Број два? ИЗГОРИ ГО! Сè што некогаш сте сакале да знаете за тоалетите за согорување

William Mason 12-10-2023
William Mason

Она што оди надолу... Па, како што вели изразот, тоа оди надолу. Ако испуштите нешто во тоалетот, повеќето луѓе имаат тенденција да мислат дека тоа едноставно исчезнало засекогаш.

Вашиот секојдневен човек ќе го користи Џон на горниот кат на повеќекатниот облакодер без воопшто да размислува каде одат тие работи - или како водата за повторно полнење на тенџерето се крева таму.

Но, ако навистина размислите за тоа (а да бидеме искрени, повеќето луѓе не сакаат), водоводот е навистина прекрасен изум. Еве начин за безбедно отстранување на човечкиот отпад.

Пред да се појавите и да го збрчкате носот, историјата на канализацијата не е толку одвратна. Фасцинантно е она што луѓето го направиле во текот на милениумите за да се ослободат од нештата како измет - кои, доколку се остават наоколу, би предизвикале болести и инфекции кои древните не можеле да ги лекуваат.

Исто така види: Уредување на дрво 101

Малку од историјата на канализацијата

Цевките - изум за кој веројатно никогаш не сте размислувале толку многу - биле една од првите работи што ги развиле древните луѓе, кои се појавиле во Месопотамија уште во 4000 година п.н.е.

Во времето на Римјаните, водоводот во затворен простор беше работа. Римјаните дури изградиле огромен систем од аквадукти и слично за да носат отпадни води и човечки отпад надвор од градовите и во реката.

Оттаму, развивме покомплексни системи за водоснабдување и отстранување, кои главно функционираатгравитација.

Резервоарот за складирање на висока точка се полни - веројатно, деновиве, со пумпи. Овој резервоар носи вода до вашата славина бидејќи е поврзана со вашата славина преку систем од цевки.

Резервоарот се чува на повисоко ниво, врши притисок врз водата во вашата славина (бидејќи водата секогаш сака да се спушти). Кога ќе се вклучи вашата славина, водата блика надвор.

А што е со одводите?

Ова е сличен принцип, користејќи ја гравитацијата за да ја доведе отпадната вода до канализацијата, која често се наоѓа под земја.

Од канализацијата, водата се обработува преку станица за третман на вода, која користи хемиски процеси за отстранување на токсините пред да ја испушти сега прочистената отпадна вода назад во природата.

Но, што ако не сум во град?

СЗО (Светската здравствена организација) има интересен информативен лист за санитарните услови - каде што тие предвидуваат дека повеќе од четвртина од човештвото (две милијарди луѓе) немаат пристап до основните санитарни услуги.

Оваа статистика е значително помала во САД... но, сепак, не секој има пристап до нашето модерно инженерско чудо на канализациониот систем.

Што правите тогаш?

Постојат неколку опции за безбедно отстранување на човечкиот отпад без централизиран канализациски систем. Најзастапена е влезницата .

Латрините постојат илјадници години - и се првиот тип на санитарни системи што се користат водревни времиња. Имало ископани тоалети во секоја голема античка цивилизација.

Тоалетите може да бидат едноставни како јами во земјата , за да се разработат конструкции што ги испуштате со истурање вода и исцедување во септичка јама што подоцна може да се однесе од вашиот имот.

Постојат преносливи тоалети што камперите можат да ги користат за да избегнат контаминирање на мајката природа.

Прочитајте повеќе – 9-те најдобри опции за тоалет со решетка

Додека системот за тоалет со септичка јама може безбедно да се отстрани, тоалетите сè уште предизвикуваат проблеми. Отпадот се собира во контејнер кој го држи изолиран од земја, подземните води и се друго што може да го загади.

Генерално има помало бактериско оптоварување од изметот изложен на воздух. Меѓутоа, кога некој го празне тоалетот, сепак може да има ризик по здравјето на луѓето.

Што е со некои алтернативи за тоалети во јама?

Да речеме дека не можете некако да го одложите отпадот - на пример, можеби живеете во многу оддалечена област или сакате целото ваше присуство на земјата да биде самостојно.

Што тогаш?

