Колку долго траат свежите јајца на фармата и како да ја чувате вашата награда за јајца

William Mason 14-08-2023
William Mason

Нема ништо подобро од тоа да имате постојано снабдување со свежи јајца од вашето сопствено јато кокошки - но ако вашите кокошки произведуваат повеќе јајца отколку што вашето семејство може да јаде дневно, брзо ќе акумулирате јајца. Во тој момент, можеби се прашувате: Колку долго траат свежите јајца на фармата и како треба да ги чувате?

Неизмиени f работете свежо јајце s l ast две недели до еден месец на собна температура. После тоа, мора да ги чувате во фрижидер. Ако ги чувате свежо несените јајца во фрижидер, тие треба да траат три до шест месеци во херметички контејнер.

Додека свежите фармерски јајца дефинитивно имаат најдобар вкус во рок од две недели од нивната берба, тие можат да траат изненадувачки долго време. Добрите вештини за ракување и складирање јајца се неопходни за да се осигурате дека свежите јајца на вашата фарма ќе се чуваат што е можно подолго.

Колку долго се добри свежите јајца?

Без разлика дали имате мал двор или големо стадо, на крајот веројатно ќе завршите со повеќе јајца отколку што можете да јадете. Но, кога сами ги собирате јајцата, нема да имате рок на продажба или рок на траење.

Па, што правите и колку долго можете да ги одржувате јајцата на вашите кокошки свежи?

Ако не ги миете вашите свежи пилешки јајца, тие ќе траат помеѓу две недели и шест месеци , во зависност од тоа дали ги миете или не и како ги чувате. Замрзнатите јајца траат најдолго, но може да добиете акориста од чувањето во фрижидер е тоа што може да се чуваат многу подолго – неизмиените јајца траат до шест месеци во фрижидер!

За да не мора да миете јајца, проверете дали редовно додавате ново постелнина во кокошарникот и чистете го изметот од местата за гнездење за јајцата никогаш да не се заматат.

Ако треба да ги миете јајцата, користете млака вода за да ги исплакнете и нежно исчистете ги остатоците од лушпата. Користете сапун без мирис доколку е потребно. Исплатените јајца користете ги во рок од една или две недели, бидејќи не се чуваат толку добро како неизмиените јајца.

Повеќе за одгледување кокошки

Ресурси

 • Pure Wow
 • Fresh Eggs Daily
 • Treehugger
 • Rural Living Today
пристоен рок на траење од неизмиени, разладени јајца.

Ајде да нурнеме во спецификите и да разговараме како да им дадете на вашите јајца најдолг рок на траење.

Што да правите со свежите јајца откако ќе ги соберете

Ако одржувате уредна, чиста кокошарница за да нема кал и ѓубре кога ќе ги соберете јајцата, нема да треба да ги миете. Освен ако јајцата не се валкани, подобро е воопшто да не ги миете.

Ако треба да ги миете јајцата, исплакнете ги во млака вода . Можете исто така да користите сапун без мирис доколку е потребно за нежно да ги исчистите без нечистотија или измет.

Без разлика дали ќе ги набавите јајцата од пазар на фармери или пријател или член на семејството со продуктивно јато во дворот, ќе сакате да ги чувате во фрижидер за да се осигурате дека ќе ја задржат максималната свежина и вкус.

Меѓутоа, бидејќи свежите јајца на фармата обично се неизмиени, нивниот цвет или кутикула ги штити. Цветот, познат и како кутикула, е заштитна обвивка што го запечатува јајцето од кислород и бактерии, помагајќи му да остане свежо подолго.

Неизмиените јајца може да траат неколку месеци кога ги чувате на тезга на собна температура.

Колку долго можете да чувате свежи јајца на шалтер?

Свежите јајца на фармата немаат рок на употреба како оние купени во продавница, па можеби се прашувате колку долго остануваат свежи и безбедни за јадење.

Одговорот е: подолг одможеби мислите !

Можете да чувате n јајце на шалтер или во оставата, чајната кујна на собна температура до еден месец . Јајцата без фрижидер може да бидат безбедни за јадење после ова, но треба да направите тест за свежина за да бидете на безбедна страна.

Сепак, јајцата на собна температура имаат пократок рок на траење од нивните колеги во фрижидер.

Дали треба да ги чувате јајцата во фрижидер?

