Може ли Бафало да биде следното големо нешто за вашиот дом?

William Mason 12-10-2023
William Mason

Содржина

Ако вашиот пристап кон одгледувањето на домот е на линијата „Оди си наголемо или оди дома“, можеби ќе сакате да размислите за подигање на вашиот добиток за да вклучите бизони.

Секако, тие можеби се најголемиот цицач во Северна Америка, но тие се изненадувачки со малку одржување, особено кога се споредуваат со говедата.

Започнувањето со бизони нема да биде евтино, но може да се покаже полесно од одгледување магариња, на пример, или дури и ему.

Вие велите бизон, јас велам Бафало – Дали има разлика?

„Фарма долги шупливи бизони, Хедли МА“ од Русти Кларк ~ 100KCC е лиценца. За да видите копија од оваа лиценца, посетете ја //creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Меѓутоа, пред да одиме понатаму, брзо да ја расчистиме дебатата бизон/бивол.

Термините бизон и бивол се користат наизменично низ САД, но тие се, всушност, многу различни Иако и бизонот и биволот припаѓаат на семејството Bovidae, тука завршуваат сличностите.

Историчарите веруваат дека терминот „бафало“ произлегол од францускиот збор за говедско месо, „boeuf“ и раните европски истражувачи го користеле терминот толку опширно што се заглавил.

Дури и одгледувачите на бизони можете да одлучите дали бизоните или бизоните можете да продолжите да се повикувате на бизон. ете – никој друг не изгледагрижа.

Исто така види: Како да пастеризирате козјо млеко дома

Како да започнете фарма за бизони

Бизоните се големи животни, но тие бараат изненадувачки минимална количина на ракување и, според тоа, помала инфраструктура отколку, на пример, добитокот.

Нема да ви требаат шупи или засолништа за вашиот бизон - само многу простор , <8,<8, пасење.

Пред да започнете со лов на бизони за да купите, треба долго внимателно да ги разгледате достапните површини и инфраструктурата.

Во зависност од квалитетот на вашето пасење, можете да очекувате да соберете приближно ист број бизони на вашата површина како што можете и добитокот - околу 2 до 3 хектари по крава и теле . Погледнете ја нашата статија „Колку крави по акр во вашата држава“.

Не заборавајте дека бизоните, во дивината, многу се движат наоколу за да пасат. Тие секогаш ќе бидат посреќни со повеќе простор за шетање отколку со здружени на мала површина.

На помал имот, можете да го надминете овој проблем со користење на ротација на пасиштата што ќе му помогне на бизоните да добие слобода да скита и поширок опсег на исхрана.

Колку бизони прават среќно стадо? Фотографиите се лиценцирани со CC BY 2.0. За да видите копија од оваа лиценца, посетете ја //creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Понекогаш големите работи имаат мали почетоци, но тоа не е случај кога станува збор за одгледување бизони.

Благодарение на нивното непоправливосилен инстинкт за сточарство, експертите препорачуваат да чувате не помалку од 12 бизони во секое време.

Интересен факт…

Без доволно пријатели биволи околу нив, бизоните ќе скокаат огради и ќе ја срушат инфраструктурата во обид да се поврзат со вашите крави, коњи или дури и овци! обезбедете две пасишта од три акри и една ротација, или, ако дозволите 5 хектари по пар, повеќе како 30 хектари.

Стадото треба да се состои од најмалку еден бик и 10 до 15 крави. Во Пенсилванија, големината на стадата се движи од мали операции со помалку од 25 бизони до големи операции со повеќе од 200 бизони.

Меѓутоа, повеќето стада од Пенсилванија во просек имаат само 16 животни. Само неколку американски стада имаат повеќе од 1.000 животни.

PennState Agriculture Extension

Како да се оградите во стадо биволи

Стадо од 1.000 фунти биволи може да ја џуџести вашата постоечка инфраструктура, правејќи ги вашите огради да изгледаат како нешто од детската фарма за играње.

Не само што станува збор за големиот проблем, туку и кога станува збор за големиот проблем. многу атлетски и ќе прескокнува преку ограда од шест метри веднаш штом ќе ја погледнете.

Најдобрите системи за оградување за бизони се слични на најдобрите огради за крави (можете да прочитате за оние овде!) и или високо затегнувачка или ограда од бодликава жица<112> се препорачува Знаете?

Ако сакате електрична ограда, ќе ви треба полнач за ограда со многу моќ . Проверете го овој American FarmWorks!

Оградите околу пасиштето треба да се состојат од осум високо-затегнувачки жици, од кои три носат висок напон на електрична енергија или еквивалентна ограда. Се препорачува систем со корални канали без остри кривини или агли и со страни високи 7 до 8 стапки.

PennState

Да се ​​уверите дека ги задоволувате потребите на вашето стадо е најдобриот начин да ги задржите и нема ограда на светот што може да спречи гладен или осамен бизон.

