Како да започнете поплавена моторна пила

William Mason 12-10-2023
William Mason

Содржина

Неуспешната моторна пила е последното нешто што ви треба кога сечете дрва или го чистите ѓубрето од дрвјата. И ако вашата моторна пила не се запали, има добри шанси да е поплавена. Но – како да стартувате поплавена моторна пила? А како да ја растопите?

Па – добрата вест е дека растопувањето на моторната пила е лесно! Видовме многу поплавени моторни пили бидејќи поплавите се честа причина за дефект на моторната пила. Обично тоа се должи на неправилни процедури за стартување, а влажната свеќичка веројатно е најголемиот виновник.

Имаме огромен број на искуство со растоварување на моторните пили и нивно верно ракување. Исто така, сакаме да споделиме како да ја одоптопите вашата моторна пила без стрес. И како да се спречи повторното појавување!

Добро звучи?

Тогаш, да започнеме!

Како да стартувате поплавена моторна пила

За да стартувате поплавена моторна пила, проверете дали пригушувачот е исклучен. Држете го гасот ширум отворено и повлечете го кабелот за стартување дури 20 пати. Со контролната рачка во положбата на мирување и широко отворена за гас , чистата смеса на гориво ќе го исправи соодносот воздух-гориво во цилиндерот, овозможувајќи лесно стартување.

Исто така види: Mantis XP Tiller ExtraWide 4Cycle vs 2Cycle 7920: Што е најдобро за вашата градина?

Поплавената моторна пила може да се дијагностицира со приклучување прегледување на приклучокот. Дали електродите на свеќичката се влажни? Тогаш моторот е поплавен.

Еве како да го поправите.

 • Осигурете се дека прекинувачот на моторот е исклучен.
 • Со извадени свеќичките и исфрлен кабелот од свеќичката, свртетемоторната пила наопаку и повлечете го кабелот за стартување неколку пати за да го исчистите цилиндерот од целиот гас.
 • Измијте ја свеќичката во растворувач.
 • Исушете ја свеќичката со партал без влакна или компримиран воздух.
 • Повторно поставете ја свеќичката и кабелот.
 • Проверете дали пригушувањето е ИСКЛУЧЕНО.
 • Со моторната пила во позиција RUN, IDLE или Топло стартување (во зависност од моделот на моторната пила), отворете го гасот до крај и повлечете го кабелот за стартување додека моторот не оживее.
Како да стартувате поплавена моторна пила? Првиот чекор е да се провери и исчисти свеќичката двојно! Мократа моторна пила свеќичка е веројатно единствениот најчест проблем што предизвикува поплавена моторна пила со гас. Откако ќе ја исчистите и исушите свеќичката, користете ја правилната постапка за стартување и обидете се да ја стартувате пилата од соодветната положба.

Што се случува кога ќе поплавите моторна пила?

Поплавената моторна пила нема да започне поради пребогатата мешавина од воздух-гориво што влегува во цилиндерот и ги навлажнува електродите на свеќичката, спречувајќи ја свеќичката да ја запали пареата од горивото. Обидот за повеќекратно палење на моторна пила со прекумерна употреба на пригушувачот е најчеста причина за поплави.

Исто така види: 43 профитабилни странични гужви за домашните

Моторната пила дави е главниот виновник за проблемот со поплавите.

 • Задавникот го ограничува внесот на воздух во карбураторот, создавајќи мешавина на воздух/гориво тешка за гориво (познато како богата мешавина) со недоволно кислород за ефикасно согорување.
 • Премногубогатата мешавина на гориво ја намалува огнената моќ на електродите на свеќичката и го спречува палењето на моторот.
 • Обидувањето да се рестартира моторот со топла моторна пила (време на работа + 60 секунди) со пригушувачот вклучен предизвикува поплави.

Колку време е потребно за да се запали поплавената моторна пила? јадеше. Поплавената моторна пила може да се отпушти за помалку од шест часа на топло време.

Можете да ја отпуштите моторната пила за неколку минути со:

 • Отстранете ја свеќичката и исфрлете ја мешавината на гориво со постојано повлекување на кабелот за стартување, повторно монтирање на приклучокот и палење на моторот со неколку повлекувања со повторливиот кабел за стартер. главната контролна рачка во режим на мирување или топол старт.

Забелешка : Двотактното масло ќе остане во моторот по испарувањето на гасот, што може да ја продолжи постапката на одлевање.