Јајцата треба да ги чувате во фрижидер само ако ги миете. Миењето јајца ја отстранува природната заштитна обвивка од лушпата, дозволувајќи им на воздухот и водата да навлезат. Сепак, дури и неизмиените јајца траат подолго кога ги ставате во фрижидер.

Па, пресудата е: измиените јајца мора да одат во фрижидер, додека неизмиените јајца можете да ги чувате на собна температура. Сепак, сите јајца ќе траат подолго кога ќе ги чувате разладени.

Исто така види: 19 Неверојатни планови и идеи за стаклена градина сам

Ако некогаш сте се запрашале зошто некои намирници продаваат само јајца во фрижидер, еве го вашиот одговор.

Многу комерцијални производители на јајца во САД ги мијат своите јајца пред да стигнат до самопослуга. Поради таа причина, овие јајца мора да одат во делот за ладење. Продавачите на јајца кои не ги мијат јајцата имаат можност да не ги ладат своите кутии со јајца.

Колку долго траат свежите јајца во фрижидер?

Можете да ги чувате свежите јајца на вашата фарма во фрижидер 3-6 месеци. Ова е најдобриот начин да ги одржите вашите јајца свежи ако ги измиете.

Одржувањето на ладни јајца во фрижидер помага да се го одржуваат нивниот квалитет и им овозможува да траат седум пати подолго .

Свежо снесените јајца можете безбедно да ги чувате во фрижидер три до шест месеци . Некои луѓе велат дека чуваат јајца во фрижидер осум месеци или дури една година, но тоа може да биде опасно. Ако сте изгубиле чувство за тоа колку долго јајцата се во фрижидер, направете тест за свежина на јајцата.

Чувајте ги y нашите јајца во картон или контејнер за замрзнување за да спречите контаминација со други мириси или вкусови од фрижидерот (како лук и кромид, бруто!).

Дополнително, ако ги извадите јајцата од фрижидер на значителен временски период, тие може побрзо да се расипат. Ако одлучите да ги извадите јајцата од фрижидер повеќе од неколку минути, можеби ќе сакате да го тестирате секое јајце за свежина пред да го користите подоцна.

Прочитај повеќе – Дали им штети на кокошките да несат јајца?

Како да ги миете свежите јајца на фармата

Додека миењето на свежите јајца на вашата фарма значително го намалува нивниот рок на траење, во некои случаи можеби ќе треба да го направите тоа. На пример, ако јајцето е особено валкано и не можете да го јадете веднаш, миењето може да биде најдобрата опција.

За да ги измиете свежите јајца на фармата, исплакнете ја лушпата со топла вода и нежно истријте ја секоја нечистотија, измет или остатоци залепени на неа. Ако лушпата од јајцето не е особено валкана, можете да ја избришете со влажна крпа. По миењето, складирајте го вашиотјајца во фрижидер или изедете ги веднаш.

Исто така види: Слоеви на шума за храна за пермакултура Дел 5: Растенија за качување

Како да тестирате дали јајцето е сè уште добро - Тест за свежина на јајца

Тестирајте дали јајцето е сè уште свежо со тестот за свежина на јајца!

Кога кокошките снесуваат многу јајца, може лесно да се изгуби евиденцијата за нивната возраст, но многу е важно да се држите до датумот на истекување на вашите јајца. Во спротивно, растот на бактериите може да преземе над - и никој не сака труење со храна.

Добар трик кој ќе ви помогне да ги следите е да го напишете датумот на бербата на лушпата со молив доколку планирате да ги чувате јајцата.

Сепак, трикот со вода е најдобриот начин да се утврди дали јајцето е сè уште свежо. Нема причина да го дознаете одговорот на смрдлив начин!

За да одредите дали вашите јајца се сè уште доволно свежи за да ги јадете, направете го тестот за свежина на јајцата. За да го тестирате квалитетот на јајцето, наполнете сад со средна големина со ладна вода, нежно ставете го јајцето во водата и проверете дали тоне или плови.

 • Ако јајцето плови во садот со вода, веќе не е добро да се јаде.
 • Ако јајцето тоне и лежи хоризонтално на страна, тоа е совршено добро за јадење .
 • Ако потоне но остане исправено, тогаш е околу три месеци и затоа треба да се јаде наскоро

Овој тест работи затоа што свежо однесените јајца немаат воздушен меур внатре. Како што јајцето старее, меур се формира помеѓу внатрешнотомембраната и лушпата, обично на широкиот крај на јајцето.

