Како да му помогнете на пилешко врзано со јајца (или има запек?)

William Mason 12-10-2023
William Mason

Моите индиски патки трчачи секогаш изгледаат по малку како пингвини, но ако моите кокошки почнат да се шетаат наоколу како Пингу или Федерс МекГро, знам дека е време да се грижам.

Секое пилешко кое се почитува, кое усвојува исправен став како пингвин, најверојатно ќе биде врзано со јајца, што значи дека оваа состојба звучи ефикасно да ја движи<1 заклучете, но тоа е потенцијално фатално и, ако не го третирате проблемот правилно, на вашата кокошка би можела да и останат уште само неколку часа живот.

Како да ја препознаете разликата помеѓу пилешко врзано со јајца и пилешко со запек

Навременото идентификување на пилешко врзано со јајца е најдобриот начин, но тоа е најдобриот начин да се спаси нејзиното место.

Кокошката со оваа состојба може, на пример, да оди во кутијата за гнездо во поголемиот дел од денот, на ист начин како што тоа го прави и кокошката зачудувачки.

Иако кокошката врзана со јајца може да развие хроничен запек , ова не е единствената причина. Кокошките кои немаат пристап до свежа вода за пиење или кои имаат прекумерни протеини во нивната исхрана исто така се изложени на ризик од запек.

Најлесен начин да се утврди дали врзувањето јајца го спречува нормалното празнење на вашата кокошка е со изведување на едноставен физички преглед .

Започнете така што ќе го почувствувате стомакот на вашето пилешко.

Оваа слика ги прикажува желудникот и јајцеводот на пилешко. Ако мислите дека вашето пилешко може да биде врзано со јајца, почнетечувствувајќи ја нејзината жица. Дали е жешко на допир? Дали чувствувате грутка во облик на јајце во нејзиниот јајцевод? Ако не сте сигурни и не можете да видите јајце однадвор на отворот за вентилација (дијаграм подолу), можеби ќе треба да извршите проверка на вентилацијата.

Ако е врзана за јајце, ќе забележите дека нејзиниот стомак е жежок на допир и треба да почувствува тврда грутка во облик на јајце во нејзиниот јајцевод .

Стомакот на пилешко со запек исто така ќе биде тврд и потенцијално жежок на допир, но таа цврстина ќе биде пораспространета, за разлика од јајцевидниот.

Ако сè уште не сте сигурни дали вашето пилешко е поврзано со јајца или има проблеми со запек, а јајцето не е видливо однадвор, можеби ќе треба да извршите проверка на вентилот .

Носете хируршки ракавици, истријте малку лубрикант на база на вода околу отворот на пилешкото. Вметнете го прстот за да го почувствувате јајцето. Не треба да биде повеќе од околу 2 инчи.

За да го направите ова, ќе ви требаат хируршки или гумени ракавици и подмачкување на база на вода .

Некои сопственици на пилешко предлагаат да се користи маслиново масло, но тоа може да се осипува, што ќе го влоши запекот, па лубрикант на база на вода е подобра опција.

Тријте малку подмачкување околу отворот за вентилација пред да го вметнете прстот за да почувствувате јајце.

Не треба да одите далеку пред да го почувствувате јајцето, така што, ако не чувствувате ништо приближно два инчи во отворот , можете да бидете сигурни дека вашето пилешко страда од запекнаместо да ве врзуваат со јајце.

Ако можете да почувствувате или видите јајце, не паничете, туку започнете со третман веднаш.

Три начини да му помогнете на пилешко врзано со јајца да преживее

#1. Топла водена бања

Тплата водена бања со соли Епсом е еден од најнежните начини да му помогнете на пилешкото врзано со јајца. Овој метод може да му помогне на вашето пиле да се опушти, што може да помогне да се отстрани јајцето.

Првиот чекор за справување со задржувањето на јајцата е да пробате топла водена бања со соли Епсом . Се вели дека овој метод помага да се релаксира пилешкото и да се намали притисокот и може да се користи за ублажување на запек, како и за помош на кокошката врзана со јајца.

Кофа со топла вода со неколку соли Epsom растворени во неа е се што ви треба.

Држете го пилешкото во вода 15 до 20 минути и, ако имате среќа, абдоминалното напрегање ќе почне да се намалува, а пилешкото може дури и да измет во бањата.

