато по атрактивните есенски цветови. Има широки, но тенки лисја и сини цветови кои го одземаат здивот. Од блогот на Универзитетот Brandies читаме дека листовите обично се од осум до тринаесет сантиметри, а цветовите се широки околу еден и пол сантиметар. Некои градинари ги нарекуваат и цвеќиња од глушец. (Од прав агол, овие сини плевели наликуваат на глушец!)

Азискиот дневен цвет е годишно цветно растение кое потекнува од Азија. Често може да се најде во градините, тревниците иимајте неколку растенија за брзини на кои им треба отстранување. Ако имате повеќе, обидете се да го прекриете целиот лепенка или да го покриете со неколку слоеви весник. Ќе треба повторно да аплицирате на секои неколку недели за да спречите повторен раст. Како и секогаш – ако е можно, избегнуваме да користиме синтетички убијци на плевелите и хербициди.

12. Кокошка (Lamium amplexicaule)

Хенбит е плевел од виолетова до сина боја, познат по тоа што никнува во студените есенски или зимски месеци. Читаме (од блогот Clemson Extension) дека додека никнето никнува наесен и оди во зима, може да остане неактивно за време на студеното време. Како што земјата се одмрзнува, henbit продолжува да расте. На крајот умира бидејќи температурите се зголемуваат во текот на летото.

Хенбит е едногодишно растение кое го одзема здивот од Азија и Европа. Сега е вообичаено и во Северна Америка. Како и другите ковачници, има квадратни стебла. Листовите му се зелени со виолетови дамки и влакнести. Henbit расте од 20 до 40 сантиметри, а цветовите обично се појавуваат во групи од три до шест. Најчесто се розови или виолетови, но можат да бидат сини.

Хенбит често се храни со кокошки, но може да се јаде и за луѓето. Сите надземни делови од растенијата се јадат. Хенбит е јадење за рана пролет, кое станува поцврсто како што напредуваат годишните времиња.

Хенбит има тенденција да ги истиснува другите растенија. Често се наоѓа во полињата, тревниците и градините. Можете да отстраните мали количини со извлекување од корените. За големинаезда, обидете се со органски уништувач на плевелите.

13. Сибирска шуга (Scilla siberica)

Сибирската рог е уште една малку позната, но убава сина трева која ја краси вашата градина во рана пролет. Читаме од неколку извори (вклучувајќи ја и Клиниката за дијагностика на растителни болести од Универзитетот во Висконсин) дека опрашувачите, исто така, ја сакаат сибирската свиња. Секогаш пробуваме нови начини за поддршка на пчелите - така што ќе ги имаме на ум за нашата градина со опрашувачи.

Сибирската рог е уште еден ран пролетен цут. Роден е во Сибир и Русија. Сибирската ролја на крајот се воведе во Северна Америка како украсно растение. Сибирската шиља е повеќегодишно тревно растение кое расте во полиња, градини и шуми. Обично расте до околу шест инчи висока.

За да се ослободите од сибирската лупа, повлечете ја за корените или исечете ја веднаш над земјата.

14. Слендер Спидвел (Veronica filiformis)

Сландер спидвел е прекрасна повеќегодишна трева со плитки корени и бели или синкаво-виолетови цветови. Водичот за идентификација на плевелот на Вирџинија Тех, исто така, забележува дека слабиот спидвел има ретко влакнести лисја со слична форма, без оглед на нивната локација на растението.

Slender speedwell е роден во Азија и Европа. Може да се најде во многу држави и сака да расте во сончеви подрачја.

Тенката спидвел има долги, тесни листови групирани во парови. Листовите се темно зелени. Иако погледнете внимателно, тие изгледаат сјајни. Тоа е значително ситно растение и е исто така изненадувачки еластично. Очекувајте малите сини цветови да процветаат на почетокот на летото. Тенкиот спидвел обично расте до околу осум инчи во височина.

Овој тревник се користи како покривка за земја кај градинарите. Сепак, може да преземе и да заврши на несакани локации. За да го елиминирате тенкиот Speedwell, повлечете го нагоре за корените. Ако тоа не функционира, обидете се да користите органски хербицид.

