Како да изградите камени печки и печки за опстанок на отворено

William Mason 22-10-2023
William Mason

Стативите и котел на отворен камперски оган звучат како одличен начин за готвење на отворено, но камениот шпорет или надворешната рерна за преживување е многу подобар начин да се оди.

Налетот на ветерот што може да дува чад и искри насекаде нема да ве вознемирува веќе каде што е потребно. Камените печки и фурните за преживување на отворено го победуваат отворен камперски оган, без разлика колку добро е изграден и одржуван, секој пат.

Сакам да го зачувам старото знаење, и оваа статија не е исклучок. Се заснова на Harper’s Outdoor Book for Boys од Џозеф Адамс, која е слободно достапна во проектот Гутенберг. Ова е мојата „модерна“ преработка, со оригинални слики.

Без разлика дали се подготвувате за сè што ќе ви падне, или конкретно барате одличен викенд проект за надворешен двор, овие шпорети и фурни за готвење на отворено вреди да се погледнат.

Прочитајте подолу и откријте кои камени печки и печки за опстанок на отворено се најдобри за вас и вашите потреби за готвење на отворено!

Како да изградите камени шпорети

Камените шпорети се многу подобра опција за готвење огнови, како што е прикажано на сл. 32. Кај повеќето камени печки, огнот останува во камениот ограден простор и поголемиот дел од топлината останува во центарот, веднаш под тенџерето.

  1. За да го направите овој шпорет, започнете со собирање рамни камења и малку глина ако можете да го добиете. Глината често се наоѓа во коритото на потоци и се суширечните корита и може да се користат за запечатување на спојниците на вашата камена печка.
  2. Запечатувањето на спојниците ќе го направи вашиот оган подобро да изгори, бидејќи единствениот влез за провев е дупката за провев (вратата во основата на шпоретот), која е и местото каде што внесувате стапови во огнот. Можете да користите само една, а другите дупки да ги затворите за да одговараат на насоката на ветрот.
  3. Закачете го тенџерето на централниот столб за да го допира врвот на шпоретот и да ја задржи топлината. Можете исто така да користите тава на врвот на шпоретот за пржење риба или месо, а во тава за пушење месо додека кампувате.

Овој камен шпорет можете да го направите или кружен или квадрат. Ако имате тули на располагање, тие се полесни за употреба од камењата затоа што се поедноставни за натрупување речиси без големи празнини.

Централниот столб (или гребенот) треба да биде поддржан од 2 стапчиња во статив (или со две лопатки) на едниот крај и стап со јарем на другиот крај. Вметнете го стапот со јарем во земја барем една нога, за да можете да го отстраните централниот столб без да се сруши целата работа.

Секогаш градете го вашиот камперски оган или шпорет во сенка; нема да изгори добро на сонце. Ако врне, можете да ставите крошна над камениот шпорет за да го одржувате сув.

Како да изградите оган за готвење во ровот

На сликата 33, што е уште една поставка погодна за користење неколку недели, без разлика дали е во заднина нанационален парк или во вашиот двор.

Огнот за готвење во ровот е одлична идеја да го изградите со децата и да уживате во омилените скари и печени костени за летните одмори или да кампувате наоколу во дворот!

Ископајте ров со квадратни страни, 18 инчи широк, 1 метар длабок и колку што е растојанието помеѓу вас. Запалете го огнот во дупката, на земја.

Ветерот нема да ви пречи половина од обичниот камперски оган над земја, доколку пристојно го поставите ровот.

Ако ја имате опремата и сакате да одите чекор понатаму, погледнете ја одблизу сликата 35. Огнот за готвење на ровот вклучува огнот за готвење на ровот>Металните куки може да се користат за закачување котлиња и на вашиот средишен столб, што го прави уште поудобен.

Како да изградите шпорет на рид/надворешна печка за преживување

Слика 36 ни прикажува кујна на отворено што војската ја користела за готвење во кампот, а таа е одлична за сето ова приготвување на кафе-надвор. како и готвење/печење на повеќето логорски јадења. Надворешните печки за преживување исто така се користат за топлина и како централно собиралиште за вклучување во забава и игри околу кампот.

На пристојна надворешна печка за преживување потребно е малку повеќе време за да се изгради од другите горенаведени шпорети, но вреди, зафактор за готвење и новина.

Исто така види: Како да ги спречите кокошките да го напуштат вашиот двор кога се во слободен опсег

Започнете со изградба на печка за преживување на отворено со копање дупка, околу 3 метри квадратни и 2 стапки длабока. Најдобро е да копате на страната на ридот, ако е можно.

