Како да заработите за земјоделство од 5 хектари или помалку

William Mason 12-10-2023
William Mason

Содржина

Бројот на традиционални фарми брзо опаѓа. Земјиштето е скапо и тешко може да се најде. Но, што ако сонувате да заработувате од мала фарма? Микро-фармите стануваат популарни извори на приход и прилично е неверојатно колку пари можете да заработите за земјоделство од 5 хектари или помалку.

За да заработите пари на мала фарма со 5 хектари или помалку земја, ќе треба да сфатите што е профитабилно, да најдете простор за работа, да направите сеопфатен бизнис план и да започнете со мали димензии. Малите фарми можат да добијат плата што може да се живее, но само ако ги планирате правилно.

Ајде да погледнеме некои од најдобрите начини да заработите пари кога имате само мала фарма од 5 хектари или помалку за работа.

Ќе разговараме за некои работи што треба да ги запомните за време на фазата на планирање, ќе ги наведеме најдобрите култури за одгледување на под 5 хектари земја и ќе споделиме неколку идеи кои ќе ви помогнат да заработите редовен приход од вашата мала фарма.

Ќе споделиме и неколку успешни приказни за земјоделство од мал обем со вас за инспирација! Значи, ајде да го изведеме ова шоу на пат и да го искористиме најдоброто од вашиот ограничен простор.

Начини да заработите пари на фарми на мали површини и s

Кертис Стоун, познат и како Урбаниот фармер, верува дека можете да заработите за земјоделство од 5 хектари или помалку.

На неговата веб-страница, тој нуди совети, часови и видео упатства за тоа како да го направите токму тоа. Тој вели не треба ни да ја поседувате земјата што ја фармате; можете да изнајмите или изнајмите малкукорисно видео за да видите колку е лесно да се започне!

6. Станете пазарен градинар

Пазарен градинар е некој кој одгледува земјоделски култури на фарма, обично во мал обем. Градинарот на пазарот може да одгледува различни овошја, зеленчук, билки и цвеќиња. Потоа ги продаваат на јавноста или на комерцијални места како ресторани.

Овој тип на градина е одличен за домување бидејќи ви треба само мала површина. Пазарното градинарство е многу работа, но исто така е многу наградувачко. Продажбата може да биде импресивна дури и од најмалата градина.

Новиот органски одгледувач: Магистерски прирачник за алатки и техники за градинар од домови и пазари 29,95 $ 26,68 $

Градинарите кои работат на 2,5 хектари или помалку, ќе ја направат оваа книга доказна за малите градинари, особено корисна и добра за одгледување на пазарот за живеење. тоа во исто време.

 Новиот органски одгледувач е идеален за млади фармери кои штотуку почнуваат, или градинари кои сакаат да се прошират во попродуктивно претпријатие.

Амазон Можеме да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас. 21.07.2023 07:00 часот по Гринич

7. Печурки

<246>Добивка
Приближна продажна цена 6 до 10 долари за фунта
Приближна цена на производство 3 до 5 долари за фунта 3 до 5 долари за фунта
Одгледување печурки за профитна цена

Одгледувањето печурки е малку покомплицирано од другите култури, но може да се направи на мал простор.

Печурките добиваат одлични цени, а можете да ги одгледувате за четвртина или помалку. Ќе се појават дури и во штала! Тие се едни од најдобрите растенија за одгледување, бидејќи не ви треба ни градина!

Можете дури и да одгледувате печурки без нечистотија во вашиот дом.

Одгледување гурмански печурки за профит од 15,99 долари

Во последниве години, побарувачката за гурмански печурки вртоглаво порасна, создавајќи можности за нови одгледувачи. Најпрофитабилните кулинарски печурки се шитаке и буковки.

Користејќи го методот „гроу торба“, искусните одгледувачи можат да одгледуваат 12.000 фунти гурмански печурки на простор од 500 квадратни метри секоја година. По тековни цени од 6 долари/фунта на големо и 10 долари/фунта малопродажба - добро, ќе ви дозволам да пресметате.