15. Tiny Bluets (Houstonia pusilla)

Ќе ја завршиме нашата листа на сини треви со еден од нашите омилени. Ситни блузи! Овие извонредни сини убавици растат слободно, но читаме од блогот NC State Extension дека малите блуз не сакаат конкуренција. Тоа е исто така омилено за корисни градинарски опрашувачи! Значи - што се однесува до синиот плевел, можете да направите многу полошо од овие живи скапоцени камења.

За разлика од повеќето плевели со сини цветови наведени овде, ситните блузи се автохтони видови во Северна Америка. Цветовите имаат пет ливчиња и се бели или сини. Имаат спротивни лисја и растат во ливади, шуми и полиња. Цветовите цветаат од мај до јули.

Оваа сина тревничка трева често се засадува во градините за да привлече пеперутки.

Како и повеќето сини тревници, најдобро е да ги извлечете со рака, внимавајќи да ги добиете сите корени. Можете исто така да ги косите со косилка за трева, но погрижете се да ги фатите исечоците и да ги фрлите некаде каде штонема да стане проблем.

Отстранување на плевелот еднаш засекогаш – 4 чекори за прецизен тревник!

Постојат четири главни методи за отстранување на досадните растенија од вашиот тревник без прибегнување кон груби хемиски хербициди. Тие се како што следува.

Исто така види: 21 неверојатни дрвја со виолетови цвеќиња, лисја и бобинки!

1. Повлечете ги! Повлечете го плевелот со рака и фрлете ги во некоја област. Ставете ги некаде каде што нема да прават повеќе проблеми.

2. Покријте ги! Покријте ги плевелите со прекривка или весник, гушејќи ги и чувајте ги од сончева светлина. Можеби ќе треба да повторите неколку пати бидејќи плевелот на крајот се обидува да помине низ прекривката.

3. Коси ги! Косеј го тревникот. Во зависност од видот, ова може да предизвика тие да престанат да растат. Или, може само да ги скрие и да ги направи помалку забележливи.

4 . Користете органски производи. Користете органски уништувач на плевел или хербицид. Овие хемикалии не се толку груби како комерцијалните хербициди. Но, тие често работат исто толку добро. Некои добро познати органски убијци на плевелот вклучуваат Natria Grass and Weed Control, Bonide Burnout Concentrate Брзо дејствувачки плевел и трева убиец и Green Gobbler 20% Vinegar Weed Killer. Најголемиот проблем со хемиските раствори е што некои убиваат и трева. Така, ќе мора повторно да ја засеете областа откако ќе ја третирате.

ЧПП за сина трева

Лесно е да почнете да се лудите ако видите сини плевели во вашата градина. Но, без грижи!

Ние ќе одговориме на некои однајчестите прашања за сината трева со кои веројатно ќе се сретнете.

Се надеваме дека ќе ви помогнат. И вашата градина!

Какви плевели имаат сини цветови?

Изненадувачки количество плевел и инвазивни растенија имаат шармантни сини цветови. Меѓу нашите омилени ги сметаме синиот оксалис, грмушката верошка, цикоријата, обичната сина виолетова, притаен ѕвонче, германдер спидвел и хенбитот. Но – има уште многу!

Какви се тие ситни цветови на тревникот?

Тешко е да се идентификуваат сините плевели во вашиот тревник без да се знаат карактеристиките на плевелот. Како и да е, некои од најчестите сини тревници се азискиот денцвет, грмушкиот венец, тепихот, притаен Чарли, хенбит, сините темјанушки, тенкиот спидвел и ситните блузи.

Како да се ослободам од плевелите сини цветови?

Рачното отстранување на сината трева е нашиот омилен метод. Рачното отстранување на плевелот вклучува добивање пар градинарски ракавици, мотика или мала лопата и плевење со старомодна маст за лактите! Повлечете ја плевелот за корените за да го намалите ризикот од нивно повторно растење.