Следните неколку чекори изгледаат покомплицирани отколку што навистина се. Предлагаме да ги прочитате неколку пати по ред и дополнително да ја погледнете графиката.

Продолжете со латерална осовина од едната страна, приближно 1 метар квадратен и 6 стапки долга, 1 стапа од површината на земјата.

На крајниот крај, потопете ја оската вертикално и формирајте оџак подеднакво со големина на оџакот<3 и подеднакво. не се провлекувај. Вака, котлињата може да се стават над оган за да се варат или на страна за да се динстаат.

Репродукција на полковска печка за печење во тревниот рид во Националниот историски парк Вали Форџ

Како да се изгради печка за леб на отворено

Сакам да му кажам на младиот кампер како да пече леб од својот логор, за да купи леб од својот логор, ако не може да купи леб од својот логор. да јаде крекери, или оние кои предизвикуваат проблеми со варењето, флапџек, кои младиот кампер знае да ги направи или мисли дека ги прави.

Џозеф Адамс

Сега ќе се осврнеме на сликата 37:

Брема од 4 до 6 стапки е најдобрата за овој камен шпорет од типот на фурна за леб на отворено.

Започнете со ископување на брегот до вертикално лице и ископајте дупка наосновата од 3 до 4 стапки хоризонтално.

Погрижете се да го држите влезот во вашата печка за леб што е можно помал.

Издлабете ги страните и заоблете го покривот понатаму. Работете ги додека подот на рерната не биде широк околу 2 стапки, а лакот е околу 16 инчи во нејзиниот центар.

Сега, внимателно „допрете“ го задниот крај за оџак и ставете парче цевка од шпоретот ако го имате. Насочете се кон дупка со ширина од 4 до 6 инчи.

Погрижете се да ја намокрите внатрешноста и да ги измазнете ѕидовите. На тој начин калта правилно се стврднува. Оставете го да се исуши еден ден.

Кога ќе бидете подготвени да печете леб во рерна, запалете добар оган и тргнете го огнот кога е убаво и врело. Избришете ја пепелта и ставете ги тавите со тесто внатре.

Затворете го влезот со штица и покријте го со кал за да ја задржите целата топлина внатре. Ако се грижите за оваа рерна, таа ќе ви трае неколку недели!

Споделете ја љубовта!

Направи печка без банка

Доколку немате банка во која ќе ја изградите фурната за леб, можете да изградите добра печка и на рамна почва. Повторно ја ставив истата илустрација овде бидејќи овојпат ќе се повикаме на слика 34.

Ако имате буре, користете го. Ако немате буре, користете гранчиња врба заглавени во земјата и наведнати за да формирате калап.

Над бурето или мувлата за врба, малтерирајте цврст малтер од кал, почнувајќи од основата.

Правно предупредување: градење на камени печкикако овие бара малку трпение, ако не и вежбање.

Поставете го малтерот на бурето, нанесувајќи го на површината дебела околу 6 инчи. Оставете ги бурето и малтерот да се исушат еден до два дена пред да продолжите понатаму.

Откако бурето/малтерот речиси ќе се исуши, исечете ја вратата на едниот крај и каналот за чад на другиот крај.

Ако немате при рака парче цевка од шпоретот, можете да изградите мал оџак од кал за да ја зголемите промаја. Во случај кога сте користеле буре за создавање на вашиот калап, можете да го изгорите без да ја повредите рерната.

На крај, отстранете ја целата нечистотија и чувајте го на оган најмалку половина ден пред печењето. Следниот чекор е всушност користење на овој убав камен шпорет за печење леб или правење пица на камперски оган!

Традиционална мароканска надворешна земјена глинена печка направена од песочник и кал.

ЧПП за камени печки и фурни за преживување на отворено

Како да се изгради камен шпорет?

Градењето на камен шпорет е слично, а понекогаш е иста работа, како и правењето камен шпорет или надворешна печка за преживување. Најосновната камена печка се гради со потпирање на две полуголеми карпи заедно, на врвот на рамен камен или друга тврда површина. Огнот е изграден во внатрешноста на малата дупка создадена од две до три карпи.

Исто така види: Најдобар швајцарски армиски нож за преживување, EDC и кампување Која е разликата помеѓу камената печка и камената печка?