Исто така види: 71 практични вештини и идеи за чување дома што можете да ги научите денес

Откако ќе завршите со капење на пилешкото врзано со јајца и ќе го исушите со помош на потемен пешкир или потемен дел од косата. затоа е полесно да го снесе јајцето сама без ветеринарна интервенција.

За да и го олесните процесот, нанесете малку повеќе лубрикант на отворот за вентилација и понудете ѝ вода со додадени електролити и витамини, како оваа.

Можеби ќе треба да го повторите овој процес на разгалување неколку пати во текот наследните 24 до 48 часа за да го поместите јајцето по јајцеводот.

#2. Надворешна масажа

Нежно палпирајте го стомакот на пилешкото додека не го почувствувате јајцето. Можеби ќе можете да манипулирате со него, придвижувајќи го кон отворот за вентилација. Користете го овој метод само за кокошки кои сè уште се чувствуваат добро - никогаш на кокошка што доживеала шок.

Ако техниката на топла бања се покаже како неефикасна и се чувствувате сигурни во техниките за масажа, можете да се обидете да ја масирате вашата кокошка надворешно.

Обидете се само ако вашата кокошка е сè уште светла и не е шокирана и секогаш бидете колку што е можно понежни.

Започнете со палпитација на стомакот додека не го почувствувате јајцето, а потоа нежно манипулирајте со него, движете се кон отворот за вентилација .

Обидете се да ги имитирате природните компресии на птицата со притискање три секунди пред да ја ослободите. Повторете го ова неколку пати, проверувајќи дали клоаката ќе почне да се отвора и дали јајцето се појавува на отворот за вентилација.

Внимавајте на вашето пилешко во текот на рачната манипулација, внимавајќи на знаци на стрес, како што е забрзано дишење.

Штом јајцето е видливо, нанесете повеќе лубрикант на отворот за вентилација или користете Q-врв со солен раствор за нежно да ја превртите клоаката назад по јајцето.

Штом ќе започне овој процес, јајцето треба да се лизне прилично лесно.

Ако не е така, ви остануваат само две опции - можете или сами да се обидете да го извадите јајцето или да повикате ветеринарза да помогне.

#3. Отстранување јајце

Отстранувањето на задржаното јајце може да биде исклучително опасно , а скршеното јајце може да се покаже фатално за вашата кокошка, така што ова е пристап во последно средство.

Овој метод треба да се направи само кога јајцето е видливо однадвор .

За да го отстраните заглавеното јајце, ќе ви треба самодоверба, стабилна рака и следнава опрема:

 • 18 – 20 игла
 • Голем шприц од 18 до 20
 • Голем шприц со лук<1Rubri><1Rub> t околу отворот на вашата кокошка пред да ги вметнете иглата и шприцот.

  Нежно направете дупка во лушпата со иглата и вшмукајте ја содржината на јајцето во шприцот.

  Штом јајцето ќе се испразни, треба да се сруши, овозможувајќи ѝ на кокошката полесно да го помине.

  Некои сопственици на кокошката особено им препорачуваат да го отстранат, но не може да им наштети. остро парче лушпа го сече пилешкото додека се вади.

  Повеќето ветеринари препорачуваат да го оставите пилешкото природно да ја помине лушпата, што би требало да го направи во рок од неколку дена.

  Погледнете го ова информативно видео за повеќе детали за мануелната манипулација и отстранувањето на јајцата.

  Како да спречите врзување јајца кај кокошките

  Како и со било кој здравствен проблем, превенцијата и намалувањето на ризикот е секогаш најдобра опција за пр. околу пилешко.

  Најдобар пристап за чувари на пилешко во дворот,затоа, е да се осигура дека процесот на снесување јајца оди непречено.

  Кокошките од слободна храна се помалку подложни на задржување на јајцата бидејќи уживаат во побалансирана исхрана и многу вежбање, што помага да се сведе на минимум количеството на маснотии.

  Дебелите кокошки се многу посилни бидејќи нивните мускули се склони кон јајца. Тоа може да резултира со послаби контракции што го отежнува кокошката да го извади јајцето.

  Постарите кокошки исто така се изложени на поголем ризик, како и младите кокошки , или пулетите, кои биле поттикнати на предвремено несување преку употреба на топлинска ламба и дополнителни светла. и да се обезбеди правилен развој на јајцата.

