Дали ќе добиете удар од одгледување магариња?

William Mason 12-10-2023
William Mason

Неодамна, си поигрувам со идејата да воведам магариња во мојот дом.

Еден пријател ми рече дека се одлични животни чувари и, бидејќи барам нешто да ги заштитам моите џуџести кози од гнасните вилици на чакалите со црн грб и гените што талкаат низ областа, мислев дека можеби тие се одговорот.

Сепак, јас сум нервозен што ќе инвестирам толку многу во добиток (педигре магаре може да чини и до 2.000 долари!), па решив да истражувам што е потребно за да се грижиме за пар магариња.

Проверив и дали мојата постоечка инфраструктура ќе биде доволна и колку би било тешко да тренирам магаре да ги чува моите кози.

Магарињата добиваат лош рап затоа што се тврдоглави и непокорни, но, од друга страна, можат да извршуваат бројни практични задачи низ домот доколку се правилно обучени.

Исто така види: Како да се подготвите за прасиња за породување

Минијатурните магариња се одлични придружни животни, додека поголемото магаре може да дејствува како чувар на добитокот , да ја носи вашата опрема за кампување за вас, превезува огревно дрво и да врши други задачи кои често се поврзуваат со товарни ѕверови.

Дали е лесно да се купи магаре?

Ако имате среќа, можете да земете младо магаре за помалку од $100 на Craigslist на слична страница. Оваа опција е идеална ако сте сигурни за тренирање на животното бидејќи, по таа цена, малку е веројатно дека имало многу образование.

За првпат сопственик на магаре,купувањето на поискусно животно од реномиран одгледувач е подобра опција, иако тоа ќе чини повеќе.

Не само што ќе добиете здраво магаре, туку ќе добиете и такво што има основно разбирање за тоа што барате од него.

Купувањето необучено магаре може да биде огромно губење пари ако немате средства да го научите како да ги извршува задачите што ги очекувате од него.

Дури и да се натераат неколку магариња да дејствуваат како кучиња чувари на добиток, треба малку да се размисли.

Возрасно магаре „без претходен контакт со добиток“, на пример, „може да делува агресивно кога ќе се стави на истото пасиште“, додека „дигалките или недопрените машки магариња, генерално се премногу груби со овците и може да му наштетат, па дури и да го убијат добитокот“.

Најдоброто место за да најдете реномиран одгледувач кој може да ви гарантира дека ќе добиете здраво животно со соодветен темперамент е преку American Donkey and Mule Society или Canadian Donkey & Здружение на мазги.

Дали некогаш е доволно едно магаре?

Како коњите, магарињата се стадо животни и сите раси на магариња уживаат во жив социјален живот.

Иако магарињата добро се согласуваат со други видови, како кози, овци, па дури и лама, едно магаре кое живее без други придружници на магариња, може да биде тажно магаре .

Некои магариња може да создадат блиски односи со коњите и, од таа гледна точка,направи одлични придружни животни со ниско одржување.

Во речиси секое друго сценарио, експертите препорачуваат да земете пар магариња , наместо само едно, и да го задржите тој пар заедно до крајот на нивниот живот.

Исто така види: Како да одгледувате боровинки за обилна и вкусна жетва на овошје

Колку простор му треба на магаре?

На стандардното магаре му треба минимум 0,5 хектари простор за да пасе и скита, иако еден акр се претпочита за поголемо животно.

Иако минијатурните магариња се високи само 36 инчи, им треба простор со слична големина за да бараат храна, да играат и да вежбаат.

Дури и ако имаат соодветен простор, магарињата често откриваат дека хектари трева од другата страна на оградата се многу позелени, па затоа е потребна робусна инфраструктура за да се чуваат безбедно.

Бидејќи веќе имаме ограда дизајнирана да ги чува свињите, козите и коњите на нивните вистински места, убеден сум дека ова ќе биде доволно и за магарињата.

Ако, сепак, ставав нова ограда со единствена цел да им пркосам на обидите на моите магариња да избегаат, би се одлучил за плетена жичана ограда на теренот на врвот со прамен или две електрични ленти . (Ова е типот на ограда за кој зборувам во Tractor Supply)

Ова е она што го користевме за да ја спречиме нашата џуџеста козарица да импрегнира сè што е на повидок, така што мислам дека ќе ја заврши работата и за магарињата, без разлика дали се со стандардна големина или минијатурни.