Амазон Може да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас. 19.07.2023 22:25 GMT

8. Женшен

Приближна продажна цена 300$-700$ за фунта
Приближна цена на производство $2 до 3$ за работна сила, семе од 26 lb и <3 $ за работна сила> Проценет профит 298$ до 697$ за 1 фунта женшен
Растечки женшен за профитна ценадефект

Можеби е тешко да се најде растение за одгледување во шумата. Сепак, женшен е една од најдобрите, најпрофитабилните култури што можете да ги одгледувате на 5 хектари или помалку обработливо земјиште.

Исто така види: 11 прекрасни црно-бели раси овци

Женшенот сака да расте под дрвени предмети. Не многу луѓе одгледуваат женшен, но тоа е една од попрофитабилните специјални култури. Можете да најдете повеќе информации во Mother Earth News и прекрасната книга подолу.

Одгледување и маркетинг на женшен, златно златно и други лекови од шумски производи 49,99 $ 27,49 $

Во ова целосно ревидирано и ажурирано издание, авторите покажуваат како повеќе од десетина барани автохтони видови можат да генерираат поголем профит на рамномерно чисто дрво од кое било друго чисто земјиште.

 Со мала капитална инвестиција, но изобилство на капитал, трпение и здрав разум, малите земјопоседници можат да го зачуваат и подобрат својот простор за дрвја, а истовремено да заработуваат дополнителен приход.

Амазон Можеме да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас. 20.07.2023 01:50 часот по Гринич

9. Бамбус

Приближна продажна цена 60.000 долари годишно од четвртина акр.
Приближната цена на производството вари во зависност од тоа со колку растенија почнувате. Можно е да се започне со едно бесплатно пукање или густо засадено до 72.000 доларимлади пука. Трпението е клучно со оваа култура.
Проценет профит 60.000 долари годишно на квартал акр кога се одгледува од едно пропагирани ластари
Растењето на бамбус за профит распаѓање на трошоците

Бамбусот е популарен и расте 0 $ една година во бамбус профитира на само четвртина хектари земја.

Иако бамбусот не дава плодови, можете да ги продавате ластарите како храна, а бамбусовото дрво достигнува добра цена. Дознајте повеќе за одгледување бамбусови дрвја за приход од домот.

10. Препелица

Препелицата може да заработи одличен приход на имот од пет хектари. Тие заземаат многу малку простор, имаат одличен сооднос на конверзија помеѓу храната и јајцето, брзо се размножуваат и растат и не се ни приближно регулирани како кокошките. Можете да ги одгледувате и за месо и за јајца.

Прочитајте повеќе во нашиот er’s Guide to Farming Quail.

11. Кокошки за бројлери

Органските или кокошките со бројлери кои се одгледуваат на пасишта, исто така, можат да донесат уреден профит на дом со помалку од 5 хектари за работа.

Со трактор за пилешко, можете да го движите кокошарникот секој ден за да му понудите на вашето стадо свежа трева. Можете исто така да ги преместите низ градината додека растат за да ви помогнат со плевење и контрола на градинарски штетници.

Кокошките бројлери растат брзо, така што ќе можете брзо да ги одгледувате, месете и продавате.

Прочитајте повеќе - Одгледување фазани против кокошки за профит наВашето

Јатото живина од мали размери: Сосема природен пристап за одгледување кокошки и други птици за одгледувачи на домашни и пазари 53,60$

Најсеопфатен водич досега за одгледување целосно природна живина за малите фармери и професионални сточари. Стадото живина од мали размери нуди практичен и интегративен модел за работа со кокошки и други домашни птици, целосно базиран на природни системи.

Amazon Може да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас. 20.07.2023 11:50 часот по Гринич

Која е најпрофитабилната култура по акр?

За да се заработи добро, навистина помага да се одгледува најпрофитабилната култура по акр. Еве некои од најпрофитабилните култури по акр и нивната моментална пазарна вредност:

 1. Шафран . Модерен фармер вели дека шафранот вреди од 5000 до 10000 долари за фунта.
 2. Женшен . Види погоре. 300-700 долари за фунта.
 3. Тартуфи . Црните тартуфи даваат 95 долари за унца, а белите тартуфи 168 долари за унца.
 4. Бамбус . 60000 долари годишно од четвртина акр.
 5. Сандалово дрво . Приближно 200 долари за кг.