Главната разлика помеѓу основната камена печка и камената печка е тоа што камените печки често се попримитивни имногу помал. Понатаму, дизајните на камените шпорети обично дозволуваат доволно простор за мал оган за топлина, загревање и минимално готвење. Камените печки и печките за опстанок на отворено, од друга страна, вообичаено се дизајнирани за поголема функционалност, вклучувајќи готвење, греење и како социјална точка.

Која е најдобрата едноставна печка за кампување за изградба?

Списокот на едноставни шпорети што можете да ги изградите додека кампувате е долг. Некои од најдобрите опции вклучуваат камени печки и камени камења, вклучувајќи ровови, јами, тумби, видови на ридови и многу повеќе. Изградбата на надворешна печка за преживување е исто така одлична алтернатива за вашите потреби за готвење и греење за време на патувањата во кампување.

Завршен збор за изградбата на камени печки и надворешни печки за преживување

Изградбата на камен шпорет или фурна за преживување на отворено е речиси секогаш најдобриот избор. Посебно во споредба со отворен оган и котел или со ранец тежок шпорет за готвење до вашето кампување.

Далеку подобро решение е градењето на камени печки или печки за преживување на отворено.

Се надеваме дека со сите избори наведени погоре, сега можете да одлучите кој шпорет или рерна е најдобар за вас. Само не заборавајте да ги имате на ум сите ваши стилови/потреби за готвење на отворено кога го правите тоа!

Од камени шпорети за употреба со тенџере за готвење до шпорети за готвење во рововски стил и фурни за преживување на отворено до фурни за леб. Имате многу опции за избор за вашиот следен дворсесија за готвење или патување во кампување!

Ако сте изградиле шпорет на камен/надворешна печка во вашиот двор или додека кампувате, би сакал да слушнам за тоа.

Кажете ни сè за тоа во делот за коментари и не се срамете ниту со вашите фотографии!

Продолжете да читате:

William Mason

Џереми Круз е страстен хортикултурен и посветен домашен градинар, познат по својата експертиза во сите работи поврзани со домашно градинарство и хортикултура. Со долгогодишно искуство и длабока љубов кон природата, Џереми ги усоврши своите вештини и знаења во грижата за растенијата, техниките на одгледување и еколошките градинарски практики.Откако израснал опкружен со бујни зелени пејзажи, Џереми рано развил фасцинација за чудата на флората и фауната. Оваа љубопитност го поттикна да продолжи да дипломира по хортикултура на реномираниот универзитет Мејсон, каде што ја имаше привилегијата да биде менториран од ценетиот Вилијам Мејсон - легендарна фигура во областа на хортикултурата.Под водство на Вилијам Мејсон, Џереми стекнал длабинско разбирање за сложената уметност и наука за хортикултурата. Учејќи од самиот маестро, Џереми ги впивал принципите на одржливо градинарство, органски практики и иновативни техники кои станале камен-темелник на неговиот пристап кон домашно градинарство.Страста на Џереми да го сподели своето знаење и да им помага на другите го инспирираше да го создаде блогот Home Gardening Horticulture. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги поттикне и едуцира амбициозните и искусни домашни градинари, обезбедувајќи им вредни увиди, совети и чекор-по-чекор водичи за создавање и одржување на сопствени зелени оази.Од практични совети заизбор на растенија и грижа за справување со заедничките градинарски предизвици и препорачување на најновите алатки и технологии, блогот на Џереми опфаќа широк спектар на теми дизајнирани да ги задоволат потребите на ентузијастите во градината од сите нивоа. Неговиот стил на пишување е привлечен, информативен и исполнет со заразна енергија што ги мотивира читателите да тргнат на нивните градинарски патувања со доверба и ентузијазам.Покрај неговите активности за блогирање, Џереми активно учествува во иницијативи за градинарство во заедницата и локални градинарски клубови, каде што ја споделува својата експертиза и негува чувство на другарство меѓу колегите градинари. Неговата посветеност на одржливите градинарски практики и зачувувањето на животната средина се протега надвор од неговите лични напори, бидејќи тој активно промовира еколошки техники кои придонесуваат за поздрава планета.Со длабоко вкоренетото разбирање на хортикултурата на Џереми Круз и неговата непоколеблива страст за домашно градинарство, тој продолжува да ги инспирира и ги зајакнува луѓето ширум светот, правејќи ги убавината и придобивките од градинарството достапни за сите. Без разлика дали сте зелен палец или штотуку почнувате да ги истражувате радостите на градинарството, блогот на Џереми сигурно ќе ве води и инспирира на вашето хортикултурно патување.