Дали чадот ги држи подалеку комарците? Што е со пожарот? Или етерични масла?

William Mason 12-10-2023
William Mason

Ако некогаш сте се запрашале зошто соседот често прави зачадена јама за пожар секоја вечер или пали факели, а вие не сте свесни за причините - би можеле да се изненадите.

Општата мудрост е дека огнот и чадот ги чуваат досадните комарци подалеку. Но дали е тоа вистина? Дали чадот ги оддалечува комарците?

Навистина?

Можеби веќе сте користеле оган и чад за самите да ги избркате летечките крвопијци - но не сте сигурни дали тоа функционира и дали логиката стои зад сето тоа.

Ако сте заинтригирани и љубопитни за овој метод кој ги одвраќа инсектите, почекајте го нашиот метод кој ги одбива комарците

1>

Да започнеме!

Како чадот ги чува комарците подалеку?

Пригоден камин од гарнир кој ги држи комарците подалеку. За сега!

Огнот и чадот може да ги прикријат човечките мириси и јаглерод диоксидот што комарците го бараат да го најдат својот следен крвен оброк. Чадот од некои растенија може исто така содржи органски соединенија кои делуваат како надразнувачи кои ги вознемируваат комарците и другите инсекти штетници. Но - науката за дали чадот сигурно ги одвраќа комарците или не не е толку јасна. Исто така, постојат неколку теории и спротивставени студии.

Луѓето користат оган уште од почетокот на нивното постоење како вид. Тоа е наш еколошки потпис. Од друга страна, многу малку други суштества ја ценат топлината на огнот! Всушност, за нив отворениот оган значи опасност од запален пламен иштетните емисии.

Освен кутрите молци од изреката како молец до пламенот , животните обично се обидуваат да се оддалечат од отворените пожари што е можно побрзо и да избегнуваат да одат во запалените области.

Овие факти се токму како што произлегува од принципот за заштита од пожар од комарци Camp tofirefiretos, saytofire, the camp,

Исто така види: Како да запалите пожар во пожарна на лесен начин

. Во делови од Африка, сточарите и овчарите создаваат зачадени пожари и ги собираат своите животни да застанат во чад од истата причина.

Меѓутоа, случајот да се запали речиси сè за да се држат комарците подалеку не е толку тежок како што изгледа на почетокот.

Дали чадот ги одбива комарците?

Може да чади! Иако идејата за чад што одбива комарци постои со векови и функционира според бројни анегдотски докази, ефектот е тешко да се докаже научно.

Во 2008 година, Светската здравствена организација опширно ја прегледа постоечката литература за техниките за спречување на чад од комарци.

Студиите настанаа затоа што комарците се преносители на смртоносни болести како што е маларијата. Резултатите беа во голема мера неубедливи, без јасен доказ дека чадот го намалува бројот на оброци во крвта (т.е. каснувања од комарци).

Сепак, резултатите од некои студии сугерираат дека, иако можеби нема да ги одврати комарците да ви ја цицаат крвта, чадот од различни растителни соединенија може да го намалиброј на комарци во областа, што веројатно ќе ви помогне да се одбраните.

Извештајот на СЗО наведува неколку набљудувачки студии . Во тие студии, се чини дека чадот од некои растителни соединенија ги одбива комарците. Извештајот од СЗО е најдобриот што го најдовме - и вреди да се прочита!

Во една ваква опсервациска студија од Сибир, луѓето кои држеле тлее стапчиња мајчина душица забележале намалување од 85% до 90% во слетувањето на комарци и муви во споредба со контролната група. (Повторно - овие податоци се во мал обем. Сепак, сепак е фасцинантно!)

Исто така види: Број два? ИЗГОРИ ГО! Сè што некогаш сте сакале да знаете за тоалетите за согорување

Она што исто така изгледа сигурно е дека големината на јамата за пожар и количината на чад не мора да играат значајна улога.

Се чини дека постои еден клучен фактор што ќе одреди колку добро ќе го користите чадот од чадот - и колку добро ќе го искористите горивото чадот.

Нашиот избор Природни стапчиња за темјан против комарци - масло од цитронела, маточина и рузмарин 19,50 $ 13,99 $ (1,17 $ / број)

Овие темјан на отворено ги чуваат комарците подалеку - без DEET! Стапчињата за темјан содржат природна мешавина од етерични масла од рузмарин, лимонова трева и цитронела. Прегледите се исто така одлични.