Лушпите од јајцата се порозни; со текот на времето, жолчката ја апсорбира течноста од белката, а влагата и гасот излегуваат низ порите во лушпата. Ова предизвикува воздушниот џеб да расте. На крајот, како што јајцето старее, ќе доживее и губење на влага, што ќе ги исуши жолчките и белките додека не станат крцкави.

Значи, ако јајцето плови, воздухот или влагата се преселиле во јајцето преку лушпата, што покажува дека јајцето е расипано.

Прочитај повеќе - Дали на кокошките им треба светлина ноќе за да несат јајца? [и дали пилињата?]

Совети како свежите јајца на фармата да траат подолго

Нормално, сите ние сакаме добро да ги искористиме свежите јајца на фармата пред да се расипат! За среќа, постојат неколку едноставни начини како да ги одржувате вашите јајца посвежи подолго време.

Еве неколку корисни совети кои ќе ви помогнат да добиете најдолг рок на траење од вашите јајца:

 • оптималната температура за складирање на јајцата е 45° F (7°C ) . Одржувањето на оваа температура ќе го максимизира времето на складирање.
 • Не перете свежи јајца . Оставете го цутот недопрен за да ја зачувате нивната свежина. Ако сте загрижени за хигиената, измијте го јајцето веднаш пред да го користите.
 • Одржувањето чисто кокошарник , со редовно додавање на свежо постелнина во местата за гнездење, помага јајцата да бидат чисти за да не треба да ги миете.
 • Јајцата може да се пукаат,одвоено и чувано во замрзнувач во запечатлив сад безбедно дури една година ! Белките или жолчките можете да ги ставите во сад за коцки мраз за крајна погодност. На тој начин знаете колку јајца имате во замрзнувачот во секое време.
Држач за јајца без БПА целосно кујна (држи 21 јајце) 14,49 $

Херметичкиот сад за складирање јајца може да го олесни одржувањето на вашите јајца посвежи подолго време. Дури и ако не планирате да ги чувате јајцата во фрижидер, запечатувачкиот сад како овој може да ви помогне да водите сметка за тоа колку долго сте ги чувале јајцата и да спречите пукање.

Плус, ако ги миете свежите јајца на вашата фарма, важно е да ги чувате во затворен сад во фрижидер.

Добијте повеќе информации 20.07.2023 09:44 GMT

ЧПП за свежи јајца на фарма

Одржувањето на свежите јајца е одличен начин да се осигурате дека ништо не оди залудно, но исто така може да ви помогне да разберете кога е време да ги намалите загубите и да ги фрлите јајцата.

Труењето со храна не е жолчка (извинете за таа игра на зборови), па еве неколку вообичаени прашања што ги слушнавме за складирањето јајца:

Колку долго траат јајцата свежи од фармата?

Јајцата што се свежи од фармата може да траат од две недели до еден месец на собна температура ако не ги измиете. Миењето на јајцата ја отстранува нивната заштитна кутикула и значително ќе го намали нивниот рок на траење. Неизмиените фармерски свежи јајца можете да ги чувате во фрижидер затри до шест месеци.

Колку долго траат свежите јајца на фармата во фрижидер?

Свежите јајца на фармата може да траат три до шест месеци во фрижидер ако ги чувате во херметички сад. Меѓутоа, ако ги измиете јајцата со вода, тие ќе траат само до два месеци пред да се расипат.

Дали свежите јајца на фармата треба да се чуваат во фрижидер?

Свежите јајца од фармите не мора нужно да се чуваат во фрижидер. Ако се неизмиени (ако се сомневате, проверете кај сопственикот на фармата), ќе траат две до четири недели на шалтер, без фрижидер. Ако не сте сигурни дали јајцата се измиени, чувајте ги во фрижидер за да бидат безбедни.

Зошто има измет на моите пилешки јајца?

Нормално е да имате малку пилешки измет на вашите јајца, особено ако сте успеале да извлечете убави, свежи, неизмиени јајца. Главната причина зошто има пилешки измет на јајцата е чистотата на кокошарникот. Чистата кокошарница и кутијата за гнездење резултираат со убаво, чисто јајце.

Зошто не треба да ги миете свежите јајца?

Неизмиените јајца траат подолго, што е главната причина зошто не треба да ги перете свежите јајца. Миењето јајца го отстранува заштитниот цут што ги премачкува. Откако ќе го измиете јајцето, мора да го чувате во фрижидер.

Дали свежите јајца на фармата имаат подобар вкус?