Колку заработуваат фармерите - Примери од реалниот живот

Тешко е да се каже колку може да заработи нов земјоделец од производство на фарма од 5 хектари.

На крајот на краиштата, треба да ги земете предвид однапред трошоците за работи како земја, почва, семиња, животни, ѓубрива,градежништво и системи за наводнување - би можел да продолжам да набројувам работи, но ја разбираш поентата. Многу работи се користат за започнување фарма, без разлика колку е мала.

Сепак, има многу успешни приказни за да ви дадат идеја за тоа што е можно. Еве само неколку различни примери на мали фарми кои остваруваат голем профит:

1. Урбаниот фармер

Кертис Стоун вели дека можете да заработите бруто приход од 100.000 американски долари годишно со земјоделство само ¼ од акр земја. Не мора ни да живеете во село - можете да бидете градинар на пазарот од вашиот дом, во вашиот двор или од празен простор.

Иако таа огромна бројка не е вкупниот профит , кој, секако, ќе биде помал, авансните трошоци се еднократна инвестиција. Дополнително, со таква мала фарма, може да очекувате да се скрши дури и по околу два месеци производство.

Кертис Стоун дава се од себе за да им помогне на надежните земјоделци да го остварат овој бруто приход на нивната земја, објавувајќи тони фантастични ресурси како оваа книга:

Урбаниот фармер: Расте храна за профит на изнајменото и позајменото земјиште 29,95 $ 18,69 $ деловни стратегии што ви се потребни за да заработите добро со одгледување на култури со висок принос и висока вредност токму во вашиот двор (или во некој друг).Амазон Можеме да заработиме провизија ако направите акупете, без дополнителни трошоци за вас. 20.07.2023 12:30 часот по Гринич

2. ESI Money

ESI Money зборува за правење странични гужви од вашата фарма за хоби како градинар на пазарот.

Тие тврдат дека комерцијална стаклена градина која е 8 стапки на 40 стапки може да произведе бруто приход до 3.700 долари секој месец, во зависност од тоа какви растенија одгледувате и продавате. ESI прецизира дека за да се достигнат овие врвни нивоа на производство, стаклена градина најверојатно ќе чини малку пари, со вкупна еднократна инвестиција од најмалку 60 илјади американски долари. Меѓутоа, со толку високи маржи на приход, можете лесно да ја исплатите таа инвестиција во рок од една година.

Повеќе информации за тоа овде.

3. Градинарот на Rockstar

Џ.М. Фортие, „градинарот на Rockstar“, е познат по неговата високопрофитабилна растителна микро-фарма во Квебек, Канада.

Тој цели за 100.000 долари по акр во бруто приход со неговиот пазарен градинар со мали фарми. Ова е неговата веб-страница.

Книгата на Фортие, наведена подолу, привлече големо меѓународно внимание поради нејзиниот директен и едноставен пристап кон профитабилното земјоделство од мал обем. Користејќи ја оваа книга, тони луѓе можеа да заработат многу пари од земјоделството на 5 акри или помалку.

На пример, користејќи ги методите на Фортие, фармата Two Roots во Колорадо заработи приближно 75.000 американски долари во првата година на производство. За контекст, фармата Two Roots е само 1/2 хектар. Неверојатно!

Градинарот на пазарот: АПрирачник за успешни одгледувачи за органско земјоделство во мали размери 29,99 $ 21,99 $

Заработката за земјоделство без големи капитални трошоци или површини може да биде поблиску отколку што мислите. Растејќи на само 1,5 хектари, Жан-Мартен и Мод-Хелена хранат повеќе од 200 семејства преку нивните просперитетни штандови на CSA и сезонски пазар.

 Тајната на нивниот успех е ниско-технолошките методи на производство со висок принос што ги развиле со фокусирање на подобро растење наместо на поголемо, правејќи го нивното работење попрофитабилно и одржливо во процесот.