Па, човечкиот измет се реапсорбира во земјата со милениуми... но луѓето исто така секогаш се движеа и никогаш не остануваа долго на едно место.

Ако сакате неномадски начин на живот, ќе треба да се држите настрана од опасните патогени кои можат да се најдат во фекалнатаматерија.

Тоалети за компостирање

Еден начин да го направите ова е преку тоалет за компостирање. Ова користи струготини (или некој сличен материјал) истуран по секоја употреба - наместо испирање.

Создава аеробни услови за распаѓање, на крајот трансформирајќи го вашето ѓубриво - исто како и коњот - во компост за вашата градина.

(Или само за безбедно исфрлање ако ви е чудно да одгледувате растенија во она што порано беше ваше доо-ду!)

Ајде да ги погледнеме добрите и лошите страни:

 • Тоалетите за компостирање не бараат никакво проветрување. Тие не бараат водовод и, дури и ако живеете таму каде што има канализациски систем, тие не го оптоваруваат.
 • За наједноставните модели не е потребна електрична енергија.

Меѓутоа:

 • Може да создаде мирис.
 • Во зависност од тоа каде живеете, можеби ќе ви треба дозвола за да ја изградите и инсталирате.
 • Потребен ви е материјал (обично пилевина) за фрлање после секоја употреба

Или, уште подобро, само Изгори, бејби, изгори!

Но, што ако имате пристап до струја - можеби само-генерирана - но нема каде да исфрлите буриња компост?

Што ако, откако ќе се излачи, не сакате да се занимавате со сопствениот измет, во која било форма?

За среќа, има одговор: Тоалети за согорување !

Тоалетот за согорување работи на висока температура за согорување на човечкиот отпад, оставајќи само мал остаток одпепел.

Сите гасови што се создаваат за време на процесот на согорување се исфрлаат со посебни, посветени отвори за издувни гасови. Ова осигурува дека остатокот (пепел) е целосно без бактерии.

Има повеќе предности, но и неколку минуси:

 • Тие користат без вода . Ова е особено критично ако седите во пустината - или, со други зборови, поголемиот дел од американскиот Запад.
 • Тие се самостојни и не треба да се поврзат со ниту еден водоводен систем.

Сепак, тоалетите за компостирање одговараат и на двата критериуми. Што ги прави подобри тоалетите за согорување ?

 • Нема НЕМА мирис . Тие навистина се без мирис. (Многу тоалети за компостирање го тврдат тоа, но всушност, тоалетите едноставно не мирисаат толку одлично. Дури ни компостот не мириса толку одлично. Тоалетите за согорување се навистина без мирис.)
 • Не мора да транспортирате или складирате ништо. Со тоалетите за компостирање, ќе мора да го преместите отпадот и да го складирате додека завршува со компостирањето. Со тоалетите за согорување, тоа е само пепел.
 • Но, пепелта содржи минерали како калиум и е добар за вашата градина.
 • И тие се брзи. Тоалетите за компостирање траат 3 недели до 2 месеци . Тоалетите за согорување го завршуваат циклусот на согорување за само час .

Сепак, има неколку недостатоци:

 • Главната е дека на тоалетите за согорување им е потребна струја. За секој циклус им требада користи енергија. Околу еден киловат-час по циклус. Тие треба да се закачат за извор на енергија . Ако енергијата ја добивате од градска мрежа, тоа не е евтино. И ако генерирате своја сопствена, тоа може да биде доста одвод на струја.
 • Друг потенцијален недостаток е цената. Тоалетите за согорување не се најевтините работи што треба да ги додадете во вашиот дом. Тие се движат од околу 2000 до над 6000 долари.

Најдобрите тоалети за согорување и нивните алтернативи за компостирање

Да речеме дека, и покрај недостатоците, одлучивте дека тоалетот за согорување е најдобриот начин. Кои се најдобрите модели? Ајде да погледнеме неколку клучни марки на тоалети за согорување:

 • Инцинолет: Овој бренд е еден од првите и најпознатите. Прегледите се главно позитивни. Има поплаки дека е голем и гломазен или гласен - но сите се согласуваат дека поддршката на корисниците е феноменална.
 • Пепелашка: Овој бренд вреди да се спомене бидејќи е еден од лидерите на пазарот. Забавна игра на зборови за име - го намалува вашиот отпад на пепел, за да ги одржува работите чисти како слугинката Пепелашка - и им се допаѓа на купувачите.