Еве ја нашата едноставна рутина за решавање проблеми со моторна пила. Прво проверете го прекинувачот за напојување на моторната пила. И секогаш стартувајте ја вашата моторна пила според официјалната процедура за стартување во упатството за сопственикот. Ако пилата сè уште не стартува? Потоа двапати проверете го резервоарот за гас за да се обезбеди соодветно гориво и правилен проток на гориво. Ако има гас и моторната пила сè уште не се вклучува, почнуваме да се плашиме од моторна пилапроблем со поплави. Поплавите со пила обично вклучуваат неисправна, валкана или влажна свеќичка. Затоа, земете хартиена крпа и проверете ја свеќичката. По сушењето на свеќичката, можете да се обидете да ја вклучите моторната пила - се надеваме, овој пат без поплави. (Уште неколку последни идеи за двојна проверка ја вклучуваат жицата на свеќичката и дотерувањето на карбураторот.)

Како да ја стартувате моторната пила Stihl кога е поплавена?

За да ја вклучите поплавената моторна пила Stihl, вклучете ја сопирачката на ланецот, вклучете го моторот STARTLE, рачката на автомобилот или широко вклучете го прекинувачот за автомобилот. одете и повлечете го кабелот за стартување неколку пати додека не се запали моторот.

Ако вашата моторна пила Stihl не се запали по таа постапка, извадете ја свеќичката и активно одтопете го цилиндерот.

Прочитајте повеќе!

 • Зошто пуши мојата моторна пила? Како лесно да го поправите!
 • Моторна пила Stihl наспроти Husqvarna – Двете прекрасни моторни пили, но оваа е најдобрата!
 • Како да сечете дрво без пила? 10 брзи начини како лесно да ја исечете!
 • Најдобра плинска пила за сечење дрва од двор!
 • 10 најдобра секира за цепење дрво – секири кои вредат вашите пари!

Колку време е потребно за моторна пила Stihl да се растопи? er преку испарување на прекумерно гориво. Ако ја оставите моторната пила да стои на сонце неколку часа, ќе го олесните стартувањето. A StihlМоторната пила може да се одлепи за неколку минути со активно чистење на цилиндерот од гориво. Редовното одржување на моторната пила е најдобриот начин да се спречи дефект на моторната пила. Филтерот за чист воздух и свеќичката можат да помогнат вашата моторна пила да почне и да работи како од сон. Обично ја проверуваме свеќичката и филтерот за воздух на секои 10 часа сечење. Користете фенерче за да ја испитате свеќичката. Проверете дали има абење - и отстранете ја саѓи или ѓубре со чиста крпа.

Како да го исчистите поплавениот мотор со моторна пила?

Поплавената моторна пила може да се исчисти со повлекување на кабелот за стартување неколку пати со вклучен прекинувач за START и исклучен придушувач за да се дозволи повеќе воздух во цилиндерот. Или со исклучување на прекинувачот за стартување и отстранување на свеќичката за да се исцеди горивото од цилиндерот.

 • Запомнете : обидот да се запали моторна пила со исклучен прекинувач за стартување и придушувачот вклучен ќе го поплави моторот. или калем за палење е неисправен. Без соодветна моќ на искри, горивото што влегува во цилиндерот нема да се запали. И по неколку влечења на кабелот за стартување, цилиндерот ќе се преплави со гас.
  • Затнат филтер за воздух во моторна пила може да предизвика поплавување со изгладнување на карбураторот со доволно воздух за да се создаде оптимален сооднос воздух-гориво, што резултира со пребогата мешавина на гориво што ќе го спречи влегувањето во цилиндерот, ефикасно.свеќичката од палење.
  Да се ​​има вистински алат е од суштинско значење при стартување на поплавена моторна пила. Идеалниот комплет за одржување и поправка на пилата треба да вклучува капак на моторна пила, комбиниран клуч, шрафцигери и крпи за продавница. И препорачуваме водич за датотеки што ќе помогне во управувањето со синџирот. Дополнителни свеќички се исто така генијална идеја. Тие ќе ви помогнат ако вашата поплавена моторна пила не успее да се вклучи по отстранувањето на проблеми. (Исто така, советуваме да имате физичка и дигитална копија од упатството за сопственикот на моторната пила. Тоа е единствената највитална компонента!)

  Како да препознаете дали двотактниот мотор е поплавен?

  Најбрзиот начин да потврдите поплавен двотактен мотор на моторна пила е да ја извадите свеќичката и да проверите дали неговите електроди се влажни. Ако се, тогаш цилиндерот е поплавен. Еве како да ја растопите двотактната моторна пила. Исфрлете го горивото од дупката на свеќичката со повлекување на кабелот за стартување 10 – 15 пати со исклучен прекинувач на моторот.

  Дали поплавената моторна пила ќе започне?

  Поплавената моторна пила треба да започне кога вишокот гориво ќе се извади од цилиндерот со извлекување на кабелот за стартување неколку пати во положбата на главниот држач со контролната рампа RUN. Овозможувањето на вишокот гориво во цилиндерот да испари во текот на неколку часа ќе помогне да се одлепи моторот.

  Кој е правилниот начин за стартување на моторна пила?