Добијте повеќе информации Може да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас. 19.07.2023 05:34 GMT

Кои растенија да запалите за да ги одвратите комарците?

Започнете со познавањето на вашиот непријател.

Ми се допаѓадругите инсекти, комарците имаат олфакторни органи кои им помагаат да заклучат мириси - а некои мириси ги исклучуваат. Растителни репеленти се растенија чиј мирис одбива одредени животни. Некои репеленти делуваат свежи или во форма на масла и масти. Другите можат да изгорат за подобар ефект.

Токму последната група ние сме заинтересирани да ја истражиме. Студијата на СЗО споменува дека некои растенија кои традиционално се палат како средство за заштита од комарци може да функционираат како што е ветено.

Дрвото и билките што ги одбиваат комарците

Гралниците за комарци Citronella испуштаат чад што ги отфрла комарците. Чадот од цитронела може да ве заштити од комарци додека кампувате, градинарувате или се релаксирате на предниот трем за кратко време. Негативно - тие не се толку моќни! Тие не траат толку долго, а опсегот им е ограничен.

Како што веќе спомнав, некои билки и дрво се познати по тоа што ги одбиваат инсектите.

Ајде да погледнеме некои од најчестите избори.

Еукалиптус

Дрвото од еукалиптус содржи еукалиптол (или цинеол), компонента што делува како ефективно средство за заштита од страна.

емисии , еукалиптусот гори многу жешко и пријатно мириса додека гори .

Сепак, има некои лоши страни - тој има тенденција да искра повеќе од просекот , затоа внимавајте на локацијата и безбедноста на вашата јама за пожар од еукалиптус.

Исто така, еукалиптусот не е одличен за внатрешни работиупотреба. Искри од еукалиптус. Исто така, има репутација за создавање густ чад кој ги затнува оџаците со текот на времето.

Pinyon

Pinyon ( Pinus edulis ) е четинар од западниот дел на САД. Кога се согорува, произведува ароматичен чад што на повеќето луѓе им е пријатен - за разлика од малите вампири кои се обидуваме да ги избркаме!

Спротивно на повеќето борови, дрвото пинион гори жешко и чисто , што го прави соодветно дрво за пожар. лавандата е еден вид свето тројство на херметички отфрлање комарци. На триото би можеле да додадеме и босилек .

Овие растенија произведуваат есенцијални масла кои комарците ги мразат, но за нас - тие мирисаат пријатно. Разредените есенцијални масла се совршени како локален лек за инсекти за кожата.

Тие исто така мирисаат одлично како темјан или околу логорскиот оган!

Одберете неколку гранки од овие медитерански растенија – кои сепак треба да ги одгледувате во вашата градина поради неколку причини – и додајте ги во вашата јама за оган> Нашиот избор Пренослив држач за калеми за комарци - Сет од 2 држачи 14,95 $ 11,95 $ (5,98 $ / број)

Овие два држачи за намотки од комарци ви дозволуваат безбедно да ги запалите вашите спирали од комарци покрај вашиот камперски оган, на вашиот трем или кога се релаксирате во вашата градина. Држачите на серпентина се 5,35 инчи и се вклопуваатповеќето намотки од комарци и спирали од цитронела.

Добијте повеќе информации Можеме да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас. 20.07.2023 02:50 часот по Гринич

Безбедност од пожари

Кога создавате огнена јама, камперски оган или оган за да ги одвратите комарците, придржувајте се до овие основни правила за заштита од пожар!

Избркањето од комарци нема да ви донесе многу добро ако изгорите некој жив или некого! горат шумски пожари!

Од клучно значење е да се обезбеди безбедност во дивината и да се почитуваат сите правила и официјални соопштенија во врска со активностите на пожари на отворено.

Уште еден потенцијален проблем со редовната употреба на чад како средство за спречување на комарци е долгорочното загадување на воздухот и поврзаните здравствени проблеми поврзани со чадот.

Десетката е штетна за здравјето на луѓето и особено за огнот.

Дополнително, сè уште се непознати здравствените ефекти од вдишувањето запалени есенцијални масла од многу растенија кои одбиваат инсекти.

Алтернативи на отворен оган

Термичките замаглувачи произведуваат густ чад кој убива огромни количини комарци и јајца од комарци. Но, тоа не е редовен чад. Замаглувачите на комарци загреваат инсектициди на база на масло кои се претвораат во густ чад. Чадот е смртоносен за комарците.