  Покрај урамнотежена исхрана, редовното отстранување на црви може да помогне да се осигурате дека вашите кокошки нема да развијат калциум тетанија и други проблеми што предизвикуваат да произведуваат претерано големи јајца.

  лошата исхрана е една од главните причини за врзување на јајцата бидејќи доведува до недостаток на калциум, па затоа хранењето на кокошките е најдобрата комбинација од хранливата и високата храна.

  Многу комерцијални добиточна храна за живина, како оваа, се дизајнирани да им обезбедат на вашите кокошки совршен баланс на диетални влакна и соодветен калциум.

  Правењесигурни дека вашите кокошки имаат пристап до чиста вода , исто така, ќе помогне да се одржи нивното здравје и да се намали ризикот од перитонитис на жолчка од јајце, како и проблеми со запек и врзување јајца.

  Идентификување на пилешко врзано со јајца може да и го спаси животот

  Јас сум сопственик на пилешко во дворот и имам работа со пилешко само еднаш до 15 години. За жал, не бев доволно искусен за да се справам со проблемот и таа почина.

  Иако врзувањето јајца не е чест проблем кај стадата во дворот, тоа е опасен по живот проблем кој често бара ветеринарна интервенција.

  Исто така види: 19 од најдобрите рецепти за домашен сируп од бозел

  Да се ​​знае како да се препознае задржувањето на јајце клетките и кои чекори да се преземат за да се справиме со проблемот, сепак, најдобро ќе се пристапи спречете го проблемот да се појави на прво место со тоа што ќе се осигурате дека вашите кокошки имаат многу простор за легнување во кокошарникот, простор за вежбање и пристап до свежа вода и храна богата со растителни влакна.

William Mason

Џереми Круз е страстен хортикултурен и посветен домашен градинар, познат по својата експертиза во сите работи поврзани со домашно градинарство и хортикултура. Со долгогодишно искуство и длабока љубов кон природата, Џереми ги усоврши своите вештини и знаења во грижата за растенијата, техниките на одгледување и еколошките градинарски практики.Откако израснал опкружен со бујни зелени пејзажи, Џереми рано развил фасцинација за чудата на флората и фауната. Оваа љубопитност го поттикна да продолжи да дипломира по хортикултура на реномираниот универзитет Мејсон, каде што ја имаше привилегијата да биде менториран од ценетиот Вилијам Мејсон - легендарна фигура во областа на хортикултурата.Под водство на Вилијам Мејсон, Џереми стекнал длабинско разбирање за сложената уметност и наука за хортикултурата. Учејќи од самиот маестро, Џереми ги впивал принципите на одржливо градинарство, органски практики и иновативни техники кои станале камен-темелник на неговиот пристап кон домашно градинарство.Страста на Џереми да го сподели своето знаење и да им помага на другите го инспирираше да го создаде блогот Home Gardening Horticulture. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги поттикне и едуцира амбициозните и искусни домашни градинари, обезбедувајќи им вредни увиди, совети и чекор-по-чекор водичи за создавање и одржување на сопствени зелени оази.Од практични совети заизбор на растенија и грижа за справување со заедничките градинарски предизвици и препорачување на најновите алатки и технологии, блогот на Џереми опфаќа широк спектар на теми дизајнирани да ги задоволат потребите на ентузијастите во градината од сите нивоа. Неговиот стил на пишување е привлечен, информативен и исполнет со заразна енергија што ги мотивира читателите да тргнат на нивните градинарски патувања со доверба и ентузијазам.Покрај неговите активности за блогирање, Џереми активно учествува во иницијативи за градинарство во заедницата и локални градинарски клубови, каде што ја споделува својата експертиза и негува чувство на другарство меѓу колегите градинари. Неговата посветеност на одржливите градинарски практики и зачувувањето на животната средина се протега надвор од неговите лични напори, бидејќи тој активно промовира еколошки техники кои придонесуваат за поздрава планета.Со длабоко вкоренетото разбирање на хортикултурата на Џереми Круз и неговата непоколеблива страст за домашно градинарство, тој продолжува да ги инспирира и ги зајакнува луѓето ширум светот, правејќи ги убавината и придобивките од градинарството достапни за сите. Без разлика дали сте зелен палец или штотуку почнувате да ги истражувате радостите на градинарството, блогот на Џереми сигурно ќе ве води и инспирира на вашето хортикултурно патување.