Ќе aМагарето си јаде низ моите заштеди?

Како коњите, магарињата се и пасачи и прелистувачи и со задоволство ќе го поминат утрото грицкајќи ги грмушките од капини, глоговите, па дури и хедерот.

Оставени на слободен опсег во поголемиот дел од денот, магарињата кои не работат ќе добијат поголем дел од исхраната што им е потребна за одржување на оптимална телесна тежина.

Бидејќи магарињата првично биле пустински животни, тие добро се справуваат со низа различни средини и се многу потолерантни на сушни услови од другите товарни животни.

Ако ги користите вашите магариња за орање, влечење или носење, ќе треба да дополните нивната храна , особено ако тие работат долги часови.

Најдобрата исхрана за овие издржливи суштества е комбинација од брутална храна , во форма на висококвалитетна јачменова слама или мешано тревно сено, и пелети со висока содржина на влакна, шеќерна репка или плева.

Иако магарињата имаат слична исхрана како коњите, како тие ги варат влакната е многу различно .

Како резултат на тоа, еден од најчестите проблеми со магарињата е дебелината.

Основно правило е да го нахраните вашето магаре околу 1,3–2% од неговата телесна тежина со сено или слама. За стандардно магаре со тежина од околу 400 фунти, тоа би било еднакво на некаде помеѓу 5 и 8 фунти дневно.

Згора на тоа, на вредното магаре може да му требаат околу 0,5 до 1 кг концентрат на ден за да ја одржи својатасостојбата на телото и нивото на енергија.

Кога избирате соодветна храна базирана на жито за вашето магаре, не заборавајте да „избегнете сè што содржи меласа или житарки или житарки“. Таквата висококвалитетна храна не е погодна за магарето што се храни и може да резултира со колики или ламинитис.

Еве одлична храна за магариња во Tractor Supply.

Дали е тешко да се одржи магарето среќно и здраво?

Како и секое друго животно, на магарето му е потребна соодветна грижа за да биде среќно и здраво. Тоа значи повеќе отколку само да му се даде пристап до пасење и свежа вода.

Магарињата кои живеат на нерамен терен природно ќе ги носат копитата, но за повеќето домаќини, наоѓањето носач на магариња е клучен аспект од нивниот план за управување со магариња.

Копитата на магарињата, иако слични на коњот, се „помали, поостри и пофлексибилни, но поцврсти. ”

Без редовно отсекување и соодветна грижа за копитата, магарињата се склони кон состојби како што се гниење на стапалата, семести прсти и болест на белата линија.

Посетата од носач на магариња може да помогне и во ублажување на симптомите на ламинитис. (Прочитајте повеќе за гниење на стапалата и отсекување копита!)

Кога станува збор за ветеринарната нега, на магарињата обично им е потребно многу помалку од коњите. Тие се поцврсти, имаат покрупни мантили и можат да се пофалат со одредени анатомски разлики што ги прават поотпорни од топлокрвните коњи.

И покрај тоа што е релативно болест-отпорни, се препорачува редовно да ги вакцинирате вашите магариња и да ги отежнувате на секои два месеци користејќи коњски детермички кој се справува со најчестите внатрешни паразити, имено, тенија и тенија (округла).

Еве еден добар десерт во Tractor Supply.

Во зависност од вашата локација, веројатно ќе треба да вакцинирате:

  • Годишно за беснило
  • Двапати годишно за тетанус
  • Двапати годишно за вирусот на Западен Нил
  • Equice годишно за западен коњски енцефалитис

Колку е тешко да се тренира магаре?

Ако сакате вашите магариња да дејствуваат како кучиња чувари на добиток, процесот на обука е релативно едноставен. На чуварите магариња не им треба специфична обука „но полесно се ракуваат откако ќе се навикнат на оглавник“.

Да се ​​тренира магаре за посложени задачи, како што се јавање, носење глутница или влечење количка бара значително повеќе време и трпение.

Магарињата се познати по тоа што се тврдоглави и непокорни, но добро реагираат на позитивна обука за засилување .

Има многу корисни видеа достапни на YouTube со совети како да го натерате вашиот задник да работи или да го стартувате под седло.

Еве ја книгата на 85-годишниот Дик Курто Направете го вашиот задник на работа . Ја вклучив и неговата прекраснавоведното видео подолу.