Не сум сигурен дали ова е научно докажано - веројатно е повеќе работа за тестирање на вкусот, но свежите јајца на фармата дефинитивно имаат подобар вкус. Нема ништо сличнособирање на свежо снесено јајце и појадок! Тоа може да има врска и со тоа што кокошките често добиваат многу време на слободен опсег, јадат секакви добрини, кои се навлегуваат во вашите јајца.

Дали свежите јајца на фармата се лоши?

Исто како и јајцата купени во продавница, и свежите јајца на фарма може да бидат лоши. Ако не сте сигурни, секогаш правете тест за свежина на јајцата пред јадење или пукнете го јајцето во сад. Не се погреши расипано јајце!

Како да направите свежите јајца на фармата да траат подолго?

Можете да направите свежите јајца на фармата да траат подолго ако ги чувате во фрижидер. Не мијте ги свежите јајца - оставете ја кутикулата да помогне да се зачува нивната свежина. Јајцето секогаш можете да го измиете непосредно пред да го употребите. Ако сакате да ги чувате вашите јајца уште подолго, крцкајте ги во контејнери и чувајте ги во замрзнувач до една година!

Колку траат свежите јајца на фармата

Имањето изобилство свежи фармерски јајца е благослов и сигурно ќе сакате правилно да ги ракувате и чувате за да се чуваат што подолго.

Едно пакување со свежи јајца може да трае на масата или внатре во оставата, чајната кујна од две до четири недели . Идеално, не треба да ги миете за да го задржат својот заштитен цут, или кутикула, што ги спречува бактериите и кислородот да минат низ порите во лушпата.

Јајцата подобро го задржуваат вкусот и конзистентноста кога се чуваат во фрижидер . Друга

William Mason

Џереми Круз е страстен хортикултурен и посветен домашен градинар, познат по својата експертиза во сите работи поврзани со домашно градинарство и хортикултура. Со долгогодишно искуство и длабока љубов кон природата, Џереми ги усоврши своите вештини и знаења во грижата за растенијата, техниките на одгледување и еколошките градинарски практики.Откако израснал опкружен со бујни зелени пејзажи, Џереми рано развил фасцинација за чудата на флората и фауната. Оваа љубопитност го поттикна да продолжи да дипломира по хортикултура на реномираниот универзитет Мејсон, каде што ја имаше привилегијата да биде менториран од ценетиот Вилијам Мејсон - легендарна фигура во областа на хортикултурата.Под водство на Вилијам Мејсон, Џереми стекнал длабинско разбирање за сложената уметност и наука за хортикултурата. Учејќи од самиот маестро, Џереми ги впивал принципите на одржливо градинарство, органски практики и иновативни техники кои станале камен-темелник на неговиот пристап кон домашно градинарство.Страста на Џереми да го сподели своето знаење и да им помага на другите го инспирираше да го создаде блогот Home Gardening Horticulture. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги поттикне и едуцира амбициозните и искусни домашни градинари, обезбедувајќи им вредни увиди, совети и чекор-по-чекор водичи за создавање и одржување на сопствени зелени оази.Од практични совети заизбор на растенија и грижа за справување со заедничките градинарски предизвици и препорачување на најновите алатки и технологии, блогот на Џереми опфаќа широк спектар на теми дизајнирани да ги задоволат потребите на ентузијастите во градината од сите нивоа. Неговиот стил на пишување е привлечен, информативен и исполнет со заразна енергија што ги мотивира читателите да тргнат на нивните градинарски патувања со доверба и ентузијазам.Покрај неговите активности за блогирање, Џереми активно учествува во иницијативи за градинарство во заедницата и локални градинарски клубови, каде што ја споделува својата експертиза и негува чувство на другарство меѓу колегите градинари. Неговата посветеност на одржливите градинарски практики и зачувувањето на животната средина се протега надвор од неговите лични напори, бидејќи тој активно промовира еколошки техники кои придонесуваат за поздрава планета.Со длабоко вкоренетото разбирање на хортикултурата на Џереми Круз и неговата непоколеблива страст за домашно градинарство, тој продолжува да ги инспирира и ги зајакнува луѓето ширум светот, правејќи ги убавината и придобивките од градинарството достапни за сите. Без разлика дали сте зелен палец или штотуку почнувате да ги истражувате радостите на градинарството, блогот на Џереми сигурно ќе ве води и инспирира на вашето хортикултурно патување.