Затоа, препорачливо е, пред да го внесете биволот во вашиот дом, да ги проверите вашите пасишта за да ги зачувате вашите пасишта, а подоцна да имате доволно вода.

Бизоните јадат околу 3% од нивната телесна тежина дневно но се изненадувачки енергетски ефикасни, така што квалитетот на храната не е толку проблем како што би бил со добитокот.

Во текот на зимските месеци, сепак, можеби ќе треба да ја дополните нивната исхрана со малку сено или жито. делумно на сеното од луцерка.

Во комерцијалната индустрија на бизони, повеќето бизони во Северна Америка се доработуваат со жито како пченка или јачмен, па ако можете да произведувате 100% бизони нахранети со трева, ќе имате пристап допотенцијално профитабилен нишан пазар.

Меѓутоа, експертите препорачуваат доработка на бизон на пченка бидејќи месото на крајот има повеќе сличен вкус на говедско - нешто што многу клиенти може да го претпочитаат.

Бизоните бара 1 фунта брутална храна на 100 фунти телесна тежина за варење и 2 фунти сува материја на 100 фунти жива тежина за енергија. Чиста, свежа вода треба да биде достапна во секое време. Стадо од 32 животни може да бара до 500 литри вода дневно во текот на летните месеци.

За дополнително зголемување на телесната тежина и подобрување на текстурата и вкусот на месото, треба да започнете со хранење жито 90 до 120 дена пред колењето. Месото од бизон готово на пченка има вкус сличен на говедско месо, што многу потрошувачи го претпочитаат.

PennState

Ако треба да додадете жито во исхраната на вашите бизони за да ја зголемите нивната тежина, целосниот овес е добра опција, иако стандардните пелети исто така можат да функционираат, под услов да не содржат антибиотици, хормони за раст и животински нуспроизводи.

Како да го следите Бафалото на буџетот ~ 100K Photos се лиценцирани со CC BY 2.0. За да видите копија од оваа лиценца, посетете ја //creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Конечно, подготвени сте да започнете да купувате наоколу за реномирани одгледувачи на бизони, но од каде да започнете?

Националната асоцијација за бизони има трговска табла исполнета со огласи за телиња, јуници и сè вопомеѓу.

Најевтиниот артикл на менито за биволи е теле бик кое чини околу $900 до 1.500 $ .

Се разбира, она што навистина ви треба за одгледување на вашето стадо се млади женки, познати како јуници, кои носат цена од околу $2,500 нагоре, во зависност од нивната старост од шест месеци малку поевтино, но, дури и тогаш, гледате на почетна инвестиција од околу 1.300 до 1.500 американски долари по животно што, ако вклучите и едно добро одгледано теле бик, ќе ве врати помеѓу 16.5000 долари и 20.000 долари .

Дури и после сето тоа треба да чекате уште 8 месеци>

Ако сте спремни да внесете неколку дополнителни долари - да речеме 6.000 до 10.000 американски долари - можете да соберете цело стадо за почеток, вклучувајќи зрели возрасни и бремени крави, и да ја поттикнете вашата програма за размножување.

Сепак, бидете предупредени, експертите велат дека младите кои се повозрасни за прв пат полесно се снаоѓаат со темпераментот. 1>

Зошто пристапот за отпуштање од раце е најдобар за Бафало

Кравите толерираат човечка интеракција, некои коњи дури и ја бараат, но биволите најдобро се оставаат сами на себе.

Иако вашето стереотипно прегрнување зајаче може да смета дека е толку тешко, за многумина, на многумина им е добредојдено.<1. полудивидржава, се склони кон паника и стрес. Како резултат на тоа, треба да им пристапите полека и смирено , користејќи техники за ракување со низок стрес.

И покрај нивната големина, бизоните се изненадувачки агилни и можат да скокаат околу 6 метри во воздух од место. стадото и остани се колку што можеме подалеку од животните поради тоа колку брзо се движат (извор).“

Добро, така што бизонот не е толку мил како што изгледа, но таа самодоволност е една од предностите на одгледувањето бизони.

За разлика од говедата или коњите, бизонот може лесно да ги преживее студените зими, општо тешките зими ги одржуваат

животните, бизоните се полесни за грижа од кравите и не им е потребна помош при породувањето. За многу сопственици на бизони, ова одржување на ниско ниво е значаен дел од нивната привлечност.

Според Иван Смит од Big Bend Bison Ranches во Канада, „Можам многу лесно да управувам со 400 крави бизони, а сепак да земам четири месеци одмор во годината и да работам со полно работно време“. Прочитајте повеќе од Иван за неговиот бизон овде.

Иако го кажав тоа, други тврдат дека „земјоделството на бизони е повеќе од работа со полно работно време“, па претпоставувам дека зависи од вашата перспектива!

Едно нешто што треба да го задржите на врвот е паразити , но тоа може да се направи лесно и релативноефтино користејќи децрви засновани на добиточна храна дизајнирани за говеда .

За да го одржите вашето стадо во врвна состојба, исто така ќе треба да поттикнете слична програма за вакцинација како што тоа би го правеле за говедата.