Направете го вашиот задник да работи!: Илустриран водич за тренирање на вашето магаре да го впрегнете 29,95 $ 27,85 $Амазон Можеме да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас. 21.07.2023 03:59 часот по Гринич

Еве одлично видео од Ник како магарето го палат под седло:

Алтернативно, можете да контактирате со професионален тренер за магариња за да ви подаде рака.

Додавање магариња во моите

Се чини дека магарињата би можеле да бидат корисен додаток на моето мало стопанство, иако моите соништа да имам минијатурни магариња за заштита на моите џуџести кози изгледаат нереални. Се чини дека минијатурното магаре едноставно не е доволно големо за да се справи со агресивен чакал или генет.

Едно од другите сознанија што ги имав е дека, иако магарињата се многу поевтини за чување од коњите, тие во никој случај не се најевтината опција за добиток наоколу.

Трошоците за чување на пар магариња може да ме вратат назад за неколку илјади долари годишно, во зависност од моето пасење и сезонските разлики.

Иако не размислував за одгледување магариња за профит, се чини дека ова е поизводливо отколку што очекував, делумно благодарение на зголемената побарувачка за магарешко млеко.

Откако дознав повеќе за вообичаените раси на магариња, нивната разиграност и издржливост сè уште ме привлекуваат, како и нивната разноврсност и капацитет да извршуваат задачи на фармата.

На тоаЗабележете, одам да најдам реномиран одгледувач на магариња за да разговарам за можно купување. Ако го правите истото, ве молиме споделете ги вашите искуства во коментарите подолу и кажете ни дали ќе добиете удар од одгледување магариња.

Продолжи да читаш:

William Mason

Џереми Круз е страстен хортикултурен и посветен домашен градинар, познат по својата експертиза во сите работи поврзани со домашно градинарство и хортикултура. Со долгогодишно искуство и длабока љубов кон природата, Џереми ги усоврши своите вештини и знаења во грижата за растенијата, техниките на одгледување и еколошките градинарски практики.Откако израснал опкружен со бујни зелени пејзажи, Џереми рано развил фасцинација за чудата на флората и фауната. Оваа љубопитност го поттикна да продолжи да дипломира по хортикултура на реномираниот универзитет Мејсон, каде што ја имаше привилегијата да биде менториран од ценетиот Вилијам Мејсон - легендарна фигура во областа на хортикултурата.Под водство на Вилијам Мејсон, Џереми стекнал длабинско разбирање за сложената уметност и наука за хортикултурата. Учејќи од самиот маестро, Џереми ги впивал принципите на одржливо градинарство, органски практики и иновативни техники кои станале камен-темелник на неговиот пристап кон домашно градинарство.Страста на Џереми да го сподели своето знаење и да им помага на другите го инспирираше да го создаде блогот Home Gardening Horticulture. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги поттикне и едуцира амбициозните и искусни домашни градинари, обезбедувајќи им вредни увиди, совети и чекор-по-чекор водичи за создавање и одржување на сопствени зелени оази.Од практични совети заизбор на растенија и грижа за справување со заедничките градинарски предизвици и препорачување на најновите алатки и технологии, блогот на Џереми опфаќа широк спектар на теми дизајнирани да ги задоволат потребите на ентузијастите во градината од сите нивоа. Неговиот стил на пишување е привлечен, информативен и исполнет со заразна енергија што ги мотивира читателите да тргнат на нивните градинарски патувања со доверба и ентузијазам.Покрај неговите активности за блогирање, Џереми активно учествува во иницијативи за градинарство во заедницата и локални градинарски клубови, каде што ја споделува својата експертиза и негува чувство на другарство меѓу колегите градинари. Неговата посветеност на одржливите градинарски практики и зачувувањето на животната средина се протега надвор од неговите лични напори, бидејќи тој активно промовира еколошки техники кои придонесуваат за поздрава планета.Со длабоко вкоренетото разбирање на хортикултурата на Џереми Круз и неговата непоколеблива страст за домашно градинарство, тој продолжува да ги инспирира и ги зајакнува луѓето ширум светот, правејќи ги убавината и придобивките од градинарството достапни за сите. Без разлика дали сте зелен палец или штотуку почнувате да ги истражувате радостите на градинарството, блогот на Џереми сигурно ќе ве води и инспирира на вашето хортикултурно патување.