Знаеме дека рачното отстранување на синиот плевел е застрашувачко. Но, не мора да ги отстранувате плевелите одеднаш. Наместо тоа, препорачуваме да инвестирате десет минути сега и тогаш за да го отстраните синиот плевел. Процесот на плевене е многу полесен ако работите во мали рафали. Десет минути дневно е се што ви треба. Природните хербициди, исто така, помагаат да се отстрани синиот плевел, но ние претпочитаме рачниплевење.

Какви растенија имаат мали сини цветови?

Хортенсиите се веројатно нашите омилени мали или средни сини цветови! Но, има безброј други сини цвеќиња и сорти што можете да ги одгледувате или да ги најдете како диво растат во вашата градина. Некои од нашите омилени се колумбинската аквилегија, обичната сина виолетова, заборавеноста, сибирската свиња, ситните блузи, хималајскиот син афион, астерот и утринските слави.

Заклучок

Сините цветови се прекрасни. Дури и ако некои градинари сметаат дека некои од нив се плевел! Што е со тебе? Дали ги сакате овие сини цвеќиња исто како нас?

Или - имате проблем да идентификувате сина трева што расте околу вашиот тревник и градина?

Кажете ни!

Исто така види: 11 најдобри градинарски колички за 2023 година

Во нашево време сме виделе десетици сини цвеќиња и плевел од секој агол на светот. И ние сме среќни да ви помогнеме со вашите прашања.

Ви благодариме уште еднаш за читањето.

Имајте убав ден!

отпадни површини.

Ова растение може да порасне и до 50 сантиметри. Листовите имаат зашилени врвови и мазни рабови со две големи сини ливчиња на врвот и едно бело ливче одоздола. Во средината има и кластер жолта боја. Тие често се наоѓаат во близина на пајакот.

Младите зелени може да се сварат на пареа или да се пржат и да се јадат. Но, не јадете ги зелените сурови. Цветовите може да се јадат сирови во мали количини. Сепак, цветните цветови се подобро приготвени.

Рачното влечење е ефикасно за елиминирање на мали количини на азиски дневен цвет.

2. Син оксалис (Parochetus communis)

Синиот оксалис е тревно повеќегодишно растение познато како parochetus communis или грашок шамрок. Тоа е убава сина трева. Тоа е, исто така, тревата што ја истражувавме најтешко. Не можевме да најдеме многу податоци за синиот оксалис покрај записот во оваа табела со помошни методи за размножување од Универзитетот во Вермонт и Повеќегодишните страници на Пери.

Ова повеќегодишно тревно растение потекнува од Африка. Цветот на синиот оксалис се состои од масивна сина позадина со мал дел во форма на влечки што излегува од центарот и продолжува до долниот раб на цветот. Растението расте до околу 30 сантиметри, а листовите налик на детелина се наизменични.

За да се елиминира синиот оксалис, повлечете го нагоре или задушете го со весник или прекривка.

3. Буш ветка (Vicia sepium)

Викот од грмушка е прекрасно качувањетревна лоза со длабоки сини или виолетови цветови. Исто така, на блогот на Универзитетот во Мичиген прочитавме дека бумбарите и молците сакаат да опрашуваат шмука. Во написот, исто така, се забележува дека семето на растението грмушка е мазно и приближно три до четири милиметри.

Викот од Буш е роден во Азија и Европа. Но, можете да го најдете и во Северна Америка. Овие плевели со ситни сини цветови можат да достигнат висина од шест стапки. Тоа е и качувачко растение од семејството на мешунките. Има шилести листови кои се овални со мазни рабови. Вообичаено може да го најдете Буш слакот во разни шумски поставки и жива ограда.

Викот од грмушка додава азот во почвата, па ако имате слаба почва, можеби ќе сакате да ја оставите на мира и да ја оставите да си ја заврши работата. Може да се користи како зелено ѓубриво, што значи дека ќе го орате откако ќе порасне за да помогне во збогатување на почвата. Буш стакот, исто така, обезбедува нектар за пчелите.

Цветовите може да се јадат сирови, а листовите се во ред да се јадат или сирови или варени. Грашокот, исто така, може да се готви и јаде.

За да го отстраните житото од грмушка, можете да го повлечете со рака, да го искосите или да го искосите со машина за трева пред да се засее.