  Погледнете го прирачникот на вашиот оператор со моторна пила за правилната постапка за стартување.Општо земено, стандардните процедури за стартување на моторна пила вклучуваат:

  • Започнете со вклучување на прекинувачот на моторот.
  • Стало палење користејќи го пригушувачот ВКЛУЧЕНО.
  • Топол старт со помош на Топло стартување или позиција во мирување на главната контролна рачка (без пригушување на моторот). задави директно откако ќе се запали моторот и изберете ја позицијата RUN.
  Лесно е да се заборави безбедноста кога истражувате како да стартувате поплавена моторна пила! Но, тоа е критична грешка бидејќи над 36.000 луѓе бараат третман во одделенијата за итни случаи од повреди со моторна пила секоја година. Безбедносните практики на моторна пила вклучуваат редовно одржување на моторна пила, користење на пилата од соодветна положба и користење тврди капи, заштитни очила и ушни приклучоци при сечење. (Исто така, препорачуваме добар пар моторна пила за да ги заштитите вашите нозе од повратен удар.)

  Заклучок – По поплавата

  Ете, луѓе! Едноставно решение за заеднички проблем со моторна пила. Можете да активно да ја одплавите моторната пила со отстранување на свеќичката. Или можете да го оставите ѕверот да стои неколку часа за пасивно да се отстрани проблемот со поплавите. Или, можете да го избегнете гушењето, да ја изберете положбата во мирување и да ги подигнете бицепсите со влечење и влечење додека не започне тој блескав двотактен штракач!

  Што е со вас? Дали имате некои трикови кои ќе ви помогнат да работи добро на вашата моторна пила?

  Или иматедали имате повеќе прашања за тоа како да ја отпуштите или стартувате поплавената моторна пила?

  Кажете ни во коментарите!

  Повторно ви благодариме за читањето.

  И имајте одличен ден!

  Како да започнете поплавена моторна пила? Референци, водичи и дела цитирани:

  • Stihl ms 290 310 390 упатство за сопственици
  • Положба на гушење Stihl моторна пила
  • Брз водич за одтопување моторни пили
  • Без алатка за одплавување моторна пила одење предизвикано од прекумерно влечење со задави

William Mason

Џереми Круз е страстен хортикултурен и посветен домашен градинар, познат по својата експертиза во сите работи поврзани со домашно градинарство и хортикултура. Со долгогодишно искуство и длабока љубов кон природата, Џереми ги усоврши своите вештини и знаења во грижата за растенијата, техниките на одгледување и еколошките градинарски практики.Откако израснал опкружен со бујни зелени пејзажи, Џереми рано развил фасцинација за чудата на флората и фауната. Оваа љубопитност го поттикна да продолжи да дипломира по хортикултура на реномираниот универзитет Мејсон, каде што ја имаше привилегијата да биде менториран од ценетиот Вилијам Мејсон - легендарна фигура во областа на хортикултурата.Под водство на Вилијам Мејсон, Џереми стекнал длабинско разбирање за сложената уметност и наука за хортикултурата. Учејќи од самиот маестро, Џереми ги впивал принципите на одржливо градинарство, органски практики и иновативни техники кои станале камен-темелник на неговиот пристап кон домашно градинарство.Страста на Џереми да го сподели своето знаење и да им помага на другите го инспирираше да го создаде блогот Home Gardening Horticulture. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги поттикне и едуцира амбициозните и искусни домашни градинари, обезбедувајќи им вредни увиди, совети и чекор-по-чекор водичи за создавање и одржување на сопствени зелени оази.Од практични совети заизбор на растенија и грижа за справување со заедничките градинарски предизвици и препорачување на најновите алатки и технологии, блогот на Џереми опфаќа широк спектар на теми дизајнирани да ги задоволат потребите на ентузијастите во градината од сите нивоа. Неговиот стил на пишување е привлечен, информативен и исполнет со заразна енергија што ги мотивира читателите да тргнат на нивните градинарски патувања со доверба и ентузијазам.Покрај неговите активности за блогирање, Џереми активно учествува во иницијативи за градинарство во заедницата и локални градинарски клубови, каде што ја споделува својата експертиза и негува чувство на другарство меѓу колегите градинари. Неговата посветеност на одржливите градинарски практики и зачувувањето на животната средина се протега надвор од неговите лични напори, бидејќи тој активно промовира еколошки техники кои придонесуваат за поздрава планета.Со длабоко вкоренетото разбирање на хортикултурата на Џереми Круз и неговата непоколеблива страст за домашно градинарство, тој продолжува да ги инспирира и ги зајакнува луѓето ширум светот, правејќи ги убавината и придобивките од градинарството достапни за сите. Без разлика дали сте зелен палец или штотуку почнувате да ги истражувате радостите на градинарството, блогот на Џереми сигурно ќе ве води и инспирира на вашето хортикултурно патување.