Амазон Можеме да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас. 20.07.2023 05:50 часот по Гринич

4. New Terra Farm

Сопствениците на оваа мала фарма за градинари на пазарот, позната како New Terra Farm, носат бруто профит од 50.000 долари по акр . Ако сакате да знаете како го направиле тоа, тие ги документирале сите нивни планови за фарма и списоци на материјали и алатки што ги користеле. Можете да го проверите овде.

5. Joel Salatin

PolyFace farms, создадена од Џоел Салатин, цврсто верува во пасиштата живина. Џо ја започна својата земјоделска кариера со одгледување кокошки бројлери во неговиот двор. Во првите неколку месеци буџетот беше тесен. Меѓутоа, како што ги следеше своите страсти, профитот сигурно се влеа!

Почнувајќи под еден акр, Салатин почна да остварува профит од 25.000 долари на 20 хектари за 6 месеци. Сепак, Џосамо што продолжи да ги расте своите фарми како што одминуваше времето, а сега има фарма од 2.000 хектари од која привлекува приходи од околу 2 милиони долари годишно.

Фармите PolyFace користат многу техники за да го искористи максимумот од мал имот. Најдете ги нивните приказни овде: //www.polyfacefarms.com.

6. Расадник на бујни растенија

Дан и Ел (нас!) со бебето Амбер пред Расадникот на бујните растенија

Ова е наш поранешен бизнис и не можев а да не го вклучам овде бидејќи би бил одличен мал бизнис за многумина од вас.

Пропагиравме украсни растенија и овошни дрвја и ги продававме преку нашата веб-страница на клиенти низ целата земја. Размножувањето на сопствените растенија е неверојатно исплатливо.

Посебно ни се допадна размножувањето на растенијата што можете да ги поделите (растенија со ризоми или поделени коренови системи), како што се кана, ѓумбир, хеликонија, неколку сорти тревки и многу подлоги, на пример.

Нашиот расадник зафаќаше околу 5 хектари, но тоа вклучуваше голема брана и многу простор помеѓу оранжериите. Може да имате многу успешен расадник на помалку од 1/2 акр!

Нашиот промет беше околу 80.000 долари годишно .

Можете да ја прочитате нашата серија за започнување расадник од нула, размножување на вашите растенија и многу повеќе на веб-страницата на Мајката Земја!

Повеќе идеи за приходи од мали фарми

Барате повеќе идеи за да заработите солиден приход од вашата мала фарма?

Производите со додадена вредност се производи коиможе да додаде одредена вредност на вашата крајна линија . Ова се додатоци кои можете да ги направите и да ги продавате од производите што ги одгледувате.

На пример, ако одгледувате кози за козјо млеко, дополнителното млеко можете да го претворите во сапун од козјо млеко. Некој кој не е заинтересиран да пие козјо млеко можеби е подготвен да купи малку сапун.

Ова се производи што прават одлични импулсни купувања за вашите редовни клиенти. Тие ќе ви помогнат да заработите уште повеќе пари од вашата мала фарма од 5 хектари и ќе ги задржите вашите клиенти да се вратат за повеќе.

1. Сапуни

Правењето сапун е одличен начин да останете самодоволни, но исто така е одлична идеја доколку сакате да го зголемите приходот на вашата мала фарма.

Можете рачно да изработите фенси сапун од козјо млеко, билки, па дури и некои цвеќиња што можеби веќе ги одгледувате во вашата градина. Правењето сапун е една од најдобрите вештини за чување во домот.

2. Занаети

Можете да направите секакви занаети од работите што ги одгледувате и веќе ги имате на фармата. Некои од моите омилени идеи за правење повеќе приходи на мала фарма вклучуваат правење венци и сезонски декор од стари винова лоза, свежо цвеќе или борови> Можете исто така да користите стари кеси за добиточна храна за да направите торби, ткаени патосници,парцела за да започнете сопствена микро-фарма.

Сепак, потребно е повеќе од малку градинарски простор за да почнете да гледате профит. Еве неколку суштински работи што ќе ви требаат за да заработите пари на вашата фарма покрај самата земја:

1. Потребен ви е голем принос за да растете и продавате

Микрозелените зафаќаат речиси никаков простор и можат да донесат одличен приход за вашиот дом.