4. Килимот (Ajuga pyramidalis)

Килимот е обичен тревник кој расте брзо и обезбедува брз слој за покривање на земјата. Вообичаените хербициди можат да помогнат во управувањето со вашата трева. Сепак, читаме на блогот Висконсин Хортикултура дека некои растителни хемичари ја негуваат тепихоти не би сонувал да го отстранам! Килимот има уникатни фотосинтетички својства кои вреди да се набљудуваат.

Милимот е член на семејството нане, често се среќава во градините, тревниците и пејзажите. Има квадратни стебла и мали сини или бели цветови. Ако погледнете внимателно - можете да видите и дека листовите се спротивни. Оваа ниско-растечка трева може да ја најдете низ САД.

Овие плевели со сино цвеќе тешко се елиминираат. Најдобар начин е да го извлечете за корен! Потоа шутнете го некаде за да не може да се вкорени и повторно да почне да расте.

5. Цикоријата (Cichorium intybus)

Цветовите на цикоријата се обични плевели кои се познати и во кулинарскиот свет. Читаме од епот Охајо Weedguide дека цикоријата е некогаш истакната култура за салата која дошла во Америка во раните 1700-ти. Исто така, прочитавме од блогот PennState Extension дека плевелот од цикорија е тешко да се отстрани. Тие имаат значително долг корен корен, што им овозможува да добијат влага кога другите растенија не можат. Не ни пречи цикоријата и мислиме дека изгледаат убаво! Сепак, многу градинари сметаат дека инвазивните плевели од цвеќињата на цикоријата се штетни за блиските растенија.

Цикоријата е висок плевел со сино цвеќе, роден во Европа. Како и многу плевел, има долг корен и влакнесто стебло. Тоа е растение со средна големина и расте околу три до пет метри. Нејзините лисја изгледаат слично на лисјата од глуварче.

Цикоријата има за јадењелистови кои може да се варат или да се јадат како салата. Некои домашни, исто така, сакаат да готват или да ги варат корените и да ги јадат со путер. Корените на цикоријата, исто така, може да се потпечат како замена за горчливо кафе.

Цикоријата може да се држи под контрола со косење. Меѓутоа, ако сакате да го елиминирате, можете да го третирате со органски уништувач на плевелот, а потоа да ја засеете областа со трева.

6. Columbine Aquilegia (Aquilegia vulgaris)

Колумбина е прекрасна европска сорта на сини треви кои исто така се нарекуваат и ноќна капа на баба. Тие имаат малку влакнести стебла и долги, флопирани цветови. Тие се повеќегодишни цвеќиња, иако многу градинари ги одгледуваат како биенале.

Колумбинската аквилегија е член на семејството на путерчиња. Таа е позната како европска колумбина или градинарска колумбина. Ова повеќегодишно растение може да порасне и до 24 инчи, а секој цут има пет ливчиња. Цветовите растат во расцутени групи од 15-25. Листовите се наизменични и длабоко заоблени.

Постои дебата за тоа дали ова растение може да се јаде, па затоа советуваме да го избегнувате.

Најдобар начин да се ослободите од аквилегијата (АКА Колумбина) е да ја ископате и да ја ставите некаде каде што не може да расте.

7. Обична сина виолетова (Viola sororia)

Сините темјанушки се еден од нашите омилени сини плевели на оваа листа! Многу градинари не би ја сметале сината виолетова за плевел бидејќи виола сорорија има прекрасни сини, виолетови и бели цветови. Сепак, читаме од NC Extensionблог дека сините темјанушки лесно се самосеат и можат да станат несакано инвазивно растение.

Обичната сина виолетова е ниско-растечко растение кое се наоѓа во градините, полињата, патеките и шумите. Висок е приближно шест инчи. Неговите синкаво-виолетови цветови цветаат во рана до доцна пролет од април до јуни. Ги сакаме нивните нежни синкаво-виолетови ливчиња.

Обичните сино-виолетови цветови имаат светли и впечатливи виолетови ливчиња со жолти центри. Цветовите и листовите исто така се јадат сирови и варени. Обидете се да ги фрлите листовите во свежа зелена градинарска салата.

