Каде да го паркирам мојот автомобил за време на ураган

William Mason 28-09-2023
William Mason

Ураган или друга бура е на пат. Ја подготвивте вашата куќа и ја наполнивте оставата, но дали сте размислувале што да правите со вашиот автомобил пред да удри невреме?

Очигледно, најдоброто и најбезбедното место за паркирање на автомобилот за време на ураган или друга лоша бура не е на нејзиниот пат, но тоа не е секогаш изводлива опција за која било бројка. Ајде да погледнеме неколку начини како да го заштитите вашиот автомобил и некои добри места за да го паркирате за да избегнете или намалите штети од невремето ако евакуацијата надвор од патеката на бурата не е опција.

Опција 1. Гаража или штала

Можете да паркирате автомобил во затворен простор за време на ураган.

Првата опција за заштита на вашиот автомобил за време на ураган би била да го паркирате внатре , без разлика дали тоа е гаража прикачена на вашата куќа, штала или затворена гаража за паркирање во град. Сè додека зградата е над земја и е прилично цврста, вашиот автомобил треба да биде релативно безбеден за време на ураганот.

Зградата ќе ви помогне да го заштитите вашиот автомобил од какви било летечки отпадоци, а да се биде во затворена структура ќе помогне да се задржи водата подалеку. Ако го паркирате автомобилот во гаражата на вашата куќа, тогаш можеби е добра идеја да ја зацврстите гаражата со прицврстување на вратата за да може да ги апсорбира сите влијанија од ѓубре.

Ако поплавите се проблем, тогаш вреќи со песок околу вашата куќа можат да помогнат да се задржи водата на заливот, заштитувајќи ја вашата куќа и вашиот автомобил истовремено.

S.Розентал, автор на Words Whispered in Water: Why the Levees Breke во ураганот Катрина , препорачува да го паркирате автомобилот високо. Таа вели:

„Одговорот е вертикална евакуација. Паркирајте го високо.

Откако ги преживеав ветровите на ураганот Катрина, би предложил да паркирате автомобил во голема гаража за паркирање далеку од земјата во случај на неочекувани пробивање на насипот. (55% од американското население живее во окрузи заштитени со насипи.)“

Мелани Мусон, експерт за автомобилско осигурување и писател за Car Insurance Comparison, се согласува дека гаражата за паркирање, ако има блиску до вас, е добар избор за паркирање на вашиот автомобил за време на ураган. Таа вели:

„Кога знаете дека доаѓа бура, листата на задачи што треба да се подготвите за неа може да биде застрашувачка. Во стресот, одвојте една минута за да размислите каде е најдоброто место за паркирање на вашиот автомобил. Ако имате гаража, тоа е очигледно место за заштита за време на ураган.

Ако немате гаража или вашата гаража е преземена од работи, па нема место за автомобил, погледнете нагоре. Ако видите дрвја и гранки, веројатно не треба да го паркирате вашиот автомобил таму. Обидете се да најдете најмногу засолниште што можете подалеку од големите гранки. До вашата куќа може да биде добар избор.

Не оставајте го автомобилот паркиран на ниско земјиште кое е во опасност од поплави. Дури и ако има само благ наклон на вашиот имот, паркирајте на високо место.

Ако во близина има јавен паркинг гаража,може да размислите за паркирање таму. Вашето возило ќе биде заштитено од остатоци и поплави во гаража за паркирање. Тоа е едно од најдобрите места за паркирање возило, но можеби е незгодно.

Опција 2: Паркирајте го автомобилот на патеката

Ако не можете да го паркирате автомобилот во вашата гаража или немате, има и други места за паркирање на автомобилот за време на ураган. Следната најдобра опција е да го паркирате автомобилот на вашата патека.

Можете или да паркирате на вашиот пат со предниот дел од автомобилот свртен кон улицата или да го паркирате автомобилот хоризонтално преку патеката.