Ако не ви се допаѓа идејата за отворен оган поради безбедносни проблеми или емисии, постојат помалку инвазивни начинида користи оган за да ги избрка инсектите.

Мирисните свеќи стануваат се попопуларни како метод за контрола на инсекти. Се чини дека свеќите од цитронела и невен делуваат најдобро. Покрај ефектот на отфрлање, тие изгледаат и мирисаат привлечно – без јаглен и без гужва.

Иако свеќите горат контролирано, внимавајте да не ги ставате на места со запаливи материјали наоколу.

Некои домаќини прашуваат дали DEET работи за да ги одврати комарците. Одговорот е дека да - DEET работи! Меѓутоа, ако е можно, претпочитаме да користиме природни методи за одбивање комарци.

Заклучок – Дали чадот ги чува комарците подалеку?

Иако науката за оваа тема не е сосема јасна, некои студии и многу анегдотски докази ја поддржуваат идејата дека огнот и чадот делуваат за одбивање на комарците . Сепак, изборот на најдобриот растителен материјал за согорување може да ги зголеми одбивните својства на чадот - и да го направи да мириса подобро.

Ако ме прашувате за мојата проценка на темата - би користел оган и чад само како последно средство, во случаи кога не се достапни други методи за одбивање или во случаи кога огнот е веќе таму - на пр., за време на кампување.

Има премногу непријатни несакани ефекти поврзани со оган и чад за да се потпрете на нив како метод за одбивање комарци, особено ако живеете во урбана средина.

На крајот, пријателска порака до кутрите наивни молци - слушајте ги вашитебратучеди од инсекти што цицаат крв и држете се подалеку од тој оган!

Ви благодариме што прочитавте - и ако имате совети за кои видови чад ги одбиваат комарците и другите летечки штетници , ве молиме споделете!

Имајте убав ден!

William Mason

Џереми Круз е страстен хортикултурен и посветен домашен градинар, познат по својата експертиза во сите работи поврзани со домашно градинарство и хортикултура. Со долгогодишно искуство и длабока љубов кон природата, Џереми ги усоврши своите вештини и знаења во грижата за растенијата, техниките на одгледување и еколошките градинарски практики.Откако израснал опкружен со бујни зелени пејзажи, Џереми рано развил фасцинација за чудата на флората и фауната. Оваа љубопитност го поттикна да продолжи да дипломира по хортикултура на реномираниот универзитет Мејсон, каде што ја имаше привилегијата да биде менториран од ценетиот Вилијам Мејсон - легендарна фигура во областа на хортикултурата.Под водство на Вилијам Мејсон, Џереми стекнал длабинско разбирање за сложената уметност и наука за хортикултурата. Учејќи од самиот маестро, Џереми ги впивал принципите на одржливо градинарство, органски практики и иновативни техники кои станале камен-темелник на неговиот пристап кон домашно градинарство.Страста на Џереми да го сподели своето знаење и да им помага на другите го инспирираше да го создаде блогот Home Gardening Horticulture. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги поттикне и едуцира амбициозните и искусни домашни градинари, обезбедувајќи им вредни увиди, совети и чекор-по-чекор водичи за создавање и одржување на сопствени зелени оази.Од практични совети заизбор на растенија и грижа за справување со заедничките градинарски предизвици и препорачување на најновите алатки и технологии, блогот на Џереми опфаќа широк спектар на теми дизајнирани да ги задоволат потребите на ентузијастите во градината од сите нивоа. Неговиот стил на пишување е привлечен, информативен и исполнет со заразна енергија што ги мотивира читателите да тргнат на нивните градинарски патувања со доверба и ентузијазам.Покрај неговите активности за блогирање, Џереми активно учествува во иницијативи за градинарство во заедницата и локални градинарски клубови, каде што ја споделува својата експертиза и негува чувство на другарство меѓу колегите градинари. Неговата посветеност на одржливите градинарски практики и зачувувањето на животната средина се протега надвор од неговите лични напори, бидејќи тој активно промовира еколошки техники кои придонесуваат за поздрава планета.Со длабоко вкоренетото разбирање на хортикултурата на Џереми Круз и неговата непоколеблива страст за домашно градинарство, тој продолжува да ги инспирира и ги зајакнува луѓето ширум светот, правејќи ги убавината и придобивките од градинарството достапни за сите. Без разлика дали сте зелен палец или штотуку почнувате да ги истражувате радостите на градинарството, блогот на Џереми сигурно ќе ве води и инспирира на вашето хортикултурно патување.