Најдобар начин да се ослободите од ова растение за покривање на земјата е да го повлечете за корените или да го ископате. Ако имате многу обична сина виолетова, можеби ќе сакате да користите органски уништувач на плевелите.

Прочитајте повеќе!

  • Како да се ослободите од тревникот полн со плевел, природно [Не се потребни хемикалии!]
  • 5-те најдобри електрични жици за жици со жици! да го спречите плевелот да расте во карпите [Водич чекор-по-чекор]
  • 6 најдобри начини за отстранување на плевелот од големи површини + домашен убиец на плевелот

8. Притаен ѕвонче (Campanula rapunculoides)

Лазечкиот ѕвоноцвет е уште една прекрасна сина трева што не нè мачи! Сепак, блогот „Minnesota Extension“ споменува дека притаените ѕвончиња се агресивни и можат да се спротивстават на 2,4-D хербицидите. Бевме изненадени кога дознавме дека широколисниот хербицид нема да работи на инвазивенѕвонче. (Можете да размислите за користење на неселективен хербицид за притаен ѕвонче. Но, секогаш препорачуваме прво да се обидете со рачно отстранување на плевелот со градинарски алат!)

Лазечкиот ѕвонче е повеќегодишно растение родено во Европа. Тие беа донесени во Северна Америка во раните 1800-ти. Но, бидете предупредени! Тоа е инвазивен вид кој се наоѓа низ соседните 48 американски држави и поголемиот дел од Канада. Притаен ѕвонче има цвеќиња во форма на ѕвонче кои цветаат во текот на летото.

Лазечкиот ѕвонче брзо се шири и може да ги надмине другите растенија. Произведува до 80.000 семиња по растение! Затоа, најдобро е да не дозволите да се семи ако сакате да го спречите да се шири. Расте висок околу четири стапки и има темнозелени, назабени листови.

Лисјата може да се готват и да се јадат како газа. Најдобро е да ги користите базалните лисја, бидејќи другите листови се премногу мали за да се мачат или да се нервираат.

Најдобар начин да се ослободите од притаен ѕвонче е да го ископате. Сепак, мора да бидете сигурни дека ќе ги добиете сите корени. Ако се откинат, преживеаните корени повторно ќе никнат и ќе израснат ново растение.

9. Притаен Чарли (Glechoma hederacea)

Лазечкиот Чарли е сина трева која постои во САД стотици години. Прочитавме фасцинантен напис за Creeping Charlie од блогот за проширување на Универзитетот во Минесота. Написот споменува како Creeping Charlie има променливи количини на нектар. И наизносот се менува во текот на денот! Авторите советуваат да одгледувате разновидни цвеќиња наместо да се потпирате само на Притаен Чарли ако сакате сигурно да ги привлечете и нахраните опрашувачите.

Исто така познат како мелен бршлен, притаен Чарли е повеќегодишен плевел со сини или виолетови цветови. Расте блиску до земјата и има светло зелени листови со гребени рабови. Има квадратни стебла, а цветовите цветаат во рана до доцна пролет.

Лазечкиот Чарли има тенденција да задушува други растенија. Можете да го отстраните со чистење на гранките што ја блокираат сончевата светлина и ја подобруваат дренажата на почвата. Редовното косење исто така помага. Ако притаен Чарли веќе се наметнал во вашиот тревник, можеби ќе ви треба органски хербицид за да се борите со него.

10. Не заборавајте (Myosotis scorpioides)

Со цвеќиња толку светли, живописни и убави, како би можеле да ве заборавиме? Иако овие цвеќиња се значително светли и сини, не им треба постојана сончева светлина. Совршени се за одгледување во област со попладневна сенка - без разлика дали се во вашиот подигнат кревет, под мало дрво или сместени покрај вашата омилена патека.

Forget-me-no е мал син цвет со пет ливчиња со жолт центар. Овие средни плевели со ситни сини цветови растат во влажни, засенчени области со богата почва. Иако цветовите се познати по тоа што изгледаат виолетови, тие можат да бидат и розови, жолти, бели, сини или виолетови. Имаат листови во облик на копје иможе да биде висок до 18 инчи. Тие беа донесени во Северна Америка од европските доселеници.