Добра причина да го паркирате автомобилот со предниот дел свртен кон улицата е тоа што во случај на надојдена вода, можеби ќе треба да избегате . Во овој пример, ќе можете да се повлечете директно и да ја намалите штетата на вашиот автомобил со тоа што водата нема да минува низ издувната цевка.

Друга добра и слична причина зошто го паркирате автомобилот свртен напред е тоа што ако останувате дома и водата се крева, има помали шанси водата да влезе во вашиот автомобил и да ги поплави внатрешните делови, вклучително и оштетувањето. Паркирањето на овој начин, исто така, претставува помала цел за остатоците кои летаат кон вашата куќа и кон вашиот автомобил.

Друг начин да го паркирате автомобилот кај вашата куќа не е на улица, туку хоризонтално на патеката. Овој начин на паркирање може да помогне да се спречи водата да дојде премногу далеку во вашетопатека , како и да помогнете да ги заштитите сите автомобили што се наоѓаат на вашиот пат од какви било отпадоци што ги носи ураганот.

Ако вашиот влез е полн со автомобили, паркирањето хоризонтално преку крајот на патеката исто така ќе помогне да го заштитите вашиот автомобил што е вообичаено на улица да не се поплави толку брзо, ако воопшто е воопшто. s прозорци за да ги заштитите од скршење или издувување. Ако прозорците на вашиот автомобил се скршат, нивното зацврстување со лента исто така ќе помогне да се намали секое чистење што ќе треба да го направите потоа.

Опција 3: до зграда

Може да има случаи кога не можете да го паркирате автомобилот во вашата гаража или патека од која било причина, но ако тоа е така во близина на вашата куќа, тогаш можете да паркирате на други места во близина на вашата куќа>Ако имате доволно простор, тогаш следното најдобро место за паркирање би било до зграда, но далеку од далноводи, дрвја или други големи растенија . Зградата создава заштита од ветер за да се заштити од силните ветрови на ураганот и сите остатоци што може да ги насоберат.

Да се ​​држите подалеку од далноводи и дрвја или други големи растенија е исто така добар начин за минимизирање на штетата бидејќи автоматски ги отстранува главните фактори на ризик од околу вашиот автомобил. Ќе сакате да бидете сигурни дека, сепак, дека зградата васпаркирањето во близина е на прилично високо во случај на поплава.

Исто така види: 6 најдобри начини за отстранување на плевелот од големи површини + домашен убиец на плевелот

Опција 4: Високо приземје

Најдобрата опција, ако треба да паркирате надвор и подалеку од вашата куќа или други објекти, е да се осигурате дека паркирате на високо место за да избегнете поплави.

Ако не постои заштитена област, најдобрата опција е да се паркирате на теренот<7. 8>, подалеку од далноводи, дрвја и се друго што може да претставува опасност за вашиот автомобил.

Ако паркирате на отворено, инвестирајте во капак за автомобил за да спречите да влезе вода ако е можно. Исто така, ќе сакате да бидете сигурни дека подвижниот покрив на вашиот автомобил, ако има таков, е цврсто запечатен, како и сите врати и прозорци, и дека е извршено какво било одржување на вашиот автомобил пред да наиде на бура.

Опција 5: Гаража за паркирање

Како последно средство, можете да го паркирате автомобилот во гаража за паркирање до гаража. Ако сакате да го паркирате автомобилот во гаража за паркирање за да се извлечете од патот на бурата, ќе сакате да се погрижите да паркирате над земја за да избегнете вода што доаѓа во гаражата за паркирање.

Најдоброто место за паркирање на автомобилот во гаража за паркирање е да паркирате на повисоко ниво, далеку од какви било прозорци или отвори покрај работ на паркингот. Ова ќе го намали ризикот од дожд или ѓубре да го оштети вашиот автомобил доколку дојде низ еден од отворите на страната напаркинг гаража.

Паркинг гаражата треба да се третира како засолниште на последно средство од ураганот бидејќи има многу повеќе работи што може да тргнат наопаку кога паркирате во зграда што не сте запознаени наспроти вашата куќа, штала или други згради на или во близина на вашиот имот што ги познавате и ги одржувате.