Ако сакате да заработите пристоен приход од вашата мала фарма, треба да имате некои идеи за тоа каков вид на култура со висока вредност да продавате.

Можете да изберете од тони различни нешта, од јајца до печурки. Сепак, некои работи полесно и побрзо се произведуваат од другите, што често води до поголем профит.

За Куртис Стоун, најпрофитабилната култура е обично микрозелените . Микрозелените зафаќаат многу малку простор, имаат висока вредност и имаат брз промет бидејќи брзо растат.

Но, има многу други избори, од зелени салати до одлеаноци од црви, кокошки од месо, па дури и полжави .

Се разбира, ќе сакате да научите колку што можете повеќе за специјалните култури што ќе ги продавате. Ако веќе имате нешто во коешто одлично растете, добро сте започнале.

Но, треба да размислувате како бизнис и да го развиете она што можете да го продадете .

Ако никој во вашата област не сака да јаде рутабага, тогаш одгледувањето 5 хектари од него нема да ви ги плати сметките ниту да ви обезбедии секакви други работи.

Или, заштедете ја целата таа канап за балирање и направете со неа закачалки за растенија од макраме, хеклани подлоги или намотани корпи.

Небото е граница кога станува збор за наоѓање нови идеи за зголемување на приходот на вашата мала фарма! Дополнително, можете да го искористите ова како добра можност за намалување, повторна употреба и рециклирање. Тоа е победа-победа.

3. Џемови и желеа

Ако сте добри во конзервирање, може да се обидете да ги претворите дополнителните краставици во кисели краставички и дополнителното овошје во џемови и желеа. Ова е особено добра идеја ако имате вишок на бобинки или плодови кои растат дрвја.

Вклучувањето на семејството е еден од многуте начини да го зголемите вашето производство и да заработите уште подобар живот.

4. Домашни печива

Домашните печива лесно се прават и лесно се продаваат. Можеби веќе ја имате потребната опрема или нема да треба да вложувате многу за да ја реализирате оваа идеја од дома.

5. Едногодишни, билки и почетоци

Друг одличен начин за продажба е да ги споделите вашите дополнителни садници од зеленчук (како домати) на пролет, да ги разделите вашите повеќегодишни растенија наесен и да продавате дополнителни билки кога вашата градина со билки ќе биде преполна.

Овие видови растенија честопати лесно се продаваат - многу луѓе сакаат да купуваат садници за да одгледуваат сопствена храна.

6. Дрвоенчиња

Без разлика дали одгледувате кокошки, потполошки или мисирки, можете да продавате дополнителни младенчиња за профит, особено напролет.Можете исто така да продавате оплодени јајца за ведење кои можат да се испорачаат во повеќето области на Соединетите Држави.

Денчињата за ведење не заземаат голема површина од вашата земја и не им треба многу храна. Поради таа причина, тие се еден од најдобрите начини да додадете добиток на вашата земја од 5 хектари.

7. Повеќе идеи

Пронајдете неколку дополнителни идеи за тоа како да создадете дополнителен приход на фармата во нашата статија „43 профитабилни странични гужви за луѓе“.

Како ќе заработите за земјоделство 5 хектари?

Пет хектари можеби не звучат како многу земја, но многу земјоделци од мали размери успеаја да заработат за живот од 1 акри. Понекогаш, земјоделците можат да направат шест фигури на само половина хектар! Потребно е внимателно планирање, креативност и напорна работа, но тоа може да се направи.

Кои методи би ги избрале за да заработите? Кои се вашите омилени начини да заработите на мала фарма? Дозволете ни да знаеме во коментарите подолу! Сакаме да ги слушаме вашите мисли и мислења.

Ви благодариме што прочитавте и имајте прекрасен ден.

Повеќе читање

со редовен приход. Само ќе ве измори да јадете сета таа непродадена рутабага!

Патем, рутабага е одлична добиточна храна, па ако не можете да ја јадете, вашите животни ќе јадат!

Можеби ќе сакате да прашате околу вашата заедница и да направите малку солидно истражување пред да започнете за да дознаете што можеби им требате на луѓето за да одгледувате.