И некои клучни марки на тоалети за компостирање:

 • Тоалет за компостирање на Nature’s Head : Овој модел е наведен како „тоалет за суво компостирање“. Тоа е добар бренд со целосен и корисен тим за поддршка зад него. Целиот дизајн е пластичен, а не порцелан - кој,во зависност од вас, може да биде минус или плус.
 • Separette Villa 9215 AC/DC тоалет за компостирање : оваа единица има предност што може да работи и со наизменична струја (традиционална мрежа) и со еднонасочна струја (генерирана од соларни панели). Може да се справи со висок капацитет и честа употреба. Прегледите се позитивни.

Тоа се само неколку од достапните модели. Има уште многу. Без оглед на вашите потреби, има тоалет за согорување за вас!

Дали вредат тоалетите за согорување?

Точно, тоалетите за согорување не се најевтината работа. Тие не работат ако немате моќ.

Но, ако сте модерен сточар (и ако ја читате оваа статија!) мора некако да набавите струја - и тогаш овој изум е најдоброто нешто од… па, претпоставувам, септичка јама.

Исто така види: 8 црни и бели раси на патки

Тоалетите за согорување се лесни за употреба, се чистат и – доколку е потребно одржување – тимовите за поддршка на корисниците добиваат одлични критики од клиентите. Така, кога природата вика... ИЗГОРИ!

William Mason

Џереми Круз е страстен хортикултурен и посветен домашен градинар, познат по својата експертиза во сите работи поврзани со домашно градинарство и хортикултура. Со долгогодишно искуство и длабока љубов кон природата, Џереми ги усоврши своите вештини и знаења во грижата за растенијата, техниките на одгледување и еколошките градинарски практики.Откако израснал опкружен со бујни зелени пејзажи, Џереми рано развил фасцинација за чудата на флората и фауната. Оваа љубопитност го поттикна да продолжи да дипломира по хортикултура на реномираниот универзитет Мејсон, каде што ја имаше привилегијата да биде менториран од ценетиот Вилијам Мејсон - легендарна фигура во областа на хортикултурата.Под водство на Вилијам Мејсон, Џереми стекнал длабинско разбирање за сложената уметност и наука за хортикултурата. Учејќи од самиот маестро, Џереми ги впивал принципите на одржливо градинарство, органски практики и иновативни техники кои станале камен-темелник на неговиот пристап кон домашно градинарство.Страста на Џереми да го сподели своето знаење и да им помага на другите го инспирираше да го создаде блогот Home Gardening Horticulture. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги поттикне и едуцира амбициозните и искусни домашни градинари, обезбедувајќи им вредни увиди, совети и чекор-по-чекор водичи за создавање и одржување на сопствени зелени оази.Од практични совети заизбор на растенија и грижа за справување со заедничките градинарски предизвици и препорачување на најновите алатки и технологии, блогот на Џереми опфаќа широк спектар на теми дизајнирани да ги задоволат потребите на ентузијастите во градината од сите нивоа. Неговиот стил на пишување е привлечен, информативен и исполнет со заразна енергија што ги мотивира читателите да тргнат на нивните градинарски патувања со доверба и ентузијазам.Покрај неговите активности за блогирање, Џереми активно учествува во иницијативи за градинарство во заедницата и локални градинарски клубови, каде што ја споделува својата експертиза и негува чувство на другарство меѓу колегите градинари. Неговата посветеност на одржливите градинарски практики и зачувувањето на животната средина се протега надвор од неговите лични напори, бидејќи тој активно промовира еколошки техники кои придонесуваат за поздрава планета.Со длабоко вкоренетото разбирање на хортикултурата на Џереми Круз и неговата непоколеблива страст за домашно градинарство, тој продолжува да ги инспирира и ги зајакнува луѓето ширум светот, правејќи ги убавината и придобивките од градинарството достапни за сите. Без разлика дали сте зелен палец или штотуку почнувате да ги истражувате радостите на градинарството, блогот на Џереми сигурно ќе ве води и инспирира на вашето хортикултурно патување.