Најдобар начин да се елиминира заборавот од вашиот двор или градина е да се ископа целото растение. Корени и сè! Друг метод е задушување со прекривка. За големи зарази, можеби ќе ви треба органски уништувач на плевелот.

11. Germander Speedwell (Veronica chamaedrys)

Мрежата за информации за инвазивни видови на Средниот Запад напиша одличен водич за германдер спидвел. Нивниот водич наведува како германдер спидвел некогаш бил популарен лек за кашлица. Никогаш не сме го користеле за лекување кашлица. Сепак, мислиме дека изгледа прекрасно! И ние со задоволство би го одгледувале во нашата градина.

Како изгледа Speedwell? Тоа е мало растение кое ја гушка земјата и има сини или виолетови цветови. Постојат четири ливчиња рамномерно распоредени околу центарот на секој цвет. Но, ливчето на дното е помало од другите три. Цветовите се со посветла сина вени со потемно сина.

Овие тревни тревници растат на ливади, шуми и покрај патот. Растението е поврзано со лопен и лисичарка. Некои домашни, исто така, го мразат растението. Се смета за инвазивен вид во некои области на САД. Се шири со семе и преку коренот. Може да формира густа подлога што ги задушува другите растенија.

Можеби се прашувате како да се ослободите од брзините во вашиот двор. Рачно влечење е претпочитан метод за отстранување само ако вие

William Mason

Џереми Круз е страстен хортикултурен и посветен домашен градинар, познат по својата експертиза во сите работи поврзани со домашно градинарство и хортикултура. Со долгогодишно искуство и длабока љубов кон природата, Џереми ги усоврши своите вештини и знаења во грижата за растенијата, техниките на одгледување и еколошките градинарски практики.Откако израснал опкружен со бујни зелени пејзажи, Џереми рано развил фасцинација за чудата на флората и фауната. Оваа љубопитност го поттикна да продолжи да дипломира по хортикултура на реномираниот универзитет Мејсон, каде што ја имаше привилегијата да биде менториран од ценетиот Вилијам Мејсон - легендарна фигура во областа на хортикултурата.Под водство на Вилијам Мејсон, Џереми стекнал длабинско разбирање за сложената уметност и наука за хортикултурата. Учејќи од самиот маестро, Џереми ги впивал принципите на одржливо градинарство, органски практики и иновативни техники кои станале камен-темелник на неговиот пристап кон домашно градинарство.Страста на Џереми да го сподели своето знаење и да им помага на другите го инспирираше да го создаде блогот Home Gardening Horticulture. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги поттикне и едуцира амбициозните и искусни домашни градинари, обезбедувајќи им вредни увиди, совети и чекор-по-чекор водичи за создавање и одржување на сопствени зелени оази.Од практични совети заизбор на растенија и грижа за справување со заедничките градинарски предизвици и препорачување на најновите алатки и технологии, блогот на Џереми опфаќа широк спектар на теми дизајнирани да ги задоволат потребите на ентузијастите во градината од сите нивоа. Неговиот стил на пишување е привлечен, информативен и исполнет со заразна енергија што ги мотивира читателите да тргнат на нивните градинарски патувања со доверба и ентузијазам.Покрај неговите активности за блогирање, Џереми активно учествува во иницијативи за градинарство во заедницата и локални градинарски клубови, каде што ја споделува својата експертиза и негува чувство на другарство меѓу колегите градинари. Неговата посветеност на одржливите градинарски практики и зачувувањето на животната средина се протега надвор од неговите лични напори, бидејќи тој активно промовира еколошки техники кои придонесуваат за поздрава планета.Со длабоко вкоренетото разбирање на хортикултурата на Џереми Круз и неговата непоколеблива страст за домашно градинарство, тој продолжува да ги инспирира и ги зајакнува луѓето ширум светот, правејќи ги убавината и придобивките од градинарството достапни за сите. Без разлика дали сте зелен палец или штотуку почнувате да ги истражувате радостите на градинарството, блогот на Џереми сигурно ќе ве води и инспирира на вашето хортикултурно патување.