Не пропуштајте ја оваа серија за луѓе кои се откажуваат од своите дневни работни места за да станат фармери од прва. можеме да научиме многу од ова:

Мојата фарма од соништата

Мојата фарма од соништата ги следи земјоделците кои првпат се занимаваат со тоа што се откажуваат од својот обичен, урбан живот за да живеат од земјата. Писателот, радиодифузер и фармер, Монти Дон, ги менторира новите фармери додека се соочуваат со стрмни криви на учење.

Прочитај повеќе Можеме да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас.

2. Ви требаат постојани клиенти за да го купат вашиот производ

Постојат многу различни начини да најдете постојани клиенти. На пример, како одгледувач, може да продавате во гурмански ресторани, да создавате или да се придружите на АДС, да пазарувате или да вработувате пријатели и семејството, да продавате на пазарите на фармерите, па дури и да започнете штанд за зеленчук покрај патот.

Клиентите се клучни за развојот на вашиот бизнис со мали фарми бидејќи нема да заработите пари без нив. Помага ако сте топла, пријателска личност која е активна во вашата заедница затоа што треба да разговарате со сите околу вас за вашата мала фарма.

3. ДругоРаботи за размислување

Можеби ќе сакате да седнете и да направите формален бизнис план за да имате што да следите и да го следите вашиот напредок. Во спротивно, вашите идеи можеби нема да се исполнат и можеби нема да заработите пристоен приход од вашата мала фарма.

Некои очекувани трошоци што треба да се имаат предвид вклучуваат:

 • Можеби ќе ви треба пакување за вашиот производ, како што се кутии за јајца.
 • Или можеби ви треба место за складирање на вашиот производ, како што се ладилници .
 • Можеби ќе ви треба возило за да ги испорача вашите посеви на клиентите, освен ако вашите клиенти доаѓаат кај вас.
 • Ако одгледувате животни или добиток, ќе треба да најдете начини да ги храните, вдомите и да управувате со нивното ѓубриво.

Бизнис плановите може да бидат многу корисни за одгледувачите. Ќе ви даде јасна претстава за вашиот прилив на приходи и ќе ви помогне да размислувате за работи како маркетинг, опрема и долгорочен план.

4. Започнете со мало

Мини земјоделство: самодоволност на 1/4 акр 18,95 долари 10,49 долари

Оваа книга ќе ви покаже како да произведете 85 отсто од храната на едно просечно семејство на само четвртина хектар — и да заработите 10.000 долари во готовина, дури и ако никогаш не би потрошиле помалку од половина работа годишно

како земјоделец или градинар, оваа книга опфаќа сè што треба да знаете за да започнете: купување и заштеда на семиња, почетни садници,воспоставување на подигнати кревети, практики за плодност на почвата, компостирање, справување со проблеми со штетници и болести, плодоред, планирање на фармата и многу повеќе.

Amazon Можеме да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас. 19.07.2023 08:50 GMT

Можеби е примамливо да ја напуштите вашата дневна работа и да почнете да живеете надвор од земјата. Меѓутоа, освен ако не сте независно богати, веројатно ќе треба да продолжите да работите додека ја започнувате вашата мала фарма.

Значи, започнете со мали димензии.

Започнете прво пазарна градина во вашата постоечка градина. Започнете да ги продавате плодовите на вашите постоечки дрвја пред да засадите 5 хектари. Полесно е да се живее кога го користите она што го имате!

Исто така види: Како убаво да се скрши лута кокошка

Откако ќе заработите мал приход, можете да додадете повеќе. Одгледувајте повеќе храна, додајте друга пазарна градина, додајте друг вид на култура. Дајте му време и не плашете се од она што другите го направиле или што го прават околу вас.

Ќе имате поголем успех ако започнете со мали и градите додека вашата фарма не заработи пари, наместо ако внимавате на ветрот и одите на целото свињи, така да се каже.

Најдобрите профитабилни култури за одгледување на 5 акри или помалку од 50000000000000 култури што можете да ги одгледувате на вашата мала фарма за профит.