Гаражите за паркирање не се доволно интегрални, но можат да ве заштитат. , може да се сруши или да предизвика други оштетувања на вашиот автомобил.

Фактот дека повеќето паркинг гаражи имаат отвори на страната е исто така нешто за кое треба да се знае, бидејќи тоа може да им овозможи да дејствуваат како тунел за ветер, фрлајќи остатоци низ центарот на него и можеби предизвикувајќи полоша штета отколку ако вашиот автомобил е на отворено. подгответе се пред да удри бура.

Најважната информација е да бидете безбедни и да бидете сигурни дека планирате каде да го ставите вашиот автомобил пред ураган да ја погоди вашата област. Проверете дали вашиот автомобил е во добра поправка и дека информациите за вашето осигурување се актуелни.

Најдобрата информација што треба да ја имате на ум, сепак, е дека на крајот вашиот автомобил може да се замени, но вашиот живот е поважен од вашиот автомобил.

Исто така види: Како да се собере жалфија без да се убие растението + Совети за одгледување

Понатамошно читање:

  • Ready.gov
  • Црвениот крст
  • Центар
  • НАСА – Што се урагани?

William Mason

Џереми Круз е страстен хортикултурен и посветен домашен градинар, познат по својата експертиза во сите работи поврзани со домашно градинарство и хортикултура. Со долгогодишно искуство и длабока љубов кон природата, Џереми ги усоврши своите вештини и знаења во грижата за растенијата, техниките на одгледување и еколошките градинарски практики.Откако израснал опкружен со бујни зелени пејзажи, Џереми рано развил фасцинација за чудата на флората и фауната. Оваа љубопитност го поттикна да продолжи да дипломира по хортикултура на реномираниот универзитет Мејсон, каде што ја имаше привилегијата да биде менториран од ценетиот Вилијам Мејсон - легендарна фигура во областа на хортикултурата.Под водство на Вилијам Мејсон, Џереми стекнал длабинско разбирање за сложената уметност и наука за хортикултурата. Учејќи од самиот маестро, Џереми ги впивал принципите на одржливо градинарство, органски практики и иновативни техники кои станале камен-темелник на неговиот пристап кон домашно градинарство.Страста на Џереми да го сподели своето знаење и да им помага на другите го инспирираше да го создаде блогот Home Gardening Horticulture. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги поттикне и едуцира амбициозните и искусни домашни градинари, обезбедувајќи им вредни увиди, совети и чекор-по-чекор водичи за создавање и одржување на сопствени зелени оази.Од практични совети заизбор на растенија и грижа за справување со заедничките градинарски предизвици и препорачување на најновите алатки и технологии, блогот на Џереми опфаќа широк спектар на теми дизајнирани да ги задоволат потребите на ентузијастите во градината од сите нивоа. Неговиот стил на пишување е привлечен, информативен и исполнет со заразна енергија што ги мотивира читателите да тргнат на нивните градинарски патувања со доверба и ентузијазам.Покрај неговите активности за блогирање, Џереми активно учествува во иницијативи за градинарство во заедницата и локални градинарски клубови, каде што ја споделува својата експертиза и негува чувство на другарство меѓу колегите градинари. Неговата посветеност на одржливите градинарски практики и зачувувањето на животната средина се протега надвор од неговите лични напори, бидејќи тој активно промовира еколошки техники кои придонесуваат за поздрава планета.Со длабоко вкоренетото разбирање на хортикултурата на Џереми Круз и неговата непоколеблива страст за домашно градинарство, тој продолжува да ги инспирира и ги зајакнува луѓето ширум светот, правејќи ги убавината и придобивките од градинарството достапни за сите. Без разлика дали сте зелен палец или штотуку почнувате да ги истражувате радостите на градинарството, блогот на Џереми сигурно ќе ве води и инспирира на вашето хортикултурно патување.