Исто така види: Самоодни наспроти косилки со туркање - добрите, лошите страни, долговечноста и повеќе!

Бизоните се особено склони кон инфекции со микоплазма и болест позната како аборелија. И двете може да ги спречите со редовни вакцини.

Една последна работа што треба да ја земете во предвид е селен , како што е Champion’s Choice Trace Mineral Block.

Почвите во источниот дел на Соединетите Американски Држави имаат многу малку селен, а бидејќи бизоните најмногу ја добиваат својата исхрана од сточна храна, важно е да се дополни селенот.

PennState

Месото од бизоните станува сè попопуларно

Да се ​​добие стадо бизони не е нешто што треба да го правите набргу. На овие големи животни им треба многу простор, пасење, свежа вода, сигурни огради и внимателно ракување.

Од позитивната страна, бизоните не газат толку многу говеда и предизвикуваат помала ерозија. Тие се и поефикасни пасишта, па колку пасишта ќе им дадете да одат малку подалеку.

Месото од бизон станува сè попопуларно меѓу ентузијастите за здрава храна и гурманските готвачи кои се привлечени од неговото месо густо со хранливи материи, но со малку маснотии. месото има ниска содржина на масти(помалку од 3 проценти) и содржина на холестерол што е помала од онаа во говедското месо, организации како што се Американското здружение за срце и Weight Watchers препорачуваат бизонско месо како здрава алтернатива.

Многу потрошувачи претпочитаат месо од бизон бидејќи се произведува без употреба на хормони или антибиотици.

Како резултат на зголемената понуда на општеството за нутриционистичка свест, расте побарувачката за бизонови. Месото од бизон се продава по значителна цена премиум на говедското месо.

Одделот за земјоделски науки во Пен-Стејт

Како и со било кој друг добиток, одгледувањето бизони на вашиот дом може да биде предизвик и наградувачко во еднакви делови, но секако е многу помалку трудоинтензивно од млекарството, на пример. hile.

Истакната слика – „Long Hollow Bison Farm, Hadley MA“ од Rusty Clark ~ 100K Photos – е лиценцирана со CC BY 2.0. За да видите копија од оваа лиценца, посетете ја //creativecommons.org/licenses/by/2.0/

William Mason

Џереми Круз е страстен хортикултурен и посветен домашен градинар, познат по својата експертиза во сите работи поврзани со домашно градинарство и хортикултура. Со долгогодишно искуство и длабока љубов кон природата, Џереми ги усоврши своите вештини и знаења во грижата за растенијата, техниките на одгледување и еколошките градинарски практики.Откако израснал опкружен со бујни зелени пејзажи, Џереми рано развил фасцинација за чудата на флората и фауната. Оваа љубопитност го поттикна да продолжи да дипломира по хортикултура на реномираниот универзитет Мејсон, каде што ја имаше привилегијата да биде менториран од ценетиот Вилијам Мејсон - легендарна фигура во областа на хортикултурата.Под водство на Вилијам Мејсон, Џереми стекнал длабинско разбирање за сложената уметност и наука за хортикултурата. Учејќи од самиот маестро, Џереми ги впивал принципите на одржливо градинарство, органски практики и иновативни техники кои станале камен-темелник на неговиот пристап кон домашно градинарство.Страста на Џереми да го сподели своето знаење и да им помага на другите го инспирираше да го создаде блогот Home Gardening Horticulture. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги поттикне и едуцира амбициозните и искусни домашни градинари, обезбедувајќи им вредни увиди, совети и чекор-по-чекор водичи за создавање и одржување на сопствени зелени оази.Од практични совети заизбор на растенија и грижа за справување со заедничките градинарски предизвици и препорачување на најновите алатки и технологии, блогот на Џереми опфаќа широк спектар на теми дизајнирани да ги задоволат потребите на ентузијастите во градината од сите нивоа. Неговиот стил на пишување е привлечен, информативен и исполнет со заразна енергија што ги мотивира читателите да тргнат на нивните градинарски патувања со доверба и ентузијазам.Покрај неговите активности за блогирање, Џереми активно учествува во иницијативи за градинарство во заедницата и локални градинарски клубови, каде што ја споделува својата експертиза и негува чувство на другарство меѓу колегите градинари. Неговата посветеност на одржливите градинарски практики и зачувувањето на животната средина се протега надвор од неговите лични напори, бидејќи тој активно промовира еколошки техники кои придонесуваат за поздрава планета.Со длабоко вкоренетото разбирање на хортикултурата на Џереми Круз и неговата непоколеблива страст за домашно градинарство, тој продолжува да ги инспирира и ги зајакнува луѓето ширум светот, правејќи ги убавината и придобивките од градинарството достапни за сите. Без разлика дали сте зелен палец или штотуку почнувате да ги истражувате радостите на градинарството, блогот на Џереми сигурно ќе ве води и инспирира на вашето хортикултурно патување.