Ако барате идеи за да заработите одличен приход од мала фарма, веројатно ќе сакате да започнете со избирање на најдобрата култура или други производи за одгледувањена вашите 5 хектари земја.

Иако оваа задача може да изгледа застрашувачка, следењето на синџирот на понуда и побарувачка е секогаш сигурен залог.

Некои од најдобрите култури и животински производи кои се профитабилни, барани и не бараат многу простор вклучуваат:

1. Микрозелени

Приближна продажна цена 50$ за фунта
Приближна цена на производство 2 до 7$ за доволно семиња/вода/почва 6/elec. 6>Проценет профит
48$ до 43$ за £ Растење на микрозелени растенија за расчленување на трошоците за профит

Микрозелените се најдобрата култура за одгледување на мала фарма од 5 хектари или помалку бидејќи им треба многу малку простор, имаат брз пресврт и имаат висока готовина.

Што се однесува до одгледувањето производи, микрозелените се многу лесни за одгледување и пазар. Тие изгледаат одлично прикажани и на пазарите на фармерите!

Microgreens: Insiders Secrets to Growing Gourmet Greens & Градење на диво успешен микрозелен бизнис 14,95 долари

Микрозелените имаат потенцијал да бидат следната светска здравствена лудост и можете да ја искористите предноста додека се уште се релативно непознати - без разлика каде во светот живеете.

Не само тоа, ќе можете да ги користите советите за почеток на бизнисот, и ќе можете да ги заработите советите од почетокот на бизнисот. ер на Microgreen бизнис во Њујоркшто прави 8.000 долари месечно во бруто приход.

Амазон Можеме да заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас. 20.07.2023 02:05 часот по Гринич

2. Зелени за салата

<24 центи помалку од една сесија Проценет профит

Приближна продажна цена 2,15$ до 3,18$ по фунта лабава зелена салата
Приближна цена на производство 2,14 $ до 3,17 $ за 1 £ лабава зелена салата
Одгледување зеленило за салата за расчленување на трошоците за профит

Зелените за салата лесно се одгледуваат и имаат брз обрт. Паунд за фунта, тие се култура со висока вредност. Дополнително, побарувачката е навистина голема, бидејќи луѓето сакаат зелена салата и редовно ја јадат. Поради таа причина, тие се една од полесните градинарски култури за пазар.

3. Лук

Приближна продажна цена 2,00$ до 7,00$ по сијалица
Приближна цена на производство 0,19$ до 0,23$ по сијалица 0,19$ до 0,23$ 25> 1,81$ до 6,77$ по сијалица
Одгледување лук заради расчленување на трошоците за профит

Една од најлесните, најпрофитабилните култури за одгледување е лукот, особено гурманскиот лук.

Ако засадите само 50 фунти до 0,00 фунти лук. до профитабилни растенија Дигест. Тоа е одлична можност за приход од домот.

Одгледување одличен лук: Дефинитивен водич за органски градинари и мали фармери 16,95 долари

Првата книга со лук напишана специјално за органски градинари и мали земјоделци!

Одгледување на одличен лук е дефинитивниот водич за одгледувачи напишан од мал фармер кој го заработува својот живот со одгледување 200 парчиња лук Комерцијалните одгледувачи ќе сакаат редовно да ја консултираат оваа книга.

Амазон Можеби ќе заработиме провизија ако купите, без дополнителни трошоци за вас. 19.07.2023 20:15 GMT

4. Лиење од црви и чај

Олеаноците од црви во основа се ѓубриво од црви. Ова е висококвалитетно, целосно природно ѓубриво што го сакаат градинарите. Значи, ако произведувате одлеаноци од црви, вие сте всушност одгледувач на црви!

Можете лесно да започнете фарма за црви во вашиот подрум или резервна просторија со неколку канти. Добра фарма за црви никогаш не мириса, а црвите не прават бучава.

Можете да ги нахраните со сите останати остатоци од храна и градинарски производи, така што тие се одлични и за рециклирање. Одливот од црви е одличен начин за заработка.

5. Ларви од мушички на црна војничка

Црната мушичка на војник може да биде совршен прилив на приходи за вашата мала фарма! Приближна цена на продажба 4,00 до 12,00 УСД на 100 ларви на црниот војник мува <66> Приближни трошоци за производство трошоци Месечни трошоци за хранење 2,10$ на 100 ларви Проценет профит во првиот месец -8,3>

<29$ за 100 ларви. Проценет месечен профит по 1-ви месец

1,90 до 10,10 долари на 100 ларви Цена/профит по 100 ларви од муви од црни војници

Еден од моите пријатели неодамна ми ја покажа својата интересна аквапоника, аквапоника канта.

Кога го прашав за тоа, тој ми објасни дека одгледува ларви Black Soldier Fly за да ги нахрани своите кокошки.

Брилијантно!

Целта на нашето семејство отсекогаш била целосна самодоволност. Еден проблем со кој постојано се среќаваме е како да бидеме целосно самодоволни во начинот на хранење на животните. Фарма на ларви Black Soldier Fly може да биде одговорот за хранење на многу животни што јадат месо како кокошки и свињи!

И не само тоа. Продажбата на ларви од мушички на црн војник е исто така изненадувачки профитабилна!

Ова се:

 • Некои интересни факти за производството на мушички на црна војничка,
 • информации за тоа како храната за пилешко на база на инсекти може да им користи на фармерите и животната средина,
 • извештај SARE за одгледување на ларвите Black Soldier Fly како храна за кокошки во тропски регион на Sollarva ra6><1 се исфрла на свинско ѓубриво на ниво на фарма,
 • и а

William Mason

Џереми Круз е страстен хортикултурен и посветен домашен градинар, познат по својата експертиза во сите работи поврзани со домашно градинарство и хортикултура. Со долгогодишно искуство и длабока љубов кон природата, Џереми ги усоврши своите вештини и знаења во грижата за растенијата, техниките на одгледување и еколошките градинарски практики.Откако израснал опкружен со бујни зелени пејзажи, Џереми рано развил фасцинација за чудата на флората и фауната. Оваа љубопитност го поттикна да продолжи да дипломира по хортикултура на реномираниот универзитет Мејсон, каде што ја имаше привилегијата да биде менториран од ценетиот Вилијам Мејсон - легендарна фигура во областа на хортикултурата.Под водство на Вилијам Мејсон, Џереми стекнал длабинско разбирање за сложената уметност и наука за хортикултурата. Учејќи од самиот маестро, Џереми ги впивал принципите на одржливо градинарство, органски практики и иновативни техники кои станале камен-темелник на неговиот пристап кон домашно градинарство.Страста на Џереми да го сподели своето знаење и да им помага на другите го инспирираше да го создаде блогот Home Gardening Horticulture. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги поттикне и едуцира амбициозните и искусни домашни градинари, обезбедувајќи им вредни увиди, совети и чекор-по-чекор водичи за создавање и одржување на сопствени зелени оази.Од практични совети заизбор на растенија и грижа за справување со заедничките градинарски предизвици и препорачување на најновите алатки и технологии, блогот на Џереми опфаќа широк спектар на теми дизајнирани да ги задоволат потребите на ентузијастите во градината од сите нивоа. Неговиот стил на пишување е привлечен, информативен и исполнет со заразна енергија што ги мотивира читателите да тргнат на нивните градинарски патувања со доверба и ентузијазам.Покрај неговите активности за блогирање, Џереми активно учествува во иницијативи за градинарство во заедницата и локални градинарски клубови, каде што ја споделува својата експертиза и негува чувство на другарство меѓу колегите градинари. Неговата посветеност на одржливите градинарски практики и зачувувањето на животната средина се протега надвор од неговите лични напори, бидејќи тој активно промовира еколошки техники кои придонесуваат за поздрава планета.Со длабоко вкоренетото разбирање на хортикултурата на Џереми Круз и неговата непоколеблива страст за домашно градинарство, тој продолжува да ги инспирира и ги зајакнува луѓето ширум светот, правејќи ги убавината и придобивките од градинарството достапни за сите. Без разлика дали сте зелен палец или штотуку почнувате да ги истражувате радостите на градинарството, блогот на Џереми сигурно ќе ве води и инспирира на вашето